avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul poate ataca un act de donatie facut inainte de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul poate ataca un act de donatie facut inainte de casatorie?

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema urmatoare: in momentul de fata nu sunt casatorita si vreau sa donez parintilor mei o proprietate. Urmeaza sa ne casatorim. In cazul unui divort ulterior sotul poate ridica pretentii asupra imobilului donat? Poate ataca actul de donatie facut inainte de casatorie?

Va multumesc
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:32, 24 Martie 2015
Chiar daca faceti donatia in timpul casatoriei sotul nu poate ridica nicio pretentie deoarece este un bun propriu.
Stiu ca la un moment dat bunurile proprii se transforma in bunuri comune pe parcursul casniciei, acesta este motivul pentru care am intrebat. Va multumesc
Niciodata bunurile proprii asa cum sunt ele definite de lege nu se transforma in bunuri comune, indiferent de durata casatoriei.
Chiar, de ce donați părinților?
Probabil din teama de a nu ramane fara imobil in cazul unui eventual divort. Mai exista si posibilitatea ca sotul sa mosteneasca o cota parte din bunurile proprii in cazul decesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta intre un act de donatie si un contract de vanzare cumparare vreau ca mama mea sa treaca apartamentul pe numele meu. am inteles ca sunt mai multe versiuni printre care donatie si vanzare cumparare. apartamentul fiind al ... (vezi toată discuția)
Drepturi proprietate imobil obtinut inainte de casatorie ionutmcinjau ionutmcinjau Buna seara. Sunt tanar, am 23 ani, recent am achizitionat un apartament pe numele meu cu surse provenite astfel ( 80% donatie parinti + 20% surse proprii-job). ... (vezi toată discuția)
Donatie imobil unei tinere casatorite 080668 080668 Doresc sa donez un imobil fiicei mele care este casatorita .Care este procedura , ca acest imobil sa ramana doar al ei in caz de divort si sa fie impartit la ... (vezi toată discuția)