avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce poti face cand angajatorul te obliga sa faci ceva ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce poti face cand angajatorul te obliga sa faci ceva ce stii ca iti poate crea probleme?

Buna ziua,
Lucrez intr-o firma de proiectare si ma confrunt cu urmatoarea problema angajatorul meu a semnat un contract,( fara sa-l citeasca ), prin care si-a luat anumite angajamente. Ulterior, dupa ce a citit contractul si a constatat ca a acceptat niste termene imposibile si totodata a acceptat despagubirea beneficiarului in cazul nerespectarii acestor termene, cu niste sume fabuloase, s-a gandit ca ar fi mai bine sa ma oblige pe mine sa-mi asum toata responsabilitatea. In felul acesta, cand lucrurile o vor lua razna, eu voi fi trasa la raspundere si probabil voi fi obligata sa platesc aceste sume.
Ce pot face? Nu vreau sa-mi asum reponsabilitatea pentru greselile lui dar nici nu vreau sa-mi pierd locul de munca.
Am doi copii mici ( probabil ca acesta este motivul pentru care imi forteaza mana ) si o singura sursa de venit.
Daca semnez, clar intru in bucluc.
Va multumesc.
Buna ziua,
Nu stiu ce trebuie sa semnati, dar daca stiti ca lucrarea nu poate fi executata decat intr-un anumit termen, atunci nu o acceptati decat cu termenul respectiv.
In orice contract comercial raspunderea apartine uneia din partile contractante, adica firmele care au semnat contractele. Ulterior firma responsabila se poate indrepta impotriva angajatului responsabil, prin angajarea raspunderii patrimoniale a acestuia, dar numai in baza unui proces civil. Dvs, ca si angajat, nu puteti raspunde direct.
Termenul de predare a fost deja acceptat atunci cand angajatorul meu a semnat contractul, eu nu am fost consultata in nici o privinta.
Este vorba despre un proiect de arhitectura la care lucrez dar pe care stiu ca nu il pot termina la termenul acceptat de el prin contract. Dar el vrea sa semnez acest proiect ca eu ( in calitate de arhitect proiectant ) sa fiu cea care raspunde in momentul in care nu se va preda la timp si vor aparea probleme, cum ar fi despagubirile.

Din ce imi spuneti Dvs eu inteleg faptul ca partile implicate in acest contract sunt firmele. Asta inseamna ca eu, ca angajat al firmei nu pot fi implicata direct, decat in baza unui proces civil intentat de firma angajatoare impotriva mea? Este corect?
Buna ziua,

fata de partenerii de afaceri, obligatia respectarii clauzelor contractuale revine reprezentantilor legali ai partilor semnatare.

Dvs. ca angajat nu aveti cum sa raspundeti pentru ce si-a asumat reprezentantul legal cand a semnat contractul.

Angajatorul se poate indrepta impotriva dvs. cu o actiune avand ca obiect neindeplinirea sarcinilor de serviciu, doar daca nu va indepliniti sarcinile de serviciu asa cum sunt mentionate in fisa postului. Si, pentru ca acest lucru sa nu se intample daca, dvs. apreciati ca termenul de executie al lucrarii nu poate fi respectat, informati conducatorul unitatii, ca ar fi potrivit sa va solicite in scris efectuarea lucrarii si ca raspuns dvs., ii sa-i raspundeti detaliat ca termenul nu este rezonabil.

Stiu ca nu este usor, dar nici imposibil nu este!
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu probleme acadelyzr acadelyzr Lucrez la o firma de proiectare, mi-am prezentat verbal catre patron intentia de a demisiona pe 29.11. Pe 01.12 am depus cererea de incetare raportului de ... (vezi toată discuția)
Raspundere subcontractant! razvandicu razvandicu Va deranjez cu o intrebare de care nu sunt sigur care e varianta corecta!Se presupune ca o o anumita lucrare de constructie e realizata de o firma in ... (vezi toată discuția)
Presiune de a semna documente irinavasiliu irinavasiliu Buna ziua, Am nevoie de un sfat in urmatoarea situatie: functionar public intr-un departament de implementare proiecte; in cadrul institutiei, s-a semnat un ... (vezi toată discuția)