avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrare in somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrare in somaj

Eu sunt in CCC pana in 1 aprilie, nu am loc de munca unde sa ma intorc pt sunt prof suplinitor si de la inspectorat mi s-a spus ca acum nu sunt posturi disponibile. Va rog sa imi spuneti cand pot sa ma prezint al AJOFM pentru solicitare somaj, si care ar fi actele necesare, daca pot sa imi pregatesc ceva de pe acum ... Ar trebui sa cer si ceva scris de la Inspectoratul in invatamant ca nu sunt postui ? Din ce data pot intra in somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:34, 30 Martie 2015
Daca raportul de munca a inceta la 31.08.2013, atunci nu mai aveti cum sa beneficiati de indemnizatia de somaj.

Art. 38 din Legea 76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă
persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
...........
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.

(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

Va puteati inregistra la Agentia de Somaj chiar daca erati in CCC.
elidiab a scris:

....
Adeverinta de la angajator nu stiu daca pot lua, pentru ca fiind prof suplinitor, cu contract pe perioada determinata, contractul meu a expirat in 31 august 2013.

Adeverinta de vechime de la angajator o puteti lua, chiar daca ati avut c.i.m. pe durata determinata.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Eu sunt in CCC din mai 2013, dar contract aveam pe perioada det pana in 31 aug 2013, de atunci sunt in CCC, nu puteam beneficia de somaj pe perioada ccc, nu? Nu am dreptul la somaj? Adica o mama dupa ce a stat in CCC, daca nu isi gaseste loc de munca nu mai are drepul nici macar la somaj pana isi geste loc de munca?
1. Din pacate acestea sunt prevederile legale pe care trebuie sa le respectam toti chiar daca, de multe ori, nu le cunoastem.

2. Astazi exista multe mijloace de informare si daca ne-ati fi contactat mai din timp ati fi aflat cum trebuie sa procedati.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc sandycraciun sandycraciun Buna ziua, In perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010 am fost angajata cu contract pe perioada determinata. Din iaunuarie 2011 am intrat in concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil daca firma se va desfiinta aleahim88is aleahim88is Buna ziua. Am lucrat la o firma timp de aproape 3 ani urmand ca in cateva zile sa intru in concediu de crestere a copilului pentru 2 ani insa am aflat ca peste ... (vezi toată discuția)
Cerere de somaj eu1984 eu1984 Buna ziua, Puteti, va rog, sa-mi spuneti care sunt pasii care trebuiesc urmati pentru a depune o cerere de somaj ? Va multumesc mult! (vezi toată discuția)