bună seara, referitor la promovarea personalului contractual dintr-o instituţie publică, ştiu că aceasta se face după procedura prevăzută de HG 286 cu modif. şi complet. ulterioare. Mica mea "problemă" este interpretarea sintagmei "din 3 în 3 ani" , prevăzută ca una din condiţiile de promovare , în legislaţie. În toate legile (Legea 284/2010, OUG 83/2014, etc ) este folosită această exprimare. Prin urmare întrebarea ar fi: promovarea se face numai după împlinirea a 3 ani de la ultima promovare ? dacă da, atunci ar fi fost mai potrivită o exprimare de genul:" după împlinirea a 3 ani de la ultima promovare", sau "o dată la 3 ani"...Nu doresc să complic lucrurile sau să "caut nod în papură", însă , mă gândesc că poate, folosind sintagma "din 3 în 3 ani", legiuitorul o fi vrut să lase o portiţă ca salariaţii să poată promova în anul în care se împlineşte termenul de 3 ani şi nu doar după împlinirea lui.... Adică, ar fi o greşeală ca un salariat care a promovat ultima dată în oct. 2012 să promoveze , de exemplu , în iulie 2015 ? Nu dorim să încălcăm legea, însă condiţia umilă în care au ajuns bugetarii , ne determină să căutăm soluţii , chiar şi acolo unde nu sunt deşi motivaţia asta nu i-ar exonera de răspundere pe cei implicaţi !!! #-o Vă mulţumesc !!!
art.26 din Legea nr.284/2010
.....
(5) Promovarea in grade sau trepte profesionale imediat superioare se face din 3 in 3 ani, in functie de performantele profesionale individuale, apreciate cu calificativul "foarte bine", cel putin de doua ori in ultimii 3 ani, de catre comisia desemnata prin dispozitie a ordonatorului de credite bugetare, din care fac parte sindicatele sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor.
In speta, opinia mea este ca, daca un salariat care a promovat ultima dată în oct. 2012 va putea să promoveze , din nou , dupa implinirea celor 3 ani - dupa oct 2015.