avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea colectiva, termenul de 30 de zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea colectiva, termenul de 30 de zile

Buna ziua,

rog daca se poate ca cineva sa ma ajute cu un raspuns la urmatoarea intrebare :

cum se calculeaza cele 30 de zile calendaristice la care se face referire in art.68 al(1) ?
Art. 68. [definiţia legală a concedierii colective]
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;

30 de zile calculate de la data hotararii AGA de desfiintare a posturilor ? de la data preavizelor sau de la data incetarii contractelor de munca ? Este important de stiut pentru ca toate aceste actiuni au loc la intervale diferite de timp si atunci s-ar putea ca unele din ele sa se incadreze in cele 30 de zile calendaristice. De exemplu pe masura derularii evenimentelor pot sa apara 10 hotarari AGA privind desfiintare de posturi intr-o luna ( prima pe 1 si ultima pe 31 sa zicem), dar notificarile de preavize se pot da la intervale de 1-3 zile de la data AGA, iar incetarea efectiva poate avea loc in urmatoarele 2 luni, functie de numarul de zile de prezviz..Deci ce luam in calcul in cazul in care vrem sa determinam daca avem de-a face cu concediere colectiva sau individuala ?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:17, 17 Martie 2015
Se ia in calcul data ultimei concedieri , a ultimei incetari de c.i.m. din motive care nu tin de persoana salariatului.

De la aceasta data incepe sa curga termenul de 30 de zile.
Multumesc tare mult pentru lamurire. Deci incepand de la ultima incetare de contract se contorizeaza numarul de concedieri tot la momentul incetarii contractelor nu ? Adica daca pentru desfiintare de posturi pe 31 ianuarie au incetat 6 contracte, iar in 9 februarie se mai dau 6 preavize pentru care contractele vor inceta in 5 martie, nu vorbim de concediere colectiva nu ?
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2015
consuello, utilizator
Daca aceastea au fost efectuate dupa perioada de 30 de ziel de la data ultimei concedieri, atunci vorbim despre concediere individuala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere individuala ContSters109723 ContSters109723 Am fost informata in baza unei decizii(preaviz) din data de 17.07.09 (cand eram in CO)ca postul ocupat a fost desfiintat in urma unei Hotarari, din motive ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala sau colectiva anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca in cadrul unei societati se fac restructurari, exemplu : la inceputul lunii oct. s-a hotarat restructurarea a 3 ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva diaconu adriana diaconu adriana Buna ziua Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. In data de 17.07.2009 mi s-a adus la cunostinta in baza unei decizii(preaviz) ca am fost ... (vezi toată discuția)