avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces succesiune

Buna si multumiri anticipate avocatilor pentru raspuns! Iata problema mea

2007 decedeaza X, fara copii sau sotie, proprietar al unui apartament 2 camere in Pitesti si cateva hectare de pamant la tara in jud Arges.
Mostenitori legali raman trei frati, Ion, Vlad si Geo.
Unul dintre frati, Vlad, care locuia in casa parinteasca de la tara renunta notarial la mostenire. Renuntarea se datoreaza exclusiv cunosterii dorintei decedatului X de a lasa totul primului frate ION, dorinta cunoscuta de numerosi martori dar din nefericire nespecificata notarial sau testamentar.
Ion se ocupa de inmormantare, pomeni inclusiv de datoriile lasate de defunct si intretinerea proprietatii. Ultimul frate, Geo, cu handicap de gradul 1, prin sotie =curator, precizeaza ca nu are nici o pretentie la mostenirea lui X sub conditia ca sa primeasca dupa decesul lui Vlad sa primeasca casa parinteasca. De acord. Precizarea nu s-a facut scriptic, legalizat. S-a mers, prostie mare, pe credinta ca o intelegere intre frati de sange nu se poate incalca.

2008- decedeaza Vlad, fara copii sau sotie. Geo si familia refuza sa faca inmormantarea. Moartea nu este subita ci survine dupa mai bine de o luna si jumatate de agonie in spital unde toate cheltuielile au fost suportate de ION.

Concluzie: patru frati dintre care doi decedeaza. ceilalti doi, mostenitori directi dintre care doar unul singur suporta toate cheltuielile de inmormantare si intretinere a masei succesorale pentru ambii decedati.

2009 Se deschide succesiunea la notariat pentru X. Prin curator, Geo doreste 1/2, potrivit legii din mostenire. Nu are bani sa plateasca cheluielile de inmormantare sau taxele notariale. Pretinde vanzarea proprietatii si scaderea cheluielilor facute din partea sa de bani. Insa cum trebuie sa fie prezent la semnarea ctr de v-c, refuza constant posibilii clienti pe motiv ca suma obtinuta e prea mica. Intre timp desi Ion contunua sa plateasca intretinerea apartamentului desi proprietatea se degradeaza.

S-a intocmit incheierea de suspendare si se merge la proces.

Intrebari:
1) In ce masura Geo mai poate fi mostenitor cu 1/2 in conditiile in care, prin numerosi martori, se poate demonstra atat inexistenta unei relatii de mai bine de 20 de ani cu X cat si dorinta de a lasa apartamentul exclusiv lui Ion, precum si reaua intentie de care a dat dovada prin acceptarea initial de a renunta la mostenire insa razgandirea ulterioara dupa ce si Vlad a murit.

2) in ce masura se poate ataca certificatul de curator al lui Geo obtinut de sotia acestuia; precizez ca dupa cererea notarului unde s-a deschis succesiunea a obtinut acest certificat in 24 de ore de la Autoritatea Tutelara din sat, fara adeverinta unui medic specialist, ancheta sociala, declaratii, certificat ca sotia poate avea calitatea de curator desi este grav bolnava si ea ( sotia este cea care s-a prezentat la succesiune)

3) Dupa moartea lui X, la cateva zile, copii lui Geo au luat cu acceptul lui Ion TOATE lucrurile din casa decedatului. Atata timp cat s-a acceptat tacit ca proprietatea va ramane lui Ion s-a considerat ca este corect asa. Se va tine cont la impartire si de valoarea acestor bunuri; cum vor fi evaluate?

4) Timp de 20 de ani X si Ion, domiciliati in Pitesti, au cedat fara a preciza inscris, dreptul de a folosi terenul lasat mostenire de parinti de la tara tocmai pentru ca nu existau relatii intre frati si ...din mila avand in vedere saracia in care traia Geo si familia. Va conta acest aspect in procesul de succesiune!

5) in ce masura, pentru a nu impiedica o posibila vanzare, instanta il va imputernici pe Ion sa se ocupe exclusiv de vanzare, dupa urmand sa transmita suma ramasa lui Geo

6) Ce probe trebuiesc aduse in instanta (cu exceptia testamentului) pentru a demonstra ca dorinta lui X a fost expresa ca nimic din ce are sa nu ajunga pe mana unor oameni pe care i-a urat ( Geo avand in vedere handicapul, din nefericire este manipulat. Banii mosteniti oricum nu ar fi folositi in interesul sau ci de catre copii si sotie recunoscuti in sat atat ca alcoolici cat si cu antecedente penale)

Sper ca nu m-am lungit ....dar am dorit sa aveti o imagine cat mai clara. Multumesc



Cel mai recent răspuns: ancaacna , utilizator 11:55, 23 Iunie 2009
Situatia din speta este una foarte complicata. Avad in vedere jurisprudenta, si faptul ca nu se inteleg Ion si Geo = prin curator, sotia lui, numai in instanta se va putea dezbate acest lucru. In cel mai bun caz Geo primeste cota lui din rezerva succesorala 1/4, deci sanse mari ar fi ca demonstrand in instanta toate cheltuilile facute, toate problemele lui Geo, si mai ales atacand si numirea de curator a sotiei, sa se micsoreze considerabil cota parte pe care ar mosteni-o GEo. Daca se tot ajunge la instanta se poate cere si iesirea din indiviziune si bineinteles in cota in care ar mostenti si GEo sa achite cheltuielile de judecata. Care sigur vor fi semnificative, expertize medicale, probabil si imobiliare pentru stabilirea masei succesorale, nu poate pretinde u parte din bunuri imobiliare dar refuza sa isi achite partea ce i se cuvine din cheltuieli.
Procesul va dura.
Un avocat bun si mult succes va doresc!
problema dvs nu se poate rezolva decat in instanta .
apelati la un avocat specializat pe succesiuni din Pitesti , pt ca va asteapta un proces complicat si de durata .
Se va ajunge clar la proces. Ideea este ca nu se doreste a se profita de pe urma lui Geo care nu are capacitatea de judecata dreapta de mai bine de 15 ani, fapt ce a dus si la izolarea sa de frati. Familia sa doreste sa profite existand ceritudinea ca cota parte din mostenire NU va fi folosita pentru ingrijirea sa. Legea spune ca este mostenitor! Corect! Insa nu va beneficia de ea.

Poate instanta sa decida ca in loc de bani sa i se asigure in cuantumul sumei din mostenire ingrijire medicala, medicamente...pentru a trai decent?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Vlad2013 Vlad2013 Buna seara , Exista o situatie: Parintii au decedat :mai intai,mama ,iar apoi tata. Mama nu a lasat niciun testament. Dupa decesul mamei , ... (vezi toată discuția)
Succesiune voiculescueugen voiculescueugen Buna ziua . M-am tot interesat pe mai multe surse si vad ca nimeni nu poate sa-mi dea si mie un raspuns la problema mea , care este urmatoarea : In anul ... (vezi toată discuția)
Drept de moștenire ion mirela ion mirela daca am acte cu care sa dovedesc ca eu am suportat toate cheltuielile de inmormantare a socrilor mei , iar sotul meu mai are 4 frati , ce cota parte are din ... (vezi toată discuția)