Daca socrul doamnei a decedat acum 11 ani si mostenitorii (fiul, nepoatele si sotia) nu au dat o declaratie de acceptare a succesiunii, iar in apartamentul respectiv(despre care spune ca este "donat" sotului doamnei de parinti) si in care presupun ca locuieste doamna cu sotul, deci sotul a acceptat TACIT mostenirea dupa tatal lui, eu ma gandesc ca ceilalti mostenitori, LEGAL nu mai au dreptul la acel apartament!Sau legea e lege numai pentru unii?
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).
Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.
Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.
Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.
In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).
Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.
In termen de un an , sucesorii au acceptat, expres sau tacit, succesiunea .(actele de acceptare implicita trebuie demonstrate, spre exemple, prin vointa neindoielnica de a succede, in acest sens amintesc preluarea bunurilor de catre succesibili , in scopul detinerii lor).
Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.
Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .
Succes.