avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Într-un proces Civil se pot cere daune materiale și ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Într-un proces Civil se pot cere daune materiale și morale - dacă da, ce procent se ia în Justiție ?

Într-un proces Civil se pot cere daune materiale și morale ? Se poate constitui Parte Civilă persoana care are dovezi că a fost prejudiciată ... sau trebuie făcută doar într-un Proces Penal (așa a zis un judecător, dar eu știam că se poate face asta doar în proces Civil).
Dacă se pot cere daune, ce procent se ia de către stat ?
E ciudat de ce se ia anticipat acel Comision, în loc să se ceară după ce reușești să obții acele despăgubiri.
Astfel, se încalcă dreptul de a cere acele despăgubiri, pentru că nu ai venituri sau sumele cerute de Instanță sunt prea mari, și poți renunța. Știu ceva sumar despre cazul soției lui Dinu Patriciu, căreia i se cereau sume imense dacă vroia să ceară daune materiale și morale.
Nici nu știu dacă se va reuși să se obțină acele despăgubiri cerute de noi, pentru fapte grave comise de reclamanți, chiar de abuz și neglijență în serviciu.
Rog pe cei care au obținut aceste despăgubiri, cum au procedat și cât li s-a cerut pentru acel comision ? Sau cei care au cunoștință de astfel de cazuri, rog să le expună aici.
Pentru unele detalii, consultați această postare, unde se vede că până și avocatul a contribuit la o motivare total eronată a trimiterii în judecată a unor proprietari de apartamente care pot dovedi că li se cer niște sume facturate total ilegal și abuzive, pentru Utilități, dar și pentru alte cheltuieli umflate (caz rar întâlnit, cel cu motivarea eronată a avocatului): ”Ce poate păți un avocat dacă a dat pe cineva în judecată nedocumentat, abuziv și fără o minimă precauție în a fi pregătit cu orice fel de dovezi care să-i susțină cauza ?” * www.avocatnet.ro/content/for...
Ar trebui să plătească cumva prin aceste daune cei care fac astfel de abuzuri, dând în judecată fără temei (inducând în eroare Instanța de judecată) exact familiile nevinovate, în timp ce adevărații vinovați stau liniștiți în familiile lor, nederanjați ! Altfel, ar scăpa ușor, și ar mai comite și alții astfel de abuzuri.
:fight:
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2015
rmf, utilizator
Dvs adresati o intrebare pe un site in care consultantii se presupune ca sunt profesionisti ai dreptului,asteptand raspunsuri de la x,y sau z care credeti dvs ca ar fi obtinut despagubiri va pot duce in eroare.Din pacate dvs ,,amestecati ""foarte multe lucruri comision(nu inteleg daca va referiti la taxa judiciara de timbru sau la onorariul de succes solicitat de un avocat)la cazul Patriciu, acolo sotia nu solicita daune morale ci partajaul unei averi de miliarde.Avand atatea nelamuriri si facand o serie de confuzii sfatul meu ar fi sa va adresati unui avocat serios pentru a va lamuri,platiti o consultatie si primiti un sfat avizat.Din punctul meu de vedere nu puteti obtine nimic aveati varianta solicitarii cheltuielilor de judecata sau puteati solicita judecatorului, daca erati parte in procesul respectiv aplicarea art 187 CPC.iN ULTIMILE ZILE AM VAZUT O AVALANSA DE RASPUNSURI ABERANTE DIN PARTEA UNOR USER CARE SE CONSIDERA SPECIALISTI IN DREPT datorita faptului ca au fost de 2 ori in viata lor intr-un tribunal deci nu va incredeti in toate povestile de pe forumuri.Succes!
Partea civila se poate constitui exclusiv in procesul penal.Nu exista o suma fixa sau predeterminata ptr.daune morale,difera de la cauza la cauza,si chiar de la o instanta la alta.
avnic a scris:

Dvs adresati o intrebare pe un site in care consultantii se presupune ca sunt profesionisti ai dreptului, asteptand raspunsuri de la x, y sau z care credeti dvs ca ar fi obtinut despagubiri va pot duce in eroare. Avand atatea nelamuriri si facand o serie de confuzii sfatul meu ar fi sa va adresati unui avocat serios pentru a va lamuri, platiti o consultatie si primiti un sfat avizat. Din punctul meu de vedere nu puteti obtine nimic aveati varianta solicitarii cheltuielilor de judecata sau puteati solicita judecatorului, daca erati parte in procesul respectiv aplicarea art.187 C.P.C. IN ULTIMILE ZILE AM VAZUT O AVALANSA DE RASPUNSURI ABERANTE DIN PARTEA UNOR USERI CARE SE CONSIDERA SPECIALISTI IN DREPT datorita faptului ca au fost de 2 ori in viata lor intr-un tribunal deci nu va incredeti in toate povestile de pe forumuri. Succes !

Oricum, mulțumesc pentru faptul că totuși ați răspuns, dvs. și dl. Popescu, față de alții, care nu vor să dea niciun detaliu, de parcă ar avea vreo interdicție. Dar observ că dvs. (userul avnic) mi-ați dat răspunsul standard, ”tipizat” al unui avocat care parcă ar avea secrete de stat de dezvăluit, în loc să sfătuiască pe cineva care a avut primul proces din viața lui, dar care a studiat mai ales legislația din domeniul Asociațiilor de Proprietari, timp de vreo 5 ani (sunt auto-didact cu ajutorul Internetului și n-am nevoie de avocat - bani pentru acesta nu ne permitem -, mai ales că familia mea nu are un serviciu remunerat, plus că 99% din procesul respectiv se bazează pe dovezi extrem de clare, adunate de pe Internet, inclusiv din domeniul tehnic, dar și contabil și legislativ).
Procesul nostru se bazează, cum am zis, cam 99% pe aproximativ 100 de documente utile cauzei depuse la dosar (includ aici și vreo 15 Contestații sau Petiții la care nu ni s-a răspuns deloc, Înscrisuri de la Asociația de Proprietari și de la furnizorii de Utilități, plus articole utile din ziare, cu declarații oficiale ale Autorităților sau date tehnice ale specialiștilor din domeniu, articole de legi utile cauzei, diferite spețe aproape identice, etc.).
E de-ajuns, domnule avocat ce am depus la dosar, care eu zic că e ”beton” ? Nu cred că par începător, doar că nu cunosc chiar toate paragrafele de legi.
Eu vreau, dacă ați citit atent, să cer daune (despăgubiri) celor care au făcut eroarea incredibilă (de când îi aștept, bănuiam că așa or să facă) să ne dea în judecată cu o motivare care dă dovadă cel puțin de incompetență, dacă nu de abuz sau de inducere în eroare a Instanței de Judecată, pentru a câștiga prin mijloace neortodoxe acel proces clar ca bună-ziua că alt verdict nu e posibil, decât anularea acelor pretenții pe care le putem dovedi ca Abuz și Neglijență în Serviciu, plus discriminarea unor cetățeni în defavoarea altora, neaplicând voit legislația din domeniul Termoficării și cea din domniul Asociațiilor de Proprietari, pentru a nu discrimina material un proprietar în detrimentul altuia !
Domnilor, la acea Asociație s-au petrecut lucruri grave, de s-a ajuns chiar la situația în care fostul pseudo-președinte dintre 2009 și 2013 să se auto-instaleze ca președinte, cu toate că proprietarii nu l-au putut alege prin vot, pentru simplul motiv că ... n-a convocat, timp de 4 ani, între 2009 și 2013, nicio Adunare Generală, obligatorie anual, în primul trimestru - Art. 23 alin.(1) din Legea 230/2007 => [ link extern ]
Cum să poți recunoaște orice decizie a acestuia, în cei 4 ani cât (n-)a fost oficial și legal președinte ?
CITEZ din Art. 18, alin. 7) din H.G. nr.1588 din 2007: ”alin.(7) - În cazul în care preşedintele se află în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile, acestea vor fi îndeplinite de către un vicepreşedinte, numit de preşedintele asociaţiei de proprietari dintre membrii comitetului executiv, urmând ca în termen de 90 de zile de la data când s-a constatat indisponibilitatea să fie convocată o adunare generală pentru a alege un nou preşedinte. Acesta a uzurpat această funcţie de președinte (SPER CĂ ASTA E ÎNCADRAREA LEGALĂ ÎN JUSTIȚIE - întreb specialiștii pentru a fi mai sigur), neavând dreptul legal să ia hotărâri sau să semneze acte în numele proprietarilor care nu l-au ales legal și oficial printr-o Adunare Generală (la 90 zile de la vacantarea postului anterior), timp de 4 ani !
Acest fals președinte era cel care conducea A.P. și care ne-a ”buzunărit” cu acele facturi aberante la căldura de la C.E.T. (recordul istoric a fost de 1.414 lei pentru 2 camere de 42 mp - NICIUN OM NORMAL NU POATE CONCEPE CĂ EXISTĂ D.P.D.V. TEHNIC ACEL CONSUM, ȘI ASTA PENTRU FIECARE DIN CELE 5 APARTAMENTE - o fi avut cineva Saună și nu știam !).
Vedeți aici articolul din presa locală, care incriminează abuzul acestei Asociații de Proprietari-mamut (460 proprietari, în 9 blocuri construite în 1964 și 28 de scări, pe o suprafață imensă !): ♦ ”Căldură de Coșmar” - [ link extern ]
Au mai fost scrise și alte articole în presă, pe aceeași temă: ♦ ”Facturi fabuloase la căldură, administratori care fură, cetățeni oripilați și consilieri nemulțumiți” - [ link extern ]
sau alt caz identic, dar din luna Noiembrie 2012, într-o A.P. din alt Cartier (Hipodrom): ♦ ”Facturi gigant la Întreținere” - [ link extern ]
sau ♦ "C.E.T. nu face protecție socială !" - [ link extern ]
CITEZ DIN ARTICOL: ”... După cum unii Consilieri Locali au dat exemple (NOTĂ: în ședința C.L.M. Brăila din 31.01.2013), sunt cetățeni care au ajuns să plătească pe o lună cheltuieli la întreținere de 1.500 de lei de familie ! Consilierii Locali au ajuns unanim la concluzia că în rândul Asociațiilor de Proprietari este timpul să se facă ordine, să se respecte legea, pentru că au depășit orice limită de bun simț ...”), etc. Dar totul a rămas la stadiul de promisiuni, astfel favorizându-se abuzurile relatate de noi și de presă !
Ei, și acum arăt stupoarea și gravitatea situației - procesul nostru (șablon pentru neregulile din cadrul Asociațiilor de Proprietari), pentru care suntem târâți abuziv prin tribunale, se bazează pe ”pretențiile” noilor șefi (din 2013) de a ne cere restanțele de aproximativ 1.600 lei și penalizările (de 100 lei/lună pentru o restanță de 1.500 lei - până și băncile iau mai puțin !), 95 % din ele bazate pe sumele rezultate din acele facturi din iarna 2012-2013, care încalcă orice lege și orice studiu tehnic din domeniul Termoficării (consumuri imposibile să existe în realitate, chiar specialiștii au calculat pentru orașul nostru că la 2 camere se putea consuma Agent Termic în valoare de maxim 400 lei (1,3 Gcal.), în loc de 1.414 lei - 4,6 Gcal. (!?), cu cât am fost noi facturați).
E grav și ilegal să ai tupeul, tu, președinte de Asociație de Proprietari (culmea, consiliat de un avocat care ar trebui să nu creadă pe cuvânt pe oricine), să dai în judecată exact pe cei păgubiți pentru recuperarea acelor aberații de facturi (și cu o motivare mincinoasă, precum că n-am făcut Contestații în timp util - am făcut vreo 20 în 4 ani, toate legal !), în timp ce-i uiți pe adevărații vinovați (foștii șefi dintre 2009 și 2013 care au încălcat și Legea 325/2006) care stau liniștiți în familiile lor, nederanjându-i nimeni, asta chiar că întrece orice limită a Justiției și a decenței !
Mai e o problemă - sunt dați în judecată proprietari cu 1.600 lei restanțe (plus penalizările de 0,2%/zi - imense, abuzive, nejustificate, poate chiar neconstituționale !), dar alții nu sunt dați deloc în judecată, cu restanțe mari, de 13.000 lei (cazul ăsta îl știm sigur, se poate dovedi ușor), 20.000 lei, chiar era unul cu 50.000 lei (acesta a fost dat în judecată în 2014, abia după vreo 5 ani de cumulare a restanțelor, după ce majoritatea datoriei s-a prescris, acel proprietar având și vreo 40.000 lei penalizări !!!
Sunt discriminări incredibile și de aceea am deschis acest subiect, pentru a schimba ceva în spețele din domeniul Asociațiilor de Proprietari, iar prin cererea de daune (despăgubiri) materiale și morale să mai terminăm cu acești ”șefi” mici dictatori, care ne buzunăresc și ne umilesc lunar, cu toate că ei sunt angajații noștri (eu nu sunt de acord să mai contribui la plata salariilor lor, din cauza abuzurilor, le voi cere banii pe ultimii 3 ani), care ne încalcă și elementarul drept de a consulta sau copia ORICE DOCUMENT al Asociației, conform art.12 alin. c) și d) din H.G. nr.1588, pentru a dovedi abuzurile făcute împotriva noastră (dreptul la apărare e astfel încălcat): ”Art. 12 din H.G. nr.1588 din 2007 (Norme aplicare Legea 230/2007 Înfiinţarea, organizarea, funcţionarea şi administrarea Asociaţiei de Proprietari)” - [ link extern ]
Până și Poliția Municipală i-a avertizat pe ”șefii” A.P.71, printr-o Adresă-răspuns la o Petiție a noastră, că sunt obligați să respecte legislația care ne dă voie să consultăm ORICE DOCUMENT al Asociației (art.10 din Legea 230/2007), și să aibă un comportament civilizat față de noi, proprietarii: [ link extern ]
Culmea, s-a ajuns ca această Președintă incompetentă să spună că n-a primit nicio înștiințare (somație) de la Poliție, cu toate că i-am arătat acel document oficial, ceea ce e extrem de grav - SFIDEAZĂ UN ORGAN AL STATULUI PRIN ACEASTĂ ATITUDINE ! Apropo, rog pe forumiști (mai ales pe avocați, juriști, etc.) să-mi spună ce paragraf de lege condamnă această atitudine sfidătoare împotriva legilor în vigoare și a unei autorități ale statului, nerecunoscând că i s-a trimis o atenționare în care i se impune să le respecte !
Citiți și acest document care arată că mulți șefi de A.P. nu cunosc deloc legile din domeniu, majoritatea făcând abuzuri datorită acestei incompetențe a lor: ”Administratorii Asociaţiilor de Proprietari nu cunosc legile” - [ link extern ]
♦♦♦ Cel puțin în alte localități din țară, primăriile s-au implicat prompt în rezolvarea spețelor de acest tip, reclamate pe bună dreptate de către cetățenii indignați, chiar dând amenzi, dar la Brăila suntem duși cu vorba, poate renunțăm și plătim statului acele aberații de sume imposibil de consumat.
Un caz clar, legal și normal de implicare a autorităților în favoarea cetățenilor prejudiciați, e la Iași (vedeți detalii și poze mai clare, cu articolele din ziar despre facturile aberante pentru căldură, de la Iași, și măsurile legale luate de Autorități, dacă accesați link-urile următoare):
♦ 01) "Veste bombă ! Ieşenii înşelaţi la facturi îşi primesc banii înapoi": [ link extern ]
sau link pentru a salva pe Hard-Disk: [ link extern ]
♦ 02) "Moment istoric: bani recuperaţi din facturi umflate. Locuitorii din Iaşi îşi primesc înapoi sumele plătite în plus pentru Agentul Termic !": [ link extern ]
♦ 03) "Aberaţiile din facturile la încălzire, finalizate cu amenzi": [ link extern ]
♦ 04) ”Primele anomalii la Întreţinere”: [ link extern ]
☻Comentariu☻ ➥ DACĂ SE RECLAMĂ CA ABUZIVĂ FACTURA LA CĂLDURĂ DE ... 384 LEI PENTRU UN APARTAMENT DE 37 MP (ceea ce reprezintă un consum de Agent Termic de 3-4 ori mai mare decât cel anunţat de către Dalkia Iași, adică de 106 lei pentru un apartament cu o suprafaţă cuprinsă între 31 şi 50 mp), ATUNCI CEI 5 DIN BL.C1, A.P.71 BRĂILA, ”CADORISIȚI” CU FACTURI DE ... 1.414 LEI PENTRU UN APARTAMENT CU 2 CAMERE DE 42 MP, CE MAI POT SPUNE ?! Atenție, la Iași s-au dat înapoi banii calculați ilegal de către cei din A.P. (cu implicarea directă și promptă a Autorităților Locale), în timp ce la Brăila ... exact cetățenii păgubiți sunt dați în judecată (CULMEA JUSTIȚIEI !), nu cei vinovați, care stau liniștiți, fără a fi luați la întrebări pentru ilegalitățile și incompetența lor, așa cum era logic și legal !
♦ 05) "Dalkia se chinuie să explice facturile aberante la căldură": [ link extern ]
♦ 06) "Nu plătiţi mai mult de o Giga-Calorie. Dalkia a emis facturile pe Februarie şi avertizează - cine e umflat la plată, să ne sune !": [ link extern ]
♦ 07) "Întâlnire de gradul 0 ! Aberaţiile din facturile la Încălzire, analizate de Autorităţi" (06.02.2014): [ link extern ]
♦ 08) "Ghid de contestare a facturilor aberante la Încălzire. Lanţul slăbiciunilor trebuie combătut cu un maldăr de documente": [ link extern ]
♦ 09) "Situaţie de infarct pentru ieşenii care locuiesc la bloc ! Cei mai mulţi vor rămâne fără bani din cauza asta" (04.02.2014): [ link extern ]
♦ 10) "A.N.R.S.C. şi Dalkia organizează cursuri gratuite la Iaşi pentru aplicarea corectă a Legii": [ link extern ]
♦ 11) ”Dalkia a emis facturile aferente consumului lunii Martie”: [ link extern ]
* La Brăila, la A.P.71, Bl. C1, cele 5 familii prejudiciate aşteaptă de peste 2 ani rezolvarea concretă a cazului, dar ... sunt plimbaţi de colo-colo, Primăria refuzând categoric să facă cel puţin o anchetă, să constate realitatea că au fost abuzuri și neglijențe în serviciu produse asupra unor cetățeni nevinovați, care au fost dați în judecată în 2014 și datorită neimplicării celor din Primărie, cei ce aveau competența (chiar obligația) de a face măcar un control pentru a verifica veridicitatea sesizărilor cetățenilor.
DOAR ACESTE DAUNE CERUTE DE NOI VOR PUTEA STOPA ABUZURILE UNOR CONDUCĂTORI DE ASOCIAȚII DE PROPRIETARI CARE NU RĂSPUND DELOC ATUNCI CÂND FAC ABUZURI SAU CÂND SUNT INCOMPETENȚI ȘI GREȘESC GRAV, DISCRIMINÂND UNII PROPRIETARI ÎN DETRIMENTUL ALTORA !
Am inteles faptul ca nu va puteti permite avocat dar o consultatie pt a va lamuri ce puteti solicita,ce sanse aveti etc,inainte de a demara un demers juridic nu cred ca ar strica.Imi permit sa va dau un mic sfat in instanta incercati sa fiti clar ,concis,nu depuneti precizari//documente inutile ,in general judecatorii sunt incarcati cu un volum destul de mare de munca,nu pot urmari divagatii.Va spun sincer nici eu nu am avut rabdarea sa citesc toate postarile dvs sunt greu de urmarit.Dvs cadeti in pacatul uman de a lua totul personal,vreti sa va prezentati argumentele dar riscati sa va pierdeti in precizari mai mult sau mai putin utile.Rolul unui av este si acela de a va spune ce este posibil si ce nu ,de a ida apararilor dvs o forma ,de a face ca argumentele dvs sa devina comestibile pt instanta.Oricum succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemare in judecata ( costuri f mari intretinere ) Vulcan82 Vulcan82 Ma aflu in situatia in care In blocul in care stau din centrul Bucurestiului, imi vin cotele la intretinere pt 1 pers la 2 camere 44 m, pe timpul iernii 500 ... (vezi toată discuția)
Avocatul asociatiei de proprietari refuza sa predea niste acte importante pentru niste proprietari abuzati material si moral de ”sefi”, toti având si un comportament necivilizat ! 280366 280366 Avocatul Asociatiei de Proprietari refuza sa predea niste acte importante pentru niste proprietari abuzati material si moral de ”sefi” timp de mai ... (vezi toată discuția)
Debransat de la gaze dar platesc in continuare 280366 280366 INCREDIBIL: m-am debranșat de la gaze (Distrigaz) din Decembrie 2012, dar firma nou angajată să administreze Asociația de Proprietari, m-a ... (vezi toată discuția)