Buna ziua!
Va supun o problema la care as dori un raspuns de la dumneavoastra, ca for competent pe probleme de legislatie.
Locuiesc intr-un bloc de 36 de ani, de cand s-a dat in folosinta. Apartamentul este pe numele meu. Intre timp m-am casatorit si locuiesc impreuna cu sotul meu in acest apartament.
Sotul meu a fost ales in comitetul Asociatiei de Locatari. Este specializat in relatii sociale si are competente pe probleme de administratie. In situatia sotului meu - sot de proprietar - mai sunt cativa locatari in Comitetul Asociatiei.
Presedintele Asociatiei de Proprietari a sustinut de curand teza ca exista o legislatie care interzice apartenenta la comitetul Asociatiei de Proprietari a locatarilor care nu sunt ei insisi proprietari.
Personal nu am competente de administratie egale cu ale sotului meu. Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte sotii ai caror soti sunt in Comitet.
Alegerea, in cazul nostru, este intre un comitet alcatuit din specialisti sau din posesori de titlu de proprietate.
Va multumesc anticipat pentru raspuns si astept o lamurire de la dumneavoastra.
Conform dispozitii in vigoare pentru a fi ales in structurile de reprezentare ale asociatiei de proprietari,persoana trebuie sa detina calitatea de proprietar in imobil,sa fie membru proprietar,respectiv sa detina incheiat acord de asociere cu asociatia de proprietari
In speta ,dvs sunteti proprietara apartamentului
Sotul,parintii,copii - chiar daca locuiesc in imobil, nu au calitatea de proprietari,respectiv nu sunt membrii proprietari in cadrul asociatiei de proprietari si nu pot fi numiti in functii si in structurile de reprezentare ale asociatiei de proprietari
Presedintele de asociatie are dreptate in sustineri
Nu are legatura fiscul cu calitatea de membru proprietar in cadrul asociatiei de proprietari
Sunt cazuri in care proprietarul unic al imobilului nu este membru proprietar,motiv pentru care nu poate accede la functii de reprezentare in cadrul structurilor asociatiei de proprietari
Legislatia da dreptul doar proprietarilor membri ai asociatiei sa fie alesi in comitetul execiutiv.
Dar daca un alt membru al familiei decat proprietarul pe al carui nume este apartamentul, este o persoana aleasa sustinuta de ceilalti vecini pentru a face parte din comitet, iar e in regula si poate sa-si faca treaba. Necazul intervine atunci cand cineva nu este dorit sau acceptat de unii vecini. Acesata este situatia in dezbaterea actuala.
Sunt cateva solutii si iata acum doar dpua:
- sotia sa-l faca pe sot (co)proprietar al apartamentului in acte.
- domnul sa-si dea demisia din comitet si daca cei din conducerea asociatiei au nevoie de el, pot sa-l angajeze pe un post de contabil, administrator, economist, casier, cenzor, gospodar... in functie de nevoi si pregatire.