Buna ziua! Tatal meu a lucrat la o societate care s-a desfiintat. societatea a fost data initial unui lichidator, mai apoi s-a desfiintat. Arhiva nu se mai gaseste. Lichidatorul spune ca a facut toate formele legale sa o predea la camera de munca, dar din lipsa de spatiu, arhiva nu a fost ridicata. Locatia in care era arhiva a fost inchiriata si...s-a descoperit ca aceasta a disparut. Ce se poate face in acest caz? Tatal meu trebuie sa iasa la pensie si are nevoie de adeverinta prin care i se recunoaste grupa 2 de munca. Unde trebuie sa se adreseze?
Lichidatorul este responsabil pentru pastrarea/ depunerea arhivei la Arhivele nationale sau la o firma specializata/ autorizata (nu la Camera de munca care de fapt in prezent este ITM).
Arhiva nu are cum sa dispara.
Din pacate, in lipsa arhivei (din motive diverse), nu aveti cum primi adeverinta necesara pentru pensionare cu grupa de munca.
Puteti sa va interesati la Arhivele Nationale din judet. Poate veti regasi acolo arhiva firmei respective.
Formulati cerere, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, catre lichidator, pentru eliberare adeverinta cu grupa de munca, intocmita cu respectarea anexei 14 din HG nr. 257/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare. Cereti raspuns scris, cu nr. de inregistrare/ data, in scopul responsabilizarii lichidatorului, care ar putea dori sa evite o actiune in instanta impotriva sa.
Nu cred ca o actiune in instanta impotriva lichidatorului va rezolva problema si va aparea arhiva. Lichidatorul poate primi cel mult o amenda judiciara, daca actiunea este acceptata de catre instanta.