avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prima casa-conditii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prima casa-conditii

Pentru programul -Prima casa- una din conditii este:
· Să nu deţină în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane.

Parintii mei mi-au facut contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere la apartamentul in care locuim.Conditiile contractului sunt urmatoarele:

Contract de vanzare-cumparere cu clauza de intretinere si habitatie viagera
Noi, vanzatorii, declaram ca vindem fiului nostru, dreptul nostru de proprietate asupra apartamentului ........................................, care urmeaza regimul juridic stabilit de art. 36 din Legea 18/1991 a Fondului Funciar republicata, si drepturi de proprietate asupra tuturor partilor din imobil, care prin natura sau destinatia lor, sunt in folosinta comuna, fortata si perpetua a tuturor coproprietarilor.
Pretu! acestei vinzari este de 40.900 (patruzecimiinouasute) lei-RON, suma din care noi,
vanzatorii, am primit de la comparator anterior autentificarii prezentului inscris, doar suma de
21.000 lei-RON, iar diferenta de 20.900 lei-RON se transforma in obligatie de intretinere a noastra, a vanzatorilor, pe care urmeaza sa ne-o acorde cumparatorul pe tot timpul vietii noastre, cu toate cele necesare traiului, cum sunt: alimente,medicamente, plata energiei electrice, a cheltuielilor de intretinere a apartamentului, a telefonului, imbracaminte, asistenta medicala ambulatorie si in spital, etc., dupa nevoile noastre, ale vanzatorilor, si dupa posibilitatile cumparatorului. De asemenea, cumparatorul are obligatia sa ne inmormanteze, sa suporte toate cheltuielile ocazionate cu inmormantarea noastre sa ne faca toate pomenirile, dupa datinile crestineste.
Cumparatorul va intra in stapinirea de drept asupra apartamentului cumparat, de azi, data
semnarii si autentificarii prezentului inscris, iar in stapanirea de fapt va intra dupa decesul
nostru, al vanzatorilor, intrucat ne rezervam dreptui de habitatie viagera asupra intregului
apartament.

Din cauza acestui contract eu mai pot aplica pentru programul -Prima casa- ?

Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2009
gap2009, utilizator
Cel mai recent răspuns: ALICEL , utilizator 14:10, 15 Octombrie 2009
Ma aflu exact in aceeasi situatie ca si mirymar. NU detin nici o proprietate nici singura nici in comun cu altcineva. Sotul are o garsoniera DINAINTE de casatorie.
Personal nu cred insa ca are relevanta daca apartamentul achizitionat prin programul "prima casa" este platit din venituri proprii sau din veniturile comune ale familiei, casa va deveni automat bun comun dobandit in timpul casatoriei (deci si al sotului)
Treaba e ca legea nu specifica nicaieri ce se intampla intr-o asemenea situatie. Singura conditie a legii e ca solicitantul sa nu detina proprietati. De asta este atat de neclar, stressy. Pe mine ma intereseaza cum stau lucrurile din punct de vedere legal. Si nu ma intereseaza ca LOGIC nu suntem eligibile pentru acest program, eu vreau sa aflu de la o PERSOANA AVIZATA daca LEGAL sunt eligibila.
Daca este vorba de logica mie nu mie se pare logic ca ala care are 1/100 dintr-o propietare sa nu poate aplica la program, dar daca asa spune legea...
Si inca ceva... sunt banci care accepta mai multi coplatitori, nu neaparat din familie... cu alte cuvinte poate fi si vecinul coplatitor daca il convingi si daca are veniturile necesare... si nu inseamna nici pe departe ca acest coplatitor va deveni si coproprietar. corectati-ma daca gresesc...
Poate totusi ne va lamuri cineva....
O saptamana frumoasa!
Multumesc, leonor. Ma gandeam ca poate nu am fost destul de explicita in prezentarea situatiei.
Eu chiar cred ca, cu textul legal in fata, si cu exprimarea folosita in lege nu au cum sa zica, ca nu indeplinim conditiile.
Si din cate stiu eu, banca ma verifica pe mine ca si persoana eligibila. Nu cred ca are vreo importaanta daca, coplatitorul are sau nu proprietate. Nu se specifica nicaieri in lege ca si coplatitorul trebuie sa indeplineasca aceasta cerinta.
Daca unul din soti detine o locuinta proprietate personala de dinainte de casatorie, celalalt sot nu poate aplica pentru programul prima casa din urmatoarele considerente legale:
1. Programul prima casa este un imprumut cu ipotecă de rangul I asupra locuinţei, care nu poate fi înstrăinată timp de cinci ani de la data dobândirii.
2. Pentru dobandirea unui bun imobil este necesar contract de vanzare-cumparare in forma autentica.
3. Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor. Orice conventie contrara este nula. Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.
4. Vanzarea-cumpararea are loc dupa incheierea casatoriei si ambii soti vor fi trecuti in actul de vanzare-cumparare; numai ca sotul proprietar de dinainte de casatorie nu indeplineste conditiile de eligibilitate impuse de programul prima casa.
5. - nu are relevanta coplatitorul (care poate fi bunica, vecinul, etc) in aceasta situatie deoarece acesta nu devine coproprietar al casei, ci pur si simplu isi asuma obligatia platii in cazul in care titularul nu plateste;
- in drept, valoarea economica necesara pentru satisfacerea nevolilor materiale si spirituale ale omului poarta denumirea de "bun"; deci banii reprezinta un bun;
- in cazul sotilor, bunurile proprii sunt expres prevazute de Codul familiei art. 31, deci nu se poate pune problema achitarii creditului din bunuri proprii apartinand numai unuia dintre soti; si imobilul cumparat in timpul casatoriei nu este numai al unuia dintre soti ci al ambilor.
Am dat un mail la autfinance.ro (broker de credite) si am intrebat daca se acorda credit, si mi-au raspuns ca da, se poate ca sotul sa fie codebitor , chiar daca detine o locuinta in proprietate. Nu am intrebat inca la o banca, dar ma voi duce zilele acestea.
NU am verificat contractele cu fondul, insa la o prima vedere a ordonantei si din coroborarea ei cu legislatia familiei, nu va puteti califica.
E probabil discriminatoriu, nu stiu, insa nu vad cum sa treceti peste o conventie (fie ea tacita) ca bunul e comun.

Cat despre faptul ca sunteti eligibila in rest, conditiile de eligibilitate includ si partea financiara, chiar daca ea excede situatiilor carora ordonanta e aplicabila, ele sunt totusi conditii de eligibilitate. NU generale, insa particulare.

Stressy, situatia e neclara si legal, nu vad de ce sa le dam in cap oamenilor ca au intrebat... Mai degraba spuneti-mi si mie cum e doamna fara proprietate proprietara fie si pe 1/100 dintr-un imobil...

Alte discuții în legătură

Eligibilitatte ,,prima casa,, mihalache70 mihalache70 Buna ziua, Urmaresc de ceva timp pe avocatnet.ro dezbaterea pe tema \"Prima casa\", pentru care va rog sa ma edificati in situatia mea: anul trecut am ... (vezi toată discuția)
Eligibilitate prima casa libelula222000 libelula222000 Buna ziua, As dori sa supun atentiei urmatoarea nelamurire a mea. Incepand cu luna Octobrie 2009 am inteles ca s-au adus modificari legii \" Prima Casa\" in ... (vezi toată discuția)
Schimbare titular credit "prima casa" intre cei doi co-proprietari miborion miborion Buna ziua, Am o situatie complicata si din experienta neplacuta avuta cu functionarii bancii, as dori putin ajutor in situatia urmatoare: Am cumparat prin ... (vezi toată discuția)