avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce texte de lege, asimilează plătitorul de salarii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce texte de lege, asimilează plătitorul de salarii cu angajatorul ?

1. Ce texte de lege, asimilează plătitorul de salarii cu angajatorul ?
2. Ce jurisprudență pot invoca în acest sens ?
3. Pot ține în prezent - plătitorul de salarii, - ce-mi este angajator, ca pârât, în proces, - în vederea obținerii prin reconstituire, a vechimii în muncă, din perioada când am avut și angajator și plătitor de salarii ?

Speța :
Am lucrat pentru un angajator care a intrat în insolvență, a ajuns în stadiul de faliment și, în final, a fost radiat din Registrul Comerțului.
În perioada de până la intrarea în insolvență a angajatorului, am fost plătit, conform C.i.m., de plătitorul de salarii - și el, semnatar al aceluiași C.i.m. trilateral
De la data intrării în insolvență a angajatorului, am fost preluat de plătitorul de salarii de până atunci, care-mi este angajator și în prezent.

Pentru o diferență de drepturi bănești, - din perioada când actualul angajator, era numai plătitor de salarii, sunt în prezent, în litigiu cu acesta.

Revin cu întrebările la care, personal, n-am găsit răspunsuri care să mă satisfacă pe deplin :
1.- Ce texte de lege, asimilează plătitorul de salarii cu angajatorul ?
2.- Ce jurisprudență pot invoca în acest sens ?
3.- Pot ține în prezent - plătitorul de salarii, - ce-mi este angajator, ca pârât, în proces, - în vederea obținerii prin reconstituire, a vechimii în muncă, din perioada când am avut și angajator și plătitor de salarii ?
Ultima modificare: Duminică, 3 Septembrie 2017
viktorV, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:26, 3 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Puteti invoca :
Codul muncii
Art.10
Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite

Art.14
(1) În sensul prezentului cod, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.
....

Art.40
...
2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
......

Art. 159
(1) Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.
(2) Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.
....

2. Jurisprudenta
[ link extern ]

[ link extern ]

Ultima modificare: Duminică, 3 Septembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale neachitate marinescugabriel marinescugabriel Buna ziua, Va rog sa-mi explicati daca o societate aflata in insolventa are sau nu obligatia de a achita salarii pentru activitati desfasurate in baza ... (vezi toată discuția)
Angajat ii? auraschivu auraschivu Te poti angaja daca esti titularul unui II la II-UL pe care il ai ? (vezi toată discuția)