avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... bataie de joc, munca fara bani si fara plati la stat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

bataie de joc, munca fara bani si fara plati la stat de catre angajator

daca ma poate ajuta cineva, va rog!mama lucreaza la o societate comerciala mestesugareasca, daca stie cineva ce inseamna asta, sa/mi explice!cam de 2/3 luni de zile muncesc fara bani, deci merg la serviciu fara a lua salar, iar daca angajatii ameninta ca nu se mai duc, directorul spune ca chema un avocat sa vada ca este de lucru, dar oamenii nu vor!dar cum sa vina lumea la serviciu, cand nu au nici bani de bilete.acum o luna, s/adesfiintat o sectie si au fost trimisi angajatii in somaj, dar la fortele de munca surpriza,nu le/au fost primite dosarele din motiv ca nu au contributiile pentru somaj la zi, cu toate ca lunar se retin acesti bani,.ceilalti angajati ramasi nici macar in somaj nu sunt trimisi, nu primesc salarii, dar nici nu au voie sa lipseasca, lumea e disperata, au facut reclamatie la itm , dar , pe motiv ca nu au cartile de munca acolo, le tine contabila la serviciu, nu le/au putut ajuta cu nimic pe angajate, iar ele nu mai stiu unde sa se adreseze.tin sa precizez ca spatiul unde lucreaza este al lor, al tuturor angajatelor, caci asa este la o scm, dar directoarea tine cred sa scape de fiecare in parte, rand pe rand, pentru a ramane ea cu spatiul, deoarece foarte multe s/au pensionat pa caz de boala, cele mai tinere au mers si s/au angajat in alta parte, dar mama mea trebuie sa iasa la pensie in ianuarie 2010, cine sa o mai primeasca pe ea
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 02:17, 24 Iunie 2009
In conditiile pe care le-ati descris nimeni nu poate fi obligat sa lucreze, dar din pacate angajatorii din vremurile de azi profita de "situatia de criza" si asa inteleg ei sa reactioneze, ca sa agraveze si mai tare situatia existenta!
Daca cei de la ITM au refuzat sa vina in control sigur nu este de aceea ca nu sunt cartile d emunca tinute la ei! Birocrtaia e mare inca. Dar nu asta e problema. Inregistrati convorbirile dintre angajati si directoare, in care intrabati cand se vor achita salariile, ... ... incercati sa cereti un control de la CAS daca sustineti ca nu sunt platite obligatiile de catre angajator, si in final gasiti un ziar care este in tabara adversa in care este directoarea de la societatea mestesugareasca! Ei sigur va vor asculta :D
Daca sumele pe care le datoreaza angajatorul fata de angajati depasesc 10.000 lei (parca) dar nu mai tin minte sigur, puteti cere lichidarea societatii (la un lichidator) si salariatii vor fi creditori care au sa isi recupereze creante. Datoriile la stat trebuie sa fie la fel scadente. Nici de la fisc nu vine controlul? Munca este? sunt incasari?
Iar pt. mama Dvs. si un concediu de boala in ultima faza ajuta pana la pensie, dar faptul ca nu sunt platite asigurarile sigur nu ajuta la pensionare :( nici la somaj :(
multumesc din suflet doamnei pentru raspuns, am vorbit cu mama si nu stie nimeni daca se fac incasari decat directoarea si contabila, ultimele plati au fost facute acum 2 luni si fara state de plta, nu stie nimeni ce se face cu banii de pe livrari, deoarece comenzile pe care le=au avut le=au onorat la timp.iar in legatura cu suma de 10000 lei , cred ca depaseste, tinand cont de faptul ca sunt peste 20 de angajati, am inteles ca maine vor opri munca, un fel de greva, cred, si vor discuta cu directoarea, i=am sugerat mamei sa inregistreze comversatia, si nu stiu exact cu ziarul , trebuie sunati si chemati de tot colectivul, sau doar cativa reprezentanti dintre salariati, acolo sunt niste lucruri necurate, acum 3 ani au avut alt spatiu de lucru, in centru, si directoarea le=a propus sa=l vanda, sa cumpere niste masini performante, dar in urma cu 2 luni au venit de la banca si au ridicat masinile, pe motiv ca nu au fost achitate ratele, deci ce s-a facut cu banii nu stie nimeni decat directoarea si contabila, care sunt mana in mana, iar angajatii sunt in mare parte persone in varsta care au facut cum au spus cei de sus, caci asa au crezut ca e bine, dar se pare ca nu au stiut sa-si ceara si sa-si apepere drepturile iar acum nu mai au ce face.multumesc mult pentru cine mi/a raspuns si i/mi va mai raspunde, pentru ca vreau din tot sufletul sa ma sfatuiti sa fac ce este mai bine pentru ele, angajate, deoarece sunt femei in varsta, care in loc sa iasa fericite la pensie si sa se bucure de ea, se pare ca nici pe caz de boala nu mai jung...
Cei mai credibili,care au si dovezi, sunt cei cu dosarele de somaj respinse.Daca sunt 2-3 persoane care vor face sesizari scrise la ITM si Adm.Fin, iar cu copiile vor merge la ziar, precis va incepe o actiune de verificare si rezolvare a ilegalitatilor, inclusiv recuperarea datoriilor salariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am inregistrat gresit act aditional pt suspendare contract munca andronutza andronutza Buna ziua. Am inregistrat gresit o suspendare de contract de munca deoarece nu trebuia sa-i fac angajatului respectiv acea suspendare, lucru ce am aflat mai ... (vezi toată discuția)
Litigiu munca NAARGHYTA NAARGHYTA Buna ziua. Ma aflu in prezent intr-un litigiu de munca, Eu in calitate de salariat ce nu si-a primit salariul pe perioada lucrata. Astazi am avut o infatisare ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza daca firma angajatoare nu plateste taxele catre stat liviana_84 liviana_84 Buna seara ! Numele meu il stiti si sunt o abonat a site-ului dvs.In data de 6-7 martie am apelat la dvs cu o problema a unei cunostinte si va sunt foarte ... (vezi toată discuția)