avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Notificare plata amenda din Bulgaria
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Notificare plata amenda din Bulgaria

Buna ziua,

Am o nelamurire in legatura cu o amenda auto primita din Bulgaria. Am primit in data de 20.03.2015, prin posta, cu confirmare de primire, o scrisoare de notificare de la Ministry of Interior - Bulgaria, Chief Directorate Security Police, Traffic Pollice, in care ma anunta ca pe data de 29.04.2014 am depasit limita legala de viteza si trebuie sa platesc in contul Bancii Nationale Bulgare, pe numele Fondului pt siguranta rutiera, suma de 300 leva sau 154 euro. Termenul de plata al amenzii este de 14 zile, in cuantum de 70 % din valoarea totala, dupa 14 zile se plateste integral, iar in caz de neplata in termen de 1 luna, se va trece la executarea silita.
Notificarea este datata 15.10.2014, iar numarul de inregistrare este cu data de 27.10.2014.
Lasand la o parte ca nu eu, proprietarul autoturismului, am fost la volan la data savarsirii faptei, am gasit in legea O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor: modificate prin O.G. nr. 5/2015 urmatoarele:
Art.13 (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei. - notificarea mea fiind inregistrata fix in termen de 6 luni (data savarsirii 29.04.2014, notificare cu nr de inregistrare 27.10.2014), deci aici s-au incadrat, DAR,
ART. 14
(1) Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult 2 (două luni) de la data aplicării sancţiunii.
(2) Prescripţia executării sancţiunilor contravenţionale poate fi constatată chiar şi de instanţa învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale.

Eu am primit notificarea la mai mult de 2 luni, asa cum scrie in lege!!!!! (nr de inregistare notificare x/27.10.2014), iar stampila Postei de primire a plicului este de 20.03.2015.

Dat fiind aceasta situatie, ce ma sfatuiti sa fac, avand in vedere ca, conform art 14 nu s-a respectat termenul si a fost depasit termenul legal de 2 luni de notificare a contraventiei? Trebuie neaparat sa platesc aceasta amenda? Si eu ca cetatean roman, ma supun acestei legi sau trebuie sa caut legea contraventiilor din Bulgaria, sa vad daca la ei in lege s-a respectat termenul de notificare?
Si in caz ca nu vreau sa platesc, cum poate Bulgaria sa ma execute silit?

Nu cred ca e cazul de contestare a deciziei, ca ar trebui sa ajung tocmai la Veliko Tarnovo, asa scrie in notificare....si ar fi mai mare daraua ca ocaua sa fac drumul pana acolo si sa mai cheltui alti bani, nervi si timp...

Va multumesc anticipat pt raspuns.
Cu stima,
Ultima modificare: Vineri, 27 Martie 2015
Oliv_ia, utilizator
Cel mai recent răspuns: topgun63 , utilizator 15:41, 5 Februarie 2019
Og 2/2001 se refra la regimul contraventional din Romania, ori dvs. a-ti fost sanctionat in Bulgaria.
Executarea silita se va face prin Administratia Financiara de la locul de domiciliu.
Va multumesc pentru raspuns. In acest caz, unde as putea vedea ce prevede legea contraventiilor a statului bulgar? Asta ca sa verific daca au fost respectate termenele de aplicare si transmitere ale procesului verbal de depasire a vitezei auto legale.

Si cum functioneaza executarea silita? Statul bulgar trimite la Administratia financiara solicitarea de executare silita, iar Administratia financiara o pune in aplicare, fara sa verifice daca a fost stabilita legea, implicit termenele de transmitere a procesului verbal? Multumesc.
Oliv_ia a scris:

Va multumesc pentru raspuns. In acest caz, unde as putea vedea ce prevede legea contraventiilor a statului bulgar? Asta ca sa verific daca au fost respectate termenele de aplicare si transmitere ale procesului verbal de depasire a vitezei auto legale.

Si cum functioneaza executarea silita? Statul bulgar trimite la Administratia financiara solicitarea de executare silita, iar Administratia financiara o pune in aplicare, fara sa verifice daca a fost stabilita legea, implicit termenele de transmitere a procesului verbal? Multumesc.


Pe aceasta lista exista persoane foarte bine informate referitor la Bulgaria; cineva odata a dat link-urile cu unde se poate verifica valabilitatea RCA-ului unei masini cu numar de BG. Sper sa aiba timpul, si amabilitatea, sa va furnizeze datele de care aveti nevoie.
Dar, dupa ce aflati ce va intereseaza, contestatia se va face in Bulgaria, ca acolo ati incalcat legea. De ce credeti ca un avocat din Bulgaria v-ar costa mai putin decat amenda?
Buna ziua si va multumesc pt mesaj.

Nu este vorba de amenda in sine, oricum suma mi se pare nesimtit de mare pentru o abatere atat de mica - s-a depasit limita legala cu 48km/h - (fata de tara noastra, amenda este de 300% mai mare!!!!), dar lasand acest lucru la o parte, am primit amenda dupa aproape un an de la incalcarea limitei de viteza, si dupa 5 luni de la inregistrarea procesului verbal al contraventiei, cu siguranta ca s-au incalcat limitele maxime de transmitere din moment ce la noi codul rutier prevede un termen de transmitere de maxim 2 luni.

Stiu ca drumul pana acolo si angajarea unui avocat local ar costa mai mult decat amenda in sine, dar nici sa creada ca romanii sunt prosti si platesc oricat si oricand. Nu-mi ramane decat sa ma resemnez, pentru ca, din pacate, si la noi dreptatea si legea nu sunt de partea cetateanului, ci impotriva lui.

Oare politistii romani cand amendeaza un cetatean strain la noi in tara, pentru depasire de viteza, tot asa stabilesc amenda cu 300% mai mare fata de standard?

Cu stima,
Dumneavoastra va raportati la care standard? Al amenzilor din Romania? Nu uitati ca fapta, petrecandu-se pe teritoriul Bulgariei, se pedepseste conform legilor bulgaresti. Iar plafoanele de amenda sun cele conforme codului rutier bulgar.

Alte discuții în legătură

Amenda contraventionala AndreiM. AndreiM. Bună ziua ! In 2017 am luat o amendă, de care nu am stiut, pentru depășirea vitezei legale. Am aflat despre ea după primirea unei înștiințări la ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta - termene de prescriptie cafea1 cafea1 Dragi colegi, in cursul acestui an am condus timp de cca 6 luni afra sa am rovinieta. Nu am verificat data expirarii acesteia iar acum imi vin procesele ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)