avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie intre soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie intre soti

Buna ziua! Am o problema legata de achizitionarea unui apartament care a facut obiectul unei donatii intre soti. Sotul a achizitionat inainte de casatorie acest apartament. Apoi s-a casatorit si a plecat singur in SUA. Pt. a facilita obtinerea vizei de catre sotie a donat apartamentul acesteia printr-un act de donatie.Acum cei doi doresc sa-l vanda. Problema este ca sotie figureaza conform actului de donatie ca proprietar. Din cate cunosc in momentul vanzarii ambii soti trebuie sa-si dea acordul pt vanzare. Si in plus in momentul in care doamna a devenit proprietara , ea era si sotia domnului.De asemenea am aflat ca actul de donatie poate fi oricand revocat. Cum ar trebui sa procedam pt a cumpara acest apartam si a nu avea probleme pe viitor?
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 10:28, 20 Iunie 2009
Gratie actului de donatie , sotia a devenit proprietatar al partamentului , devenind deci bunul propriu al acesteia . Este adevarat ca donatiile intre soti sunt revocabile oricand , in timpul casatoriei si chiar daca sotii divorteaza . Nu s-ar pune problema ca sotia nu are dreptul de a instraina bunul fara acordul sotului , bunul apartinabdu-i in exclusivitate din momentul in care i-a fost donat. Insa , pentru ca eventualul cumparator sa fie linistit , ar fi bine daca sotul ar revoca donatia, redevenind bunul sau propriu , iar apoi l-ar putea instraina el insusi, caz in care , deasemenea , nu ar avea nevoie de acordul sotiei.
O alta problema la care ar trebui sa fiti atenta este daca sotului donator plecat din tara nu i s-a nascut un copil intre timp , (dupa donatie) fie de catre sotia donatara fie pe alte meleaguri decat cele autohtone caz in care intervine revocarea de drept a donatiei pentru survenienta de copil.
Daca sotul printr-o procura speciala declara ca este de acord cu vanzarea apartamentului de catre sotie, mai pot avea noii cumparatori pe viitor vreo problema?
In acest caz este necesar ca sotul si sotia sa declare ca in momentul vanzarii apartamentului nu au copii? Ei ne-au spus ca nu au.
Problema nu se pune asa, sotia practic nici nu are nevoie de vreo procura , intrucat prin intermediul donatiei, bunul ii apartine in exclusivitate , cei 2 soti nefiind coproprietaI, Intrucat sotul nu avea cum sa-si doneze lui insusi , bunul fiind deci donat in integralitatea lui. Sotia poate dispune liber de acesta , insa , problema se pune in cazul in care ,intr-adevar, sotul decide sa revoce donatia , bunul urmand sa revina in patrimoniul sau in urma revocarii. Legal , aceasta a fost solutia cedarii proprietatii sotului catre sotie , deoarece legea interzice vanzarea de bunuri intre soti. Si intr-adevar, in situatia survenientei unui copil, donatia urmeaza a fi revocata i n temeiul legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie, contract vz-cumparare,alt act?? ContSters60155 ContSters60155 Buna seara! am si eu o nelamurire. tatal meu este recasatorit si doreste sa-mi lase un apartament. ce act ar trebui sa inchei pt a nu putea fi atacat ... (vezi toată discuția)
Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am act de donatie Mary_1980 Mary_1980 Buna ziua, Sunt la ultima etapa a vanzari, incheierea contractului de vanzare-cumparare dar cumparatorul nu mai doreste sa cumpere findca a auzit ca ... (vezi toată discuția)
Donatie apartament cu acordul fratelui Wihm Wihm Buna ziua. De la bun inceput imi cer scuze daca s-a mai discutat subiectul, insa am rasfoit putin forumul si nu am gasit ceva punctual. Intrebarile (ca sunt ... (vezi toată discuția)