Pentru programul -Prima casa- una din conditii este:
· Să nu deţină în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane.
Parintii mei mi-au facut contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere la apartamentul in care locuim.Conditiile contractului sunt urmatoarele:
Contract de vanzare-cumparere cu clauza de intretinere si habitatie viagera
Noi, vanzatorii, declaram ca vindem fiului nostru, dreptul nostru de proprietate asupra apartamentului ........................................, care urmeaza regimul juridic stabilit de art. 36 din Legea 18/1991 a Fondului Funciar republicata, si drepturi de proprietate asupra tuturor partilor din imobil, care prin natura sau destinatia lor, sunt in folosinta comuna, fortata si perpetua a tuturor coproprietarilor.
Pretu! acestei vinzari este de 40.900 (patruzecimiinouasute) lei-RON, suma din care noi,
vanzatorii, am primit de la comparator anterior autentificarii prezentului inscris, doar suma de
21.000 lei-RON, iar diferenta de 20.900 lei-RON se transforma in obligatie de intretinere a noastra, a vanzatorilor, pe care urmeaza sa ne-o acorde cumparatorul pe tot timpul vietii noastre, cu toate cele necesare traiului, cum sunt: alimente,medicamente, plata energiei electrice, a cheltuielilor de intretinere a apartamentului, a telefonului, imbracaminte, asistenta medicala ambulatorie si in spital, etc., dupa nevoile noastre, ale vanzatorilor, si dupa posibilitatile cumparatorului. De asemenea, cumparatorul are obligatia sa ne inmormanteze, sa suporte toate cheltuielile ocazionate cu inmormantarea noastre sa ne faca toate pomenirile, dupa datinile crestineste.
Cumparatorul va intra in stapinirea de drept asupra apartamentului cumparat, de azi, data
semnarii si autentificarii prezentului inscris, iar in stapanirea de fapt va intra dupa decesul
nostru, al vanzatorilor, intrucat ne rezervam dreptui de habitatie viagera asupra intregului
apartament.
Din cauza acestui contract eu mai pot aplica pentru programul -Prima casa- ?
Buna
Am si eu o mica (???) dilema cu acest program, iar ordonanta nu acopera nicaieri acest aspect.
Eu nu am o locuinta cu titlu de proprietate nici singura nici cu alte persoane. Deci...sunt eligibila.
Dar, sotul meu (sunt casatorita de 2 luni) are o locuinta pe numele lui. Este bun propriu, dobandit inaintea casatoriei, bun la care eu nu am nici un drept!
In aceste conditii, cum se procedeaza?
La acordarea creditului banca verifica veniturile familiei? pentru ca eu, in mod evident, nu am venituri proprii. Deci creditul va fi achitat din veniturile comune.
Imobilul dobandit astfel, va fi, in mod evident, bun comun.
Deci...ma puteti lumina?
Mi-e teama sa nu gresesc dar, in ceea ce priveste conditiile de eligibilitate...eu sunt eligibila. In relatia cu statul, pe acesta il intereseaza daca eu indeplinesc conditiile. Si le indeplinesc.
Dar in relatia cu bancile, pe acestea le intereseaza daca noi, ca si familie, ne incadram in conditiile de acordare a creditului.
O analiza a conditiilor, ma duce la concluzia ca am putea lua un credit ptr prima Casa.
Ma insel?
Va multumesc!
Ma uimesc unele intrebari de aici: acest program este adresat exclusiv persoanelor care nu au NICI UN FEL DE PROPRIETATE, nici singuri, nici impreuna cu una sau mai multe persoane.... daca aplicati la acest program impreuna cu o alta persoana, cu un codebitor, sot/sotie de exemplu, iar acesta are o proprietate, sau o cota dintr-o proprietate, este foarte logic ca nu sunteti eligibila pt acest program.
Chiar nu inteleg de ce este atat de neclar........
Si dc ai 1/100 cota dintr-o propr tot proprietar te numesti.....
O zi buna
Chiar nu inteleg de ce sunteti asa de uimita de intrebare!!
Ptr ca eu NU detin nici un fel de propietate!!!!! Detine sotul si este bun propriu al lui....inseamna ca eu nu am nici o casa!
textul legal zice clar ca nu trebuie sa detii o proprietate personala sau in comun. Acest apartament al sotului nu poate fi niciodata comun, fiind dobandit inainte de casatorie!!!!
In ceea ce priveste aplicarea la program, as aplica singura, dar acest lucru probabil nu e admis de banci intrucat eu nu am cum sa dobandesc venituri proprii!
As aprecia ca o forma de discriminare faptul ca s-ar aprecia ca nu ma incadrez in conditiile de eligibilitate!