avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO SI PROCEDURA ARESTARII
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO SI PROCEDURA ARESTARII

am si eu o intrebare, la care nu am gasit un raspuns clar nici in carti, nici in practica CEDO, nici la cei cu care m-am consultat.
daca sesizez CEDO in timpul unui proces penal, cu privire la (ne)legalitatea luarii si mentinerii masurii arestarii, este admisibila o asemenea cerere ?
si daca da, in cit timp se pronunta curtea? in regim de urgenta sau in regim normal, adica in 6-7-8 ani?!
mersi pt ajutor...
Cel mai recent răspuns: FLORIN RADU , Avocat 18:01, 24 Iulie 2009
Da, poate fi considerata ca fiind indeplinita aceasta conditie pentru admisibilitatea unei plangeri la CEDO (epuizarea caiilor interne de atac).
In plus, este vorba de incalcarea unor drepturi si libertati fundamentale.Practic din acest motiv se face plangerea la CEDO.
Situatia este similara cu finalizarea unui proces pe cale de ordonanta presedintiala in civil unde daca are loc o incalcare de drepturi si libertati fundamentale ale omului plangerea este admisibila chiar daca e vorba doar de ,,pipairea" fondului cauzei.
De asemenea, in cazul respingerii unei cereri de liberare pe cautiune in cadrul unui proces penal plangerea este admisibila dupa epuizarea caii de atac a recursului.Si in acest caz pot exista incalcari de drepturi si libertati fundamnetale recunoscute si garantate de CEDO.

avocat Claudiu Lascoschi
da, corecte comparatiile cu ordonanta presedintiala si liberarea pe cautiune.
am aceeasi parere.
s-ar putea sa formulez, in numele unui client, o astfel de plingere. va voi tine la curent ...
Eu va urez succes.
Daca e vorba de o detentie ilegala fiind vorba de libertatea persoanei puteti formula si o cerere prin care sa se judece mai repede la CEDO.
E bine sa o faceti si pe cale separata intrucat dupa ce primiti nr de cerere aceasta solicitare poate fi avuta mai usor in vedere de Curtea Europeana.
Daca va aflati in faza de urmarire penala o sa fie greu sa trimiteti si alte inscrisuri ( mijloace de proba ) dar o poate face si parchetul prin agentul guvernamental fiind vorba de o imposibilitate obiectiva din partea dvs., in calitate de avocat.

Este insa recomandabil ca mai inainte sa adresati plangerea la CEDO, sa formulati o cerere organului de urmarire penala prin care sa ii solicitati copii dupa actele de la dosarul de urmarire penala.
Dovada respingerii cererii de catre organul judiciar ( se poate ajunge si la instanta de judecata ) o veti depune alaturat plangerii initiale.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
procesul e in faza de judecata, deci am acces la actele dosarului.
mersi pt incurajari.

Alte discuții în legătură

Vreau sa fac plagere la cedo, cum procedz?? andrey_=ascani andrey_=ascani Am fost arestat intr-un dosar in care eram acuzat de \"trafic de persoane\", am fost arestat pe 28mai 2009 , am stat in arest 174 de zile dupa dosarul a ... (vezi toată discuția)
Adresare catre cedo. Imparatul Imparatul Se face la CEDO dupa ce am epuizat in tara toate caile ordinare de ataca? Chiar daca se afla in revizuire, facuta oricum in afara termenului, dar care este ... (vezi toată discuția)
AcÞiune cedo daune morale si materiale miki70_is miki70_is Am avut un proces civil pe care l-am câştigat atât pe fond cât şi în recurs,întrebarea este pot să intentez acţiune directă la CEDO pentru daune ... (vezi toată discuția)