avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz de participare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz de participare la succesiune

Nepoatele sotului meu nu vor sa se prezinte la dezbaterea succesiunii unui apartament. Este vorba despre un apartament apartinand socrilor mei pe care ei ni l-au dat cadou de nunta, mie si sotului meu, fiul lor, in anul 1996 cand ne-am casatorit, in conditiile in care le-au dat si celorlalti doi fii parti din bunurile familiei asa cum s-au inteles si acceptat cu totii. Nu am facut insa actele, pur si simplu am neglijat acest aspect, sotul meu fiind convins ca nu ar putea interveni vreodata probleme din partea fratilor lui. Socrul meu a decedat, apoi a decedat si fratele mai mare al sotului. El are doua fete care sunt mostenitoarele lui, mama lor renuntand la tot in favoarea lor. Noi vrem sa le dam partea care li se cuvine legal, dar ele refuza sa se prezinte la notar pentru ca asteapta sa moara si soacra mea, respectiv bunica lor, pentru a beneficia si de partea ei. Am inteles ca exista posibilitatea de a dezbate succesiunea in instanta. Intrebarea mea este urmatoarea; Instanta le poate obliga sa ne vanda noua partea lor la pretul real, asa cum va fi el stabilit de instanta?
Daca socrul doamnei a decedat acum 11 ani si mostenitorii (fiul, nepoatele si sotia) nu au dat o declaratie de acceptare a succesiunii, iar in apartamentul respectiv(despre care spune ca este "donat" sotului doamnei de parinti) si in care presupun ca locuieste doamna cu sotul, deci sotul a acceptat TACIT mostenirea dupa tatal lui, eu ma gandesc ca ceilalti mostenitori, LEGAL nu mai au dreptul la acel apartament!Sau legea e lege numai pentru unii?
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2015
pusa2mimi, utilizator
Puteti face referire la articolul din codul civil ce cosfinteste afirmatia dvs?Va multumesc!

Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).


Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.


Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.



In termen de un an , sucesorii au acceptat, expres sau tacit, succesiunea .(actele de acceptare implicita trebuie demonstrate, spre exemple, prin vointa neindoielnica de a succede, in acest sens amintesc preluarea bunurilor de catre succesibili , in scopul detinerii lor).

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie eec eec Buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie ce solutii ar fi pentru ca un apartament care era al bunicii mele din partea tatal meu decedat in iunie 2014 .Bunica ... (vezi toată discuția)
Vanzare drepturi succesorale mariussnagov mariussnagov Mama mea a murit in aprilie 2011 lasand mostenire un apartament. Mostenitorii sunt sotul si trei frati(eu fiind unul dintre ei). Un frate e plecat in ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa de catre mostenitori ionut_mystic ionut_mystic Buna seara, am o cunostinta care vrea sa vanda casa mamei sale care a decedat. Persoana in cauza si fratele sau sunt singurii mostenitori, fiind amandoi de ... (vezi toată discuția)