Pentru programul -Prima casa- una din conditii este:
· Să nu deţină în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane.
Parintii mei mi-au facut contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere la apartamentul in care locuim.Conditiile contractului sunt urmatoarele:
Contract de vanzare-cumparere cu clauza de intretinere si habitatie viagera
Noi, vanzatorii, declaram ca vindem fiului nostru, dreptul nostru de proprietate asupra apartamentului ........................................, care urmeaza regimul juridic stabilit de art. 36 din Legea 18/1991 a Fondului Funciar republicata, si drepturi de proprietate asupra tuturor partilor din imobil, care prin natura sau destinatia lor, sunt in folosinta comuna, fortata si perpetua a tuturor coproprietarilor.
Pretu! acestei vinzari este de 40.900 (patruzecimiinouasute) lei-RON, suma din care noi,
vanzatorii, am primit de la comparator anterior autentificarii prezentului inscris, doar suma de
21.000 lei-RON, iar diferenta de 20.900 lei-RON se transforma in obligatie de intretinere a noastra, a vanzatorilor, pe care urmeaza sa ne-o acorde cumparatorul pe tot timpul vietii noastre, cu toate cele necesare traiului, cum sunt: alimente,medicamente, plata energiei electrice, a cheltuielilor de intretinere a apartamentului, a telefonului, imbracaminte, asistenta medicala ambulatorie si in spital, etc., dupa nevoile noastre, ale vanzatorilor, si dupa posibilitatile cumparatorului. De asemenea, cumparatorul are obligatia sa ne inmormanteze, sa suporte toate cheltuielile ocazionate cu inmormantarea noastre sa ne faca toate pomenirile, dupa datinile crestineste.
Cumparatorul va intra in stapinirea de drept asupra apartamentului cumparat, de azi, data
semnarii si autentificarii prezentului inscris, iar in stapanirea de fapt va intra dupa decesul
nostru, al vanzatorilor, intrucat ne rezervam dreptui de habitatie viagera asupra intregului
apartament.
Din cauza acestui contract eu mai pot aplica pentru programul -Prima casa- ?
Am citit chiar aici pe forum un caz in care banca a refuzat creditul, cand a constatat ca apartamentul fusese obtinut de promitentul-vanzator prin donatie. Si pe un forum de imobiliare alte cazuri in care se refuza creditul Prima casa pentru un imobil construit inainte de 1977 sau pentru unul de confort doi. Asa ca mai sunt si alte situatii considerate de banci ca fiind "cu risc".
Nu-mi pot imagina de ce in acest ca banca il considera un risc, un astfel de act autentic e mai sigur chiar ca unul notarial...
POate ca imi lipseste intreaga situatie si nu pot vedea ceva, nu stiu...
In toate cazurile, nu e vorba de abuz, creditorul are libertatea de a accepta ca si garantie bunurile pe care le considera el...
Am si eu o intrebare.Sotul meu a obtinut in urma succesiunii 5/8 din apartamentul parintilor dupa moartea mamei.Totodata deoarece nu putea sta cu tatal in acelasi imobil, sotul si-a vandut partea unei alte persoane.Se poate sa participam la programul Prima Casa, avand in vedere ca acum nu detinem nici o proprietate?