Am o nelamurire in legatura cu o amenda auto primita din Bulgaria. Am primit in data de 20.03.2015, prin posta, cu confirmare de primire, o scrisoare de notificare de la Ministry of Interior - Bulgaria, Chief Directorate Security Police, Traffic Pollice, in care ma anunta ca pe data de 29.04.2014 am depasit limita legala de viteza si trebuie sa platesc in contul Bancii Nationale Bulgare, pe numele Fondului pt siguranta rutiera, suma de 300 leva sau 154 euro. Termenul de plata al amenzii este de 14 zile, in cuantum de 70 % din valoarea totala, dupa 14 zile se plateste integral, iar in caz de neplata in termen de 1 luna, se va trece la executarea silita.
Notificarea este datata 15.10.2014, iar numarul de inregistrare este cu data de 27.10.2014.
Lasand la o parte ca nu eu, proprietarul autoturismului, am fost la volan la data savarsirii faptei, am gasit in legea O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor: modificate prin O.G. nr. 5/2015 urmatoarele: Art.13 (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei. - notificarea mea fiind inregistrata fix in termen de 6 luni (data savarsirii 29.04.2014, notificare cu nr de inregistrare 27.10.2014), deci aici s-au incadrat, DAR, ART. 14
(1) Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult 2 (două luni) de la data aplicării sancţiunii.
(2) Prescripţia executării sancţiunilor contravenţionale poate fi constatată chiar şi de instanţa învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale.
Eu am primit notificarea la mai mult de 2 luni, asa cum scrie in lege!!!!! (nr de inregistare notificare x/27.10.2014), iar stampila Postei de primire a plicului este de 20.03.2015.
Dat fiind aceasta situatie, ce ma sfatuiti sa fac, avand in vedere ca, conform art 14 nu s-a respectat termenul si a fost depasit termenul legal de 2 luni de notificare a contraventiei? Trebuie neaparat sa platesc aceasta amenda? Si eu ca cetatean roman, ma supun acestei legi sau trebuie sa caut legea contraventiilor din Bulgaria, sa vad daca la ei in lege s-a respectat termenul de notificare? Si in caz ca nu vreau sa platesc, cum poate Bulgaria sa ma execute silit?
Nu cred ca e cazul de contestare a deciziei, ca ar trebui sa ajung tocmai la Veliko Tarnovo, asa scrie in notificare....si ar fi mai mare daraua ca ocaua sa fac drumul pana acolo si sa mai cheltui alti bani, nervi si timp...
da, ma raportez la standardul amenzilor din Romania, care in cazul de fata, valoric, sunt mult mai mici fata de cele din Bulgaria. M-ar fi ajutat sa pot citi ce prevede codul rutier bulgar, inclusiv plafoanele de amenzi. Daca cineva stie unde il pot gasi, in engleza, romana...chiar si bulgara, incerc cu google translate....doar sa-mi fac o idee daca a fost respectata legea si daca nu a fost umflata intentionat amenda. Multumesc.
Nu este vorba de amenda in sine, oricum suma mi se pare nesimtit de mare pentru o abatere atat de mica - s-a depasit limita legala cu 48km/h - (fata de tara noastra, amenda este de 300% mai mare!!!!),
"Clasa IV - 9-20 puncte amenda si 6 pct penalizare
...........
Depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;"
Un punct amenda are valoarea de 97,50 lei ( X minim 9 = 877.50 lei)
Multi romani se dau la propriu cu capul de pereti cand trebuie sa achite valoarea unei amenzi de circulatie, am patit-o si eu ... am descurcat itele pana la urma. La banci comisionul tranzactiei este uneori mai mare decat amenda in sine 40-50 euro, enorm.
Postez acum unde se poate plati cu un comision minimal de 50 lei.
Şi totuşi, românii nu circulă prea imprudent în străinătate. Dovadă stă nu doar în faptul că au fost plătite doar 40.000 de amenzi, ci şi în valoarea medie a acesteia, de circa 45 de euro. Partea interesantă apare atunci când vine vorba despre costul serviciului de plată al amenzii. Dacă apelezi la o bancă comercială, costul transferului celor 45 de euro primiţi ca amendă într-un stat UE este de 30 sau 40 de euro. La o instituţie de plată gen Smith&Smith, costul amenzii este de numai 10 euro, graţie faptului că instituţia de plată este şi membră Transfond.
Cautati pe google Smith&Smith ... au sucursale in mai toate orasele din Romania.