In 24.02 am avut un incident cu conducatorul unui tir (sofer angajat la o firma). In urma acestuia am completat un formular de constatare amiabila in care el si-a recunoscut vina. Gresala noastra (nu cred ca a facut-o intentionat) e ca pe formular a completat datele asigurarii de pe remorca (cu ea m-a lovit), dar cand am mers la asigurare mi s-a spus ca de fapt trebuia asigurarea de pe capul tractor.
Am fost la cealalta firma de asigurari unde era asigurat capul tractor, am explicat situatia iar domnul de acolo a spus ca o sa contacteze firma care detine Tir-ul si o sa ma contacteze sa imi dea informatii.
Dupa cateva zile m-a sunat inspectorul de daune si mi-a spui ca a vorbit cu soferul care isi recunoaste vina dar a vorbit si cu patronul firmei dar ca acesta din urma nu e de acord sa dea asigurarea pentru ca i-ar creste prima de asigurare de anul viitor si ca in plus oricum soferul care m-a lovit pe mine a plecat de la firma intre timp.
Mentionez de asemenea ca soferul a dat o declaratie scrisa la societatea de asigurari in care isi recunoaste vina.
Ce pot face pentru a fi despagubit? Cei de la societatea de asigurari mi-au zis ca nu imi pot face dosarul daca patronul firmei nu e de acord.
amdauna
Fara polita de asigurare RCA nu se poate deschide dosar de dauna. Daca va referiti la inspectorul de dauna , acesta a procedat corect, nu este niciun abuz.
Puneti in vedere patronului firmei (in scris si cu dovada de primire) ca este obligat sa va dea asigurarea RCA. In cazul in care nu va da asigurarea sunteti obligat sa va reparati autovehiculul pe cheltuiala si sa va indreptati cu regres impotriva firmei printr-o actiune in instanta in care veti solicita ca instanta sa-l oblige la plata costului reparatiei si a cheltuielilor de judeccata (taxa de timbru, onorar avocat, onor expert, etc). Modul de gandire al patronului firmei este paguboasa pentru el.
Dar decizia apartine patronului.
ing. Ioan Ciobanu
Cu tot respectul dle inginer, nu stiu daca cu dvs am mai polemizat pe tema asta dar in Norma 23/ 2014 a ASF scrie clar ce inseamna o avizare de dauna:
Art. 2 Art. 2. - În înţelesul prezentei norme, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
1. avizare de daună - procedură prin care păgubitul înregistrează la asigurător o pretenţie de despăgubire, pe baza unor documente din care rezultă producerea unui eveniment acoperit prin poliţa de asigurare