Va rog sa ma ajutati oferindu-mi informatii utile cu privire la urmatoarele probleme:
- din aprilie 2009 mi s-a incheiat CIM; de atunci firma angajatoare nu mi-a dat decizia de incetare a CIM-ului, cartea de munca, adeverinta pt somaj, salariile pt luna martie si aprilie, plata CO pe 2008 si 2009. Am facut sesizare la ITM in care am precizat toate aceste detalii, iar raspunsul lor a fost ca au dispus masura ca angajatorul sa faca dovada achitarii banilor ....si sa-mi comunice un ex din decizie si cartea de munca - atat.
De la sesizarea mea din luna aprilie si de la raspunsul ITM-ului de la sf lui mai ..... multe zile au trecut ....si nu s-a "intamplat" nimic, motiv pentru care nu stiu cum sa procedez pt recuperarea a ceea ce mi se cuvine - avand in vedere ca ITM-ul "m-a ajutat atat cat a putut"
Am sunat la ITM spunandu-le ca problemele mele nu s-au rezolvat, facand referire la sesizarea mea si raspunsul lor (cu nr de inregistrare) si mi-au spus ca imi trebuie dovezi (in ce privinta ... nu mai stiu) - tot eu trebuie sa fac dovada ca nu am primit ceea ce este al meu de drept !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Angajatorul are nr. meu de tel, are adresa de domiciliu (ca nu m-am mutat intre timp)...putea sa imi trimita cu posta - acum ce sa fac, sa ma duc la posta si sa le cer dovada ca eu sigur nu am primit nici un plic/pachet????
Lasand la o parte "istetimea" ITM-ului va rog sa ma sfatuiti cum as putea proceda in acest caz; sa ma fac o sesizare la ITM? sau sa chem firma angajatoare in instanta?
... alte "mici probleme"
- in cazul concedierii (conf art 65 (1)) beneficiez de salariu compensatoriu? - si daca da care este baza legala. Mentionez ca in cadrul firmei angajatoare nu am semnat nici un contract colectiv de munca si nici nu mi s-a adus la cunostinta ca ar exista un astfel de contract/sau regulament intern (ceea ce nu are nici o legatura cu CIM-ul); am semnat doar contract individual de munca;
- daca se prelungeste perioada de preaviz in cazul in care angajatorul m-a lasat in CO aferent perioadei lucrate, desi eu fiind in preaviz am cerut plata in bani - da/nu care este baza legala;
Solicit bazele legale deoarece doresc sa "confrunt" angajatorul si ITM-ul.
- cum trebuie sa procedez pentru a-l chema pe angajator in instanta deoarece, pe langa problemele mai sus mentionate nu mi-a platit asigurarile sociale (pensii, somaj, etc). Ce acte trebuie sa depun? Unde gasesc un model pt chemarea in judecata? Care sunt procedurile? Imi trebuie avocat? si daca da pot cere instantei ca onorariul acestuia sa fie platit de firma angajatoare? - ca nu este vina mea ca nu au achitat ei aceste asigurari, eu stiu ca mi s-au oprit conf. statului de plata si la fel nu este vina mea deoarece ei nu au fost in stare sa imi trimita actele ce imi revin
Pun problema doar de onorariul avocatului deoarece ,din cate am aflat, taxele pentru litigii de munca sunt gratuite.
Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri/informatii cat mai utile/concrete (mai sus am motivat de ce).
Multumesc
Avand in vedere faptul ca speta d-voastra este foarte complexa va sfatuiesc sa apelati cu incredere la un avocat pentru a va asista in toate demersurile d-voastra.
Insa trebuie sa stiti ca toate cele expuse de d-voastra. pot fi obtinute numai pe cale judecatoreasca.
Prin adrese scrise puteti obtine raspunsul daca impozitele si taxele(somaj, pensii, sanatate, etc.) au fost sau nu achitate, inaintate la Casa de Pensii, Casa de Sanatate etc.
1. Daca ati facut sesizare scrisa la ITM trebuia sa primiti un raspuns in scris cu rezultatul controlului. Acest raspuns va era favorabil in instanta.
2. Puteti sa reclamati ITM la Inspectia Muncii, forul superior al ITM.
3. Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
4. Concediul de odihna nu intrerupe si nu prelungeste preavizul. Se efectueaza in cadrul perioadei de preaviz.
5. Puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul in care domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Daca aveti avocat (si e bine sa aveti), onorariul sau il cereti sa il plateasca angajatorul prin cheltuieli de judecata (cereti avocatului chitanta si o puneti la dosar). Sa cereti si daune pentru fapptul ca nu v-ati putut inscrie la Somaj si sa primiti indemnizatia de somaj.
1. Asa cum am precizat am facut sesizare la ITM iar raspunsul lor a fost ca au dispus masura ca angajatorul sa faca dovada achitarii banilor ce mi se cuvin si sa-mi comunice un ex din decizie si cartea de munca.... - atat; dar eu nu am primit nimic... (poate doar ITM-ul a primit dovezi) motiv pentru care maine voi depune o a doua sesizare, ca ma gandesc ca poate ITM-ului i-a dovedit ca .... numai mie NU - iar in acest caz nu stiu cum voi dovedi eu ca nu am primit nimic !!!!! (ca o semnatura se poate falsifica) .... ;
2. Pentru ce sa-i reclam? Ei vor spune ca si-au facut datoria, ca au o baza legala ...-stau sa caut legi sa vad daca este sau nu asa? sau poate ca ar trebui sa-si verifice dosarele sa vada daca s-a facut dovada la ceea ce au cerut ei angajatorului (mie oricum nu imi arata nimic, adica modul lor de rezolvare sau actele doveditoare pe care le-au primit de la angajator la prima sesizare...doar in instanta - stiu asta deoarece azi am vorbit cu "ei" la tel.);
3. SI eu am gasit CCMUNN pe net si am gasit si acest articol, dar ... am intrebat la ITM si surpriza... mi-au spus ca nu este obligatoriu - CUM SA PROCEDEZ IN ACEST CAZ?????? sa astept sa se judece cazul si "arunc" si aceasta afirmatie, iar in cazul in care este obligatoriu ... poate se va mobiliza Instanta ca nu voi umbla eu pe la forul sup. ...
oricum, voi cere in scris, in sesizarea pe care o voi face maine, sa imi precizeze daca am sau nu acest drept.
...
5. Pana ii dau in judecata, pana se pronunta, pana primesc daunele si onorariul ..... pe acesta din urma tot eu trebuie sa-l platesc ... si asa cum am mai "scris" - de unde...? "Aratati-mi" un avocat care sa munceasca pe ochi frumosi pana primeste onorariul.
Asa ca pana la avocat trebuie sa ma ajut singura, motiv pentru care eu va cer ajutorul si va rog sa precizati:
Ce acte trebuie sa depun?
Unde gasesc un model pt chemarea in judecata?
Care sunt procedurile?
....
Cu privire la raspunsul d-lui consilier juridic Gabescu mentionez urmatoarele:
Pt a primi respuns cu privire la plata taxelor si impozitelor ITM-ul te "trimite" la Administratia Finantelor Publice din sectorul unde are firma sediul social .... :) numai ca acolo iti cere IMPUTERNICIRE DE LA ANGAJATOR. Le-am explicat situatia, dar .... imputernicire sau instanta, ei nu imi pot furniza mie ca pers fizica date despre pers juridica la care am lucrat .............
ANALIZATI SI DVS.
am fost la Casa de pensii si am reusit sa scot fisa cu platile de la o firma la care am lucrat .... dar nu va pot exprima in scris prin ce am trecut ... tot imi trebuia imputernicire si ...pana la urma le-am "convins" sa verifice ca firma nu mai exista, a fost dizolvata ... cumparata .... etc, si nu are cine sa imi emita o imputernicire .....DOAR ASA AM "REZOLVAT"
Va multumesc pt sfaturi d-le Gabescu, dar (AVIZ PENTRU TOATA LUMEA) in realitate lucrurile stau altfel.
...si uite asa murim cu BUGETARII de gat.
In urmatoarele zile (probabil o luna, pana primesc raspuns de la ITM) o sa va tin la curent vis a vis de aspectele legate in litigii de munca (sa nu mai pateasca nimeni ce patesc eu si/sau sa explic cum functioneaza LEGILE IN ROMANIA). :)
De unde sa stie ITM-ul daca societatea a platit sau nu salariile sau taxele si impozitele datorate de catre stat? ANAF este cel care gestioneaza aceste situatii si , prin urmare, el este cel mai in masura sa va spuna daca s-au achitat sau nu.
Orice sesizare adresata unei institutii publice are ca termen de rezolvare 30 de zile calendaristice de la data inregistrarii petitiei.
A doua sesizare la ITM, ar trebuie sa cuprinda si aspectul ca angajatorul nu si-a indeplinit masura stabilita de catre inspectorii ITM in urma primei sesizari.
O cerere de chemare in judecata nu este greu de formulat , daca postati ce doriti sa solicitati de la angajator prin intermediul instantei (singura institutie care poate obliga pe angajator sa va achite o suma de bani) poate va putem ajuta in formularea acesteia.