avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire proprietate

Buna ziua,

Detin o proprietate (casa+teren) pe numele meu.
La aceasta adresa locuiesc impreuna cu partenerul meu de viata, fara a fi casatoriti. Nu avem copii, insa el are un fiu major dintr-o casatorie anterioara.
Rudele mele de sange cele mai apropiate sunt mama, sora ei (si descendentii matusii - doi veri si copiii unuia dintre ei).
In eventualitatea ca se intampla ceva cu mine pe neasteptate, vreau sa ma asigur ca partenerul meu nu va fi scos din casa de mostenitorii mei (pe linie de sange) atat timp cat traieste. Apoi sunt liberi sa isi preia mostenirea, oricare dintre ei va fi in viata atunci.
Proprietatea este doar pe numele meu pentru ca in cazul in care el decedeaza inainte, sa nu fiu atacata de fiul lui.
Deci, ce act as putea face astfel incat sa ma asigur ca are drept de a locui aici cat traieste, fara ca actul sa fie atacat de mostenitori.
Poate ca mostenitorii nu vor face asta, dar nu se stie asta si e bine ca totul sa fie ok.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dora2015 , utilizator 19:56, 17 Martie 2015
Puteti sa ii constituiti un drept de uzufruct viager si neaparat sa il inscrieti la cartea funciara, astfel partenerul va beneficia de locuinta cat traieste (insa copilul lui nu va primi nimic), iar rudele dvs. de sange vor primi imobilul la moartea dvs. (ca nuda proprietate|), insa efectiv se vor putea folosi de imobil la moartea uzufructuarului (adica partenerul dvs.).
Multumesc pentru raspuns. Unde trebuie sa fac un astfel de act? La notar? Banuiesc ca prezenti trebuie sa fim noi doi, adica eu si partenerul.
Da, la notar, desigur.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufructul viager alf & alf alf & alf Buna seara,doresc sa va intreb,in legatura cu dreptul de uzufruct,deci,in cazul meu: Am un partener de viata ,cu care traiesc impreuna de 18 ani,nu suntem ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager Alina1978 Alina1978 Buna ziua, As avea nevoie de cateva sfaturi in ceea ce priveste incheierea unui contract de vanzare-cumparare pe care as vrea sa il inchei cu matusa mea ( ... (vezi toată discuția)
Cum sa mostenesti incat rudele sa nu-l poata ataca ? szepi1 szepi1 Buna ziua ! Sunt viitorul mostenitor din motive de incredere si cunostinta, insa fara relatie de rudenie. Casa este pe numele doamnei, domnul are un nepot ... (vezi toată discuția)