avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... calitate procesuala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

calitate procesuala

reprezint o societate de asigurari si am fost dati in judecata de catre mostenitoarea unei foste asigurate. are mostenitoarea calitate procesuala activa? solicita despagubiri pentru faptul ca defuncta nu a incasat asigurarea pentru un incident mai vechi.
multumesc,
andreea

Cel mai recent răspuns: deea_lex , utilizator 12:15, 8 Septembrie 2005
Daca este universal sau cu titlu universal, da.
dar conventiile nu au voloare decat intre partile contractante...actiunea nu a fost promovata de defuncta si continuata de mostenitor. nu este o actiune personala?
Si dacă a acceptat mostenirea sub beneficiu de inventar????
da. a acceptat sub beneficiu de inventar...
Dreptul de a primi suma asigurată este un drept patrimonial, deci, intră în activul succesoral care se transmite către succesorii acceptanţi ai moştenirii, indiferent dacă au acceptat moştenirea pur şi simplu ori sub beneficiu de inventar.
Contractul produce efecte între părţile contractante în temeiul art. 969 alin. 1 şi art. 973 c. civ., dar noţiunea de "părţi" include atât persoanele care au încheiat nemijlocit sau prin reprezentare contractul, cât şi succesorii acestora.
Prin urmare, fiica asiguratei are calitate procesuală activă de a solicita despăgubirile datorate de către societatea de asigurare în temeiul contractului de asigurare, ca urmare a producerii riscului asigurat în timpul vieţii asiguratei.
Acţiunea în daune pentru încasarea sumei asigurate nu este acţiune personală decât în opoziţie cu acţiunea reală (adică valorifică un drept de creanţă - drept personal - şi nu un drept real); este vorba de un drept la acţiune care se transmite prin succesiune, iar moştenitorul are dreptul de a promova acţiunea în justiţie. A nu se face confuzie cu obligaţiile intuitu personae care se sting prin decesul debitorului, şi nici cu acele acţiuni (cum sunt cele reglementate de Codul familiei) cu privire la care legea prevede în mod expres că trebuie să fie intentate de către un anumit titular, iar succesorii acestuia pot doar să continue judecata.

Alte discuții în legătură

Datoriile bancare se mostenesc de catre copii? iacobdragomir iacobdragomir Cum pot fi sistate taxele si comisioanele de intarziere de plata la termenul stabilit initial? Datoriile la banca se mostenesc de catre copii? (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu de la ... angajatul decedat george26 george26 Va prezint urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati. Un angajat in stare de ebrietate, sofer pe o autospeciala la o societate, s-a rasturnat, fapt ce a dus ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala activa reprezint o societate de asigurari si am fost dati in judecata de catre mostenitoarea unei foste asigurate. are mostenitoarea calitate procesuala activa? ... (vezi toată discuția)