avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj tehnic-sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj tehnic-sau nu?

As vrea sa stiu daca s-a procedat legal atunci cand seful de sectie din intreprindere a trimis o parte din angajati acasa,spunandu-le ca datorita lipsei comenzilor o luna de zile vor fi in somaj tehnic.Aceasta decizie a fost luata de comun acord cu sindicatul, totul fiind verbal.Activitatea intreprinderii se desfasoara cu personalul ramas,dar si acestia sunt chemati doar cand este de lucru.Daca nu este legal, va rog sa-mi spuneti cum ar fi trebuit procedat.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:28, 23 Iunie 2009
nikol.ilea:
imi permit sa spun ca in acest caz nu cred ca ai dreptate intrutotul
1.Intreruperea activitatii este o decizie a angajatorului care nu are limita in timp, cu observatia ca doar pentru 3 luni este scutit de contributiile aferente indemnizatiilor
2.aceste intreruperi nu induc obligatia de a anunta AJPFM, iar la ITM ajunge aceasta informatie doar prin depunerea decizilor de suspendare a contractelor de munca
3.intreruperea activitatii nu inseamna neaparat a intregii activitatii, angajatorul este cel ce decide in ce masura anumite activitati vrea sa le intrerupa, poate fi vorba doar de un atelier, un departament, o anumita activitae sau mai multe.
4. pentru indemnizatiilor celor ce sunt afectati de intreruperea activitatii se beneficiaza de scutirea de la plata contributiilor, pentru cei ce raman in activitate se paltesc contributiile normal
5. cei care sunt afectati de intrerupere sunt la disopzitia angajatorului si pot fi rechemati oricand daca se reiau activitatile inrerupte

Desigur, daca cei carora li se suspenda contractul si primesc indemnizatie ar continua de fapt sa munceasca in perioada de intrerupere, atunci este ilegal si oricine poate sesiza ITM sau Inspectia Muncii.
Noi am fost la un pas de intrarea in somaj tehnic si cei de la ITM ne-au spus cele relatate mai sus pentru a putea societatea sa beneficieze de scutirea de la plata contributiilor.
In cazul somajului tehnic, fara scutirea de la plata contributiilor, ai perfecta dreptate.
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2009
Nicoleta Ilea, Consultant resurse umane
:offtopic:
Cea mai buna sursa de informatie este legea, nu recomand sa sa se ia de bune raspunsurile functionarilor fara a ne raporta mai intai la lege.
Dupa cum vedem si aici pe forum, de multe ori avem nesansa de a fi gresit informati de ITM sau AJOFM etc..

O analiza foarte buna a aspectelor legate de "somaj tehnic" s-a facut aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic ContSters74221 ContSters74221 spuneti-mi va rog ce acte sunt necesare sa intocmeasaca un inspector resurse umane la trimiterea in somaj tehnic a unor angajati?cum ar trebuii intocmita ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic MIR ANDY UNIVERSAL SRL MIR ANDY UNIVERSAL SRL buna ziua, as avea nevoie de cateva lamuriri in legatura cu somajul tehnic. La ITM mi s-a spus ca in cazul somajului tehnic trebuie ca toti angajatii sa fie ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic berceanu berceanu As dori sa stiu daca pot baga in somaj tehnic cate un angajat din fiecare departament al societatii, si nu un departamanent intreg. Multumesc! (vezi toată discuția)