avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... parasirea tari de catre copilul minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

parasirea tari de catre copilul minor

Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca se poate. Am o fetita rezultata dintr-o relatie de concubinaj. prin sentinta judecatoreasca sa stabilit domiciliul fetitei la mine iar tatal nu are stabilit program de vizita. Pentru a pleca din tara impreuna cu fetita fara a cere aprobarea tatalui am facut o cerere de chemare in instanta pentru incredintare minor dar mai dureaza pana este gata.In luna iulie trebuie sa parasesc tara pentru o saptamana. Mentionez ca fetita ramane in grija unei doamne.Tatal sau cei de la protectia copilului pot sa vina sa-mi ia fetita in aceasta perioada?
Va multumesc!
Sigur , daca justificati urgenta.Cele doua actiuni nu se exclud.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
b]maxne a scris:

am consultat 5 avocati si nici unu nu mi-a zis de aceasta ordonanta.


Acum dvs. nu trebuie sa puneti in balanta 5 avocati carora probabil le-ati spus pe indelete povestea (sau, mai rau, ceea ce ati considerat dvs. a fi important din toata povestea) cu cei care, pe acest forum, nu pot sa "vada" decat ceea ce ii lasati dvs. sa vada din ceea ce scrieti.

De pilda, acesta motivare...

]maxne a scris:

Vreau sa plec cat mai repede pentru ca nu mai rezist aici tatal fetitei imi face viata un calvar. Ma urmareste si ziua si noaptea il vad dupa colturile blocului ini adreseaza injurii chiar si de fata cu fetita sau indiferent cu cine sunt pe starada sau telefonic.


... nu e de natura sa justifice urgenta intr-o cerere de ordonanta.

Si daca asta este ceea ce le-ati spus celor 5 avocati, atunci, pe buna dreptate, n-au vazut aici nici o urgenta de natura a-l convinge pe judecator.

Urgenta asta trebuie sa-l priveasca ...pe copil si nu pe dvs. De exemplu (si Doamne fereste!) necesitatea internarii lui intr-un spital din afara.

Daca pe langa o cererea de incredintare aflata pe rol si motivata probabil pe interesul copilului (cum ar face-o orice avocat cu cap) dvs. promovati in paralel o cerere de ordonanta, motivata pe ..."vreau sa plec" si "vreau sa ma stabilesc" s-ar putea sa va dati singura cu stangu'-n dreptu'. Si ar fi pacat sa ajungeti (pe pielea dvs.) la concluzia ... ca poate bine gandeau cei ce nu v-au zis de ordonanta.

Trebuie cantarit bine. (noua aici, din lipsa de amanunte, s-ar putea doar sa ni se para ca o solutie ar fi sau n-ar fi mai buna).
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
romascanu, moderator
:hm: nu mi se pare corect sa nu le poti oferi copiilor tai o viata mai buna daca se poate.si legile sunt cun sunt in romania si oamenii la fel.nu inteleg de ce trebuie sa fi conditionat de celalalt parinte sa faci ceva?daca era bun trebuia sa aibe familia unita nu destramata cred ca nimeni nu pleaca de bine.iar cat despre legile noastre e o adevarata nebunie. de ce trebuie ca sa fi casatorit ca sa poti obtine inredintarea lui dupa divort de ce aceasta incredintare nu se da si la cei care sunt in concubinaj? nu mi se pare corect sa alergi prin tribunale datorita unor legi care sunt cum sunt.
Va rog sa luati in calcul faptul ca instanta nu stie cine e mai bun si cine e mai rau. Ei vad acuma doar ceea ce ati vrut Dvs. sa lasati sa se vada din tot mariajul. Sigur au fost si momente bune, de ce s-au stricat chiar nu conteaza, dar tatal isi poate iubi copilul si poate fi disperat ca il pierde (sa reactioneze in diferite moduri urate) dar sa nu se mai inteleaga bine cu mama, si atunci este in cazul a 2 situatii care se bat cap in cap.
Si aia se poate ca intradevar nu e bun sau demn sa fie tata, legile sunt cum sunt, va garantez ca la fel sunt si in Germania si in alte tari, aveti rabdare si intelepciune sa ducei pana la capat acest proces, si sa fie interesul copilului in primul rand pt. Dvs. Consultati-va cu cat mai multa lume, pana aveti raspunsul bun, sau potrivit, si nu intrati in disperare din cauza birocratiei pt. ca atunci aveti toate sansele sa gresiti, poate iremediabil, si sa pierdeti copilul, sau sansa sa traiti cu el linistit unde doriti.
Ganditi-va bine ce vreti sa faceti si mai ales in interesul cui.
maxne a scris:

de ce trebuie ca sa fi casatorit ca sa poti obtine inredintarea lui dupa divort de ce aceasta incredintare nu se da si la cei care sunt in concubinaj?


Poftim? Minunea asta de unde ati scos-o?
Instanta a stabilit doar domiciliu pentru ca ...asta i-ati cerut. Judecatorul e pus acolo ca sa dea ceea ce i se cere, nu ceea ce i se pare lui ca ar fi mai bine sa ceara omul. Judecatorul nu poate sa dea ceea ce nu i s-a cerut si nici altceva decat i s-a cerut. (Din pricina asta ...mor unii cu dreptea in mana - pentru ca nu stiu ce si cum sa ceara).

Codul familiei zice in art 65 ca "daca filiatia copilului din afara casatoriei (din concubinaj adica) este stabilita fata de ambii parinti, incredintarea lui ...se va hotara potrivit dispozitiilor art 42-44 (acestea sunt disppozitiile care se aplica in cazul parintilor care divorteaza), care se aplica prin asemnare".
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Incredintare sau domiciliu la...? maxne maxne Am trait intr-o relatie de concubinaj din care am o fetita de 3 ani jumate.Parinti mei sunt stabiliti in Germania si as dori sa merg in vizita la ei.am o ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara minor fara procura ancaalbu2002 ancaalbu2002 Buna ziua, am si eu o intrebare legata de o situatie cu minori. Parintii au divortat in 2011. Divortul a fost de comun accord in sala de consiliu cu un ... (vezi toată discuția)
Actiune pensie alimentara minor ciancu ciancu Bună ziua, Aş dori să mă ajutaţi cu un răspuns. Am un copil minor din nurma unei relaţii de 7 ani (concubinaj) .În decembrie anul trecut el m-a ... (vezi toată discuția)