avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

Buna seara. As dori sa stiu care este procedura privind efectuarea de ore suplimentare? Trebuie sa faca seful sectiei un referat ca in data de ... este necesara efectuarea de ... ore suplimentare de catre un anume angajat? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 08:56, 17 Septembrie 2009
1. Codul muncii spune:
Art. 117. - (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 118. - (1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 111 sau 112, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

2. In practica nu se fac tabele in care sa semneze salariatii. Dar e bine si pentru angajator si pentru salariati sa se faca o solicitare scrisa de catre angajator (in care se specifica perioada de efectuare a orelor suplimentare si felul muncii suplimentare) iar pe aceasta solicitare sa existe semnaturile salariatilor de exprimare a acordului, sub forma de tabel (eventual pe verso-ul solicitarii).
Trebuie sa faca seful sectiei un referat


Se practica in cazul unitatilor unde prin regulamentul intern sau printr-o decizie a directorului general se prevede un referat de necesitate din partea conducatorului locului de munca, prin care sa se justifice necesitatea efectuarii de ore suplimentare.

Pe fondul aparitiei crizei economice in 2009, in unitatile cu capital de stat, s-a dispus evitarea pe cat posibil a efectuarii de ore suplimentare si justificarea judicioasa a celor prestate.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
Edbah, utilizator
pe de alta parte se practica si aceasat interpretare: daca nu exista solicitare scrisa de la sef pentru chmare la ore suplimentare, cei de la RU pot sa considere ca s-a stat la serviciu voluntar, din proprie initiativa, nu se stie pentru ce si ca atare nu se platesc acele ore. In special pentru cei ce lucraza in administratie, unde normele de lucru, nu sunt clar definite, RU sau administartorul poaet considera ca omul a tras de timp cele 8 ore normale doar ca sa poate sa stea suplimentar si sa castige mai mult B-)
De aceea consider ca este util sa existe cereri de chemare la ore suplimentare (si cu siguranbta mai sunt si alte motive, n primul rand ca sa demonstrezi ca respecti legislatia care spune ca aceste ore se fac doar la solicitarea societatii)
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Spuneti-mi va rog cate ore suplimentare se pot efectua maxim intr-o luna - cate se pot plati angajatului de fapt - si daca este corect ca plata orelor suplimentare dintr-o luna sa se faca partial in lei (sume incluse pe statul de plata) si partial in tichete cadou.

Multumesc,
Maria
penru contract cu norma intreaga este permisa efectuarea a maxim 8 ore suplimentare pe saptamana, in afara de cele 40 ore normate.

Alte discuții în legătură

Contranct angajare. kenno18 kenno18 Buna ziua, Am facut fisa medicala pentru a ma angaja la un magazin de produse din carne , inca nu am inceput munca si nu am semnat contractul.La ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are salariata gravida, pana se elibereaza raportul de evaluare a riscurilor la locul de munca? miha_ela_u miha_ela_u Buna seara! Imi puteti spune, va rog, daca are angajatorul dreptul sa ma oblige, prin programarea de lucru, sa lucrez 11 ore in loc de 8 cat e pe contract, ... (vezi toată discuția)
Obiective de performanta individuala LucianT LucianT Este OK sa treci in [b]fisa de evaluare[/b] la [b]obiective de performanta individuala [/b]prestarea de ore suplimentare in cursul saptamanii de lucru si in ... (vezi toată discuția)