Buna seara,
Spuneti-mi va rog daca la sedinta Adunarii Generale s-a hotarat instalarea de camere video in condominiu , mai este necesar in calitate de Administrator sa merg la fiecare proprietar sa il intreb daca doreste acest lucru?
Si as vrea sa stiu va rog daca este o lege care sa imi interzica aceasta instalare intr-un condominiu?
Mentionez ca Presedintele sustine ca este o lege care ii interzice acest lucru, pe motiv ca nu avem statut ca si bancile, institutiile publice , etc.
Multumesc anticipat.
Nu stiu ce-ati vrut sa spuneti, dar v-ati referit la treaba de baza pe care chiar o fac aceste camere video, adica inregistreaza imagini, or ca sa pui camere video iti trebuie acordul proprietarilor si atat. Nu trebuie specificat si sa mai vrea si toti pe deasupra sa fie de acord cu inregistrarea.
Pai cum ar putea fi de acord sa se monteze, dar poate nu vor sa inregiistreze. Atunci de ce sa le mai montati?
1.Instalarea camere video se hotaraste in cadrul adunarii generale a proprietarilor prin votul majoritar al celor prezenti care pot fi cativa (3,4,5,n) proprietari membrii ai asociatiei, mai ales in cazul adunarilor generale reconvocate.
2.Pentru a se capta imaginile este necesar acordul de vointa scris al tuturor proprietarilor care, de obicei, nu participa, din diverse motive, la adunarea generala in care s-a hotarat instalarea de camere video. Mai mult, oricare dintre proprietari isi poate retrage oricand doreste acordul pentru captarea de imagini.
Drept urmare, inainte de a se propune si aproba in adunarea generala o astfel de investitie este necesar sa ne asiguram ca nu vor fi surprize in a se exprima acordul de vointa in scris al tuturor proprietarilor.
Am cateva exemple care sant edificatoare si din aceasta cauza am atras atentia asupra modului de a se actiona.
Daca nu santeti siguri de reusita nu plecati la drum caci puteti avea surpriza unei instalatii video nefunctionale sau pe post de sperietoare scumpa!
Si daca este vorba de montaj pe o singura scara, tot mai trebuie acordul adunarii generale?Sau sunt suficiente semnaturile tuturor proprietarilor de pe scara?
Pe scara noastra se fura tot timpul cateceva , desi intrarea este clasica, cu interfon. Am convocat, impreuna cu responsabilul de scara, o sedinta pentru maine seara , cu toti (10) proprietarii scarii sa dezbatem , printre altele si aceasta problema si sa vedem daca obtinem acordul scris al tuturor pentru montaj si monitorizare. Ma gandeam ca, semnand toti in tabelul creat, nu ar mai fi nici un impediment in a monta camere de supraveghere. Pe de alta parte, daca costurile pentru aparatura si montaj sunt mari, cum avem majoritate de pensionari pe scara, nu cred ca se va putea realiza, cu toata bunavointa lor. Apoi , mai exista si un urmarit de politie care mai vine din cand in cand acasa cate un pic si nu cred ca are interesul sa fie inregistrat. NU cunosc deocamdata legile referitoare la dreptul de a monta camera proprie de supraveghere, de aceea mi-am permis sa pun aceste intrebari. Timpul este scurt pana maine seara, am mult de lucru sa studiez codul muncii, sa fac sedinta de comitet pt avertisment scris catre administrator, sa fac plangere la politie si primarie pentru recuperarea stampilei de la administrator si inca doua-trei probleme urgente de rezolvat pentru bloc. Daca in orice moment investitia poate fi de prisos din cauza retragerii acceptului vreunuia dintre proprietari atunci... nu ramane decat o monitorizare personala. Macar atat. Si ma bucur ca Elga50 mi-a confirmat ca este legala supravegherea cu camera personala, daca nu e indreptata spre proprietatea vecinului. ( banuiesc ca am inteles bine) Ma intereseaza supravegherea treptelor , nu a intrarilor in apartamente.
Imi sunt de un real folos informarile dumneavoastra si va multumesc pentru timpul acordat si bunavointa cu care ma indrumati.
Instalati-va sisteme video de supraveghere prin firme autorizate si aceste firme va explica tot cee ce aveti dreptul sa faceti si cum puteti folosi inregistrarile.
Este o aberatie sa cerem acceptul cuiva sa fie filmat, inregistrat, intr-un spatiu public, la intrarea in bloc, in casa scarii... Nu filmam si inregistram in casa omului, pe proprietatea individuala, ci intr-un spatiu comun si in interesul sigurantei celor ce traiesc in acea scara de bloc. Legislatia permite si indeamna oamenii sa-si ia masuri de siguranta.