avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute

am un teren-loc infundat, fac actiune pt stabilire servitute cu primaria.terenul nu este in inventarul domeniului public sau privat si nici in proprietatea altei persoane fizice. este un teren fara stapan. cum procedez sa imi fac si eu un drum de trecere-servitute?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 17:45, 25 Martie 2015
Dreptul de servitute se dobandeste si prin uzucapiune, nu numai in temeiul unui act juridic.
Deocamdată situația juridică a fondului aservit este incertă în sensul că nu se cunoaște stăpânul , și prin urmare acțiunea în stabilirea unui drept de servitute este inadmisibilă. și va fi respinsă.
Nu există teren fără stăpân. Dacă nu are stăpân va intra în proprietatea statului și va fi declarat ca atare. prin constatare vacanță succesorală. După ce va intra în patrimoniul statului veți putea face acțiune pentru servitute.
Servitutea de trecere , fiind neaparentă și necontinuă , conform art. 622 Cod civil , nu se poate dobândi prin uzucapiune dacă a fost începută înainte de 2011, iar prin Noul cod civil , se pot dobândi prin uzucapiune de 10 ani dacă este începută după 2011(prin urmare ați avea dreptul la uzucapiune prin anul 2021)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lngradire acces locuinta sobv99sec sobv99sec Va rog sa ma sprijiniti in urmatoarea problema.....Drumul de acces spre locuinta propr. pers trece pe 4 proprietati, deservindu le cu acelas scop de drum de ... (vezi toată discuția)
Servitute utilitati sollaris88 sollaris88 Buna ziua, Situatie oarecum particulare. Pe un teren care s-a dezmembrant utilitatile care deservesc imobilul meu acum trec pe proprietatea vecinului. ... (vezi toată discuția)
Servitutea de trecere - cedo nicoleta_85 nicoleta_85 Cunoaste cineva decizii CEDO cu privire la [u]servitutea de trecere[/u]? sau spete in care sa se fi discutat si acest aspect? Multumesc (vezi toată discuția)