avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj tehnic-sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj tehnic-sau nu?

As vrea sa stiu daca s-a procedat legal atunci cand seful de sectie din intreprindere a trimis o parte din angajati acasa,spunandu-le ca datorita lipsei comenzilor o luna de zile vor fi in somaj tehnic.Aceasta decizie a fost luata de comun acord cu sindicatul, totul fiind verbal.Activitatea intreprinderii se desfasoara cu personalul ramas,dar si acestia sunt chemati doar cand este de lucru.Daca nu este legal, va rog sa-mi spuneti cum ar fi trebuit procedat.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:28, 23 Iunie 2009
Nu este nimic ilegal in decizia angajtorului de a intrerupe activitatea(adica acest somaj tehnic).
Mai mult, o astfel de decizie nu are nevoie de acordul sindicatului.
Trebuia insa o deciizie scrisa emisa in acest sens, si pentru care se fac toate demersurile pentru ca forurile competente sa fie instiintate de trecerea in somaj tehnic a unui nr. de angajati, pentru a lise asigura plata a 75% din salar, iar atat societatea cat si angajatii, timp de 3 luni sa fie scutiti de la plata contributiilor la stat.
Totusi daca nu s-a procedat cum spune-ti si angajatii nu vor fi scutiti de plata contributiilor la stat ,ce se poate face?Cum ne putem apara drepturile in acest caz?
Angajatorul este interesat si el de aplicarea acestor scutiri, pentru ca va avea cheltuieli mai mici.
Dar daca nu vi se respecat totusi drepturile puteti fac o sesizare la ITM.
Trebuie instiintat ITM-ul, Trebuie instiintat AJOFM-ul, trebuie instiintati angajatii, se emite decizia de inrtrare in somaj tehnic pe perioada_______ minim 1 luna maxim 3 luni.
In perioada somajului tehnic, in cazul dvs, nu va lucra nici un angajat, indiferent de nivelul comenzilor. Nu se poate sa va cheme la serviciu in cazul acesta si sa beneficieze si de scutirea platii contributiilor. Daca angajatorul doreste "fentarea" legii, trebuie sa fie constient si ca angajatii au drepturi, gura sa vorbeasca, mana sa scrie si exista si Inspectia Muncii gata de control.

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic ContSters74221 ContSters74221 spuneti-mi va rog ce acte sunt necesare sa intocmeasaca un inspector resurse umane la trimiterea in somaj tehnic a unor angajati?cum ar trebuii intocmita ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic MIR ANDY UNIVERSAL SRL MIR ANDY UNIVERSAL SRL buna ziua, as avea nevoie de cateva lamuriri in legatura cu somajul tehnic. La ITM mi s-a spus ca in cazul somajului tehnic trebuie ca toti angajatii sa fie ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic berceanu berceanu As dori sa stiu daca pot baga in somaj tehnic cate un angajat din fiecare departament al societatii, si nu un departamanent intreg. Multumesc! (vezi toată discuția)