avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obligatie vanzare cota apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obligatie vanzare cota apartament

Buna ziua,

Daca detin o cota dintr-un apartament, mai precis 3/8, iar restul este detinut de o persoana care nu e ruda cu mine, exista vreo procedura legala prin care as putea fi obligat sa ii vand celeilalte persoane proprietare partea mea ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:55, 21 Martie 2015
gabri88 a scris:

Buna ziua! din cate stiu eu cel care detine majoritatea cotelor parti va obtine imobilul iar cealalta parte va fi supusa unei vanzari silite si va primi sulta la partaj, adica suma aferenta cotelor parti , in cazul dumneavoastra 3/8.


nu este obligatoriu. depinde ce parte este solvabila, depinde cine foloseste apartamentul...
asta decide instanta.

oricein poate vinde partea sa preluind indiviziunea.
Pai imobilul ori e executat silit ori revine proprietarului cu cota mai mare? Ca ambele nu se prea pot intampla...
Depinde de mai multe aspecte, incercati sa faceti o intelegere ci celalalt coproprietar daca puteti.
Buna seara.
fiecare coproprietar poate investi instanta de judecata cu o actiune avand ca obiect iesirea din indiviziune. daca doriti , puteti solicita dvs sa vi se atribuie imobilul in natura urmand a-l despagubi pe celalalt coproprietar .
daca amandoi doriti sa deveniti proprietar unic al imobilului respectiv , la prima vedere, sanse mai mari are coproprietarul care detine cota mai mare din imobilul ce face obiectul spetei .

iesirea din indiviziune se face si la notar, daca unul dintre coproprietari doreste sa renunte la cota parte din imobil pe care o detine, in favoarea celuilalt .
Multumesc pentru lamuriri.
Care ar fi insa taxele de platit la stat pentru acest partaj in instanta ? Intreb asta pentru ca e un pic neclar pentru mine un lucru - prespunem ca partea cealalta, care are 5/8, ma cheama in instanta si cere intregul apartament, urmand sa ma despagubeasca conform unei evaluari personale sau - daca cer si platesc eu - a unui expert. Asta inteleg, insa ce nu mi-e clar se refera la taxele de judecata. Asadar, daca eu sunt paratul si intentia mea clara e de a lasa spre folosinta gratuita cele 3/8 si totodata de a nu le vinde, atunci eu platesc aceste taxe de judecata desi eu intru in acest proces fara sa am nicio intentie rea apriori ? Ele sunt platite conform impartirii in fractii a imobilului sau petentul plateste tot ?
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2015
marshanna, utilizator
Taxa de timbru e de 3 % din valoarea imobilului si se plateste de catre cel ce cere.
Art. 453
Acordarea cheltuielilor de judecată
(1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
(2) Când cererea a fost admisă numai în parte, judecătorii vor stabili măsura în care fiecare dintre părţi poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată. Dacă este cazul, judecătorii vor putea dispune compensarea cheltuielilor de judecată.

Daca tot nu locuiti acolo si nu aveti nici pretentii pt lipsa de folosinta, de ce sa nu va luati banii pt cota dvs ?
Partea care detine 5/8, poate vinde oricand si oricui partea sa fara acordul dvs, iar daca sta acolo nu vad de ce sa aiba interesul sa ceara partajul, decat daca ar vrea sa renoveze, sa modifice.. etc
Daca ajungeti la o discutie privind partajul, ideal ar fi sa va intelegeti si sa nu ajungeti in instanta.



Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Martie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj intre fratii mostenitori. Phantom.haxor Phantom.haxor Buna ziua am si eu o problema delicata. In urma decesului mamei noastre eu si fratele meu am mostenit un apartament,fiecare avand 50% cota parte.Acum noi ... (vezi toată discuția)
Vanzare proprietate raluca-e raluca-e Buna ziua, daca eu detin 3/4 dintr-un imobil, si o alta persoana detine restul de 1/4 , legal, persoana care detine 1/4 poate sa vanda partea ei? sau are ... (vezi toată discuția)
Cota parte 5/8 executare silita. cum se poate vinde de catre adjudecatar? Florin-Marius Florin-Marius Buna ziua! Am si eu urmatoarea speta: S-a scos la licitatie (executare silita) cota parte de 5/8 dintr-un imobil. O persoana castiga la licitatie aceasta ... (vezi toată discuția)