avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare

vreau sa-mi inscriu dreptul de proprietate asupra unui apartament in cartea funciara.
Ce acte am nevoie? Unde sa ma adresez ? Cam cat costa ?

Am inteles ca acum este obligatorie inscrierea in CF. Daca nu se intampla asta, exista vreo sanctiune ?

Multumesc
Este nevoie de actul de proprietate respectiv contract de vânzare - cumpărare, ( donatie, sentintă definitivă.....) se depune cerere la biroul de carte funciară si se întabulează în C.F.
Cel mai simplu si mai repede ar fi sa va adresati notarului la care ati incheiat contractul (daca ati incheiat un contract notarial) va fi si mai usor si mai repede.
Daca nu mergeti la Oficuil de Cadastru si Publicitate imobiliara din localitatea dvs. cu actul de proprietate in original sau copie legalizata la notar, completati o cerere de inscriere in CF, achitati un avans (de obicei 25 RON) si va inregistrati cererea la registratura CF, unde vi se va da un nr. de inregistrare si un termen (cel putin o luna de zile) dupa care puteti verifica stadiul in care se afla cererea dvs. In acest sens mergeti la sectorul de care apartineti dupa numarul de CF.
Da intr-adevar este obligatorie inscrierea in CF a imobilelor. In caz contrar nu veti putea efectua nici o operatiune juridica cu acest apartament (instrainare, garantii, etc.) caci vi se va solicita un extras Cf. De asemenea s-ar putea ca altcineva sa isi inscrie dreptul de proprietate in CF inaintea dvs. in baza unui alt titlu.
Nu exista nici o sanctiune juridica pt neinscriere decat dezavantajele de mai sus.

multumesc frumos pt. raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere!!!!! mmer mmer Cand este oblogatorie inscrierea c. de inchiriere in cartea funciara? cand este de 3 ani sau de 5 ani? (vezi toată discuția)
Statul este obligat sa se treaca in c.f. cristi.bv cristi.bv in anul 1975 in propietatea statului a intrat o casa care a fost abandonata de propietat.Statul nu si-a trecut dreptul de propietate in C.F. .Fica ... (vezi toată discuția)
Nume gresit in extras c.f. goroon goroon ...buna ziua * In extrasul c.f. numele bunicului de la care am mostenit casa apare trecut gresit , in sensul ca doua litere sunt trecute eronat fata de ... (vezi toată discuția)