Buna ziua,
In iulie acu doi ani, a murit tatal meu.Ne-a ramas un apartament mie, surorei mele si mamei.Am tot auzit vorbindu-se despre succesiune si am cateva intrebari:
1)Cat de obligatoriu este intocmirea ei?Cu ce ne poate dezavantaja, daca nu intocmim succesiunea?
2) Este adevarat ca daca succesiunea nu este facuta in termen de doi ani, costurile vor fi mai mari? Ce si cat se va plati in plus?
3) Care este procedura de calcul pentru costul unei astfel de succesiuni (fara onorariu care , dupa cate am inteles depinde de notar)?
4)Dupa depunerea actelor cat dureaza aceasta procedura? Toate persoanele care au drepturi trebuie sa fie si ele prezente?
Va multumesc anticipat.
Succesiunea este bine a fi facuta pentru a se stabili mostenitorii si intinderea drepturilor acestora. Costurile exacte le puteti afla intreband un notar public. In cazul in care veti dori sa partajati imobilul sau sa-l vindeti nu o veti putea face daca nu e dezbatuta succesiunea. daca faceti succesiunea la notarul public atunci trebuie sa fie prezenti toti mostentorii, care declara ca accepta mostenirea si apoi notarul public elibereaza certificatul de mostenitor.
Este indicat sa faceti dezbaterea succesiunii, caci prin aceasta veti primi un certificat prin care se instituie calitatea de mostenitor, masa succesorala(averea) si cota parte din aceasta ce revine fiecarui mostenitor.
Costurile nu pot fi stabilite decat de notarul public, ori de instanta de judecata.
Daca alegeti aceasta cale din urma costurile vor extrem de reduse.
Procedura este foarte scurta si intr-n caz si in celalalt, si este mai mult decat indicat ca toti mostenitorii sa fie prezenti.
Daca doriti sa dezbateti succesiune pe calea instantei de judecata trebuie in primul rand sa introduceti cererea de chemare in judecata, in contradictoriu cu cel putin un mostenitor. Taxa de timbru este de 19 lei daca partile nu contesta valoarea bunurile de impartit. Si daca va luati si avocat ....onorariul acestuia.
este in avantajul dvs sa dezbateti succesiunea, pt a avea stabilite cotele-parti din mostenire.
succesiunea se poate dezbate in fata instantei sau la notariat .