avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale neachitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale neachitate

Buna ziua,
Va rog sa-mi explicati daca o societate aflata in insolventa are sau nu obligatia de a achita salarii pentru activitati desfasurate in baza contractelor de munca in derulare DUPA INTRAREA IN INSOLVENTA.
Daca DA, care e baza legala? Daca NU, atunci se poate deduce ca acea societate poate angaja contracte de orice fel , dupa intrarea in insolventa, fara sa plateasca vreodata?!!!
Multumesc,
G.Marinescu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:42, 29 Martie 2015
Art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
...

Art.159 C.mun.
(1) Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.
(2) Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.
...

Acestea sunt textele de lege incidente pentru ceea nelamurirea dvs. Legea obliga pe angajator sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

In cazul unui angajator aflat in insolventa legea nu-l scuteste de plata salariului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce texte de lege, asimilează plătitorul de salarii cu angajatorul ? viktorV viktorV 1. Ce texte de lege, asimilează plătitorul de salarii cu angajatorul ? 2. Ce jurisprudență pot invoca în acest sens ? 3. Pot ține în prezent - ... (vezi toată discuția)
Articol din codul muncii care obliga angajatorul sa plateasca salariul angajatului Costina_eu Costina_eu Buna ziua, As dori sa stiu daca exista in Codul Muncii un articol care sa oblige angajatorul sa achite restantele catre angajat. Precizez ca desi am ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca ciprianSTOICA ciprianSTOICA lucrez la o firma de mai bine de 13 ani. aceasta a intrat in insolventa iar punctul de lucru de care apartin va fii preluat de o alta firma cu acelasi domeniu ... (vezi toată discuția)