avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz de participare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz de participare la succesiune

Nepoatele sotului meu nu vor sa se prezinte la dezbaterea succesiunii unui apartament. Este vorba despre un apartament apartinand socrilor mei pe care ei ni l-au dat cadou de nunta, mie si sotului meu, fiul lor, in anul 1996 cand ne-am casatorit, in conditiile in care le-au dat si celorlalti doi fii parti din bunurile familiei asa cum s-au inteles si acceptat cu totii. Nu am facut insa actele, pur si simplu am neglijat acest aspect, sotul meu fiind convins ca nu ar putea interveni vreodata probleme din partea fratilor lui. Socrul meu a decedat, apoi a decedat si fratele mai mare al sotului. El are doua fete care sunt mostenitoarele lui, mama lor renuntand la tot in favoarea lor. Noi vrem sa le dam partea care li se cuvine legal, dar ele refuza sa se prezinte la notar pentru ca asteapta sa moara si soacra mea, respectiv bunica lor, pentru a beneficia si de partea ei. Am inteles ca exista posibilitatea de a dezbate succesiunea in instanta. Intrebarea mea este urmatoarea; Instanta le poate obliga sa ne vanda noua partea lor la pretul real, asa cum va fi el stabilit de instanta?
Sotul dvs. sa mearga la notar sa dea o declaratie de acceptare a succesiunii dupa tatal sau, sa nu treaca un an de la deces. Puteti solicita soacrei(daca mai vrea) sa va faca act de donatie pe partea ei din apartament.
Au trecut 11 ani, din pacate. Multumesc, totusi, pt. raspuns.
In instanta se va dezbate succesiunea.
Fiecare se va apara si instanta va hotara in functie de toate probele si aspectele prezentate in aparare.

Instanta nu obliga pe nimeni sa vanda.
Va judeca si va stabili ce revine fiecaruia.
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc pentru raspuns, eu am auzit ca exista posibilitatea de a fi determinate sa accepte o sulta in conditiile in care le-ar reveni lor 12,5% si noua restul prin cedarea de catre ceilalti mostenitori. Intrebarea mea este: Daca ele intra in posesia partii lor in urma dezbaterii succesiunii si nu vor sa accepte despagubirile strict legale, calculate in instanta, atunci ne pot incurca si santaja la nesfarsit, asa cum ne-au si spus ca vor face?
Se va face expertiza si se va indica pt fiecare.
Se da si sulta daca nu se da teren.

Alte discuții în legătură

Donatie eec eec Buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie ce solutii ar fi pentru ca un apartament care era al bunicii mele din partea tatal meu decedat in iunie 2014 .Bunica ... (vezi toată discuția)
Vanzare drepturi succesorale mariussnagov mariussnagov Mama mea a murit in aprilie 2011 lasand mostenire un apartament. Mostenitorii sunt sotul si trei frati(eu fiind unul dintre ei). Un frate e plecat in ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa de catre mostenitori ionut_mystic ionut_mystic Buna seara, am o cunostinta care vrea sa vanda casa mamei sale care a decedat. Persoana in cauza si fratele sau sunt singurii mostenitori, fiind amandoi de ... (vezi toată discuția)