avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligativitate succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligativitate succesiune

Buna ziua,
In iulie acu doi ani, a murit tatal meu.Ne-a ramas un apartament mie, surorei mele si mamei.Am tot auzit vorbindu-se despre succesiune si am cateva intrebari:
1)Cat de obligatoriu este intocmirea ei?Cu ce ne poate dezavantaja, daca nu intocmim succesiunea?
2) Este adevarat ca daca succesiunea nu este facuta in termen de doi ani, costurile vor fi mai mari? Ce si cat se va plati in plus?
3) Care este procedura de calcul pentru costul unei astfel de succesiuni (fara onorariu care , dupa cate am inteles depinde de notar)?
4)Dupa depunerea actelor cat dureaza aceasta procedura? Toate persoanele care au drepturi trebuie sa fie si ele prezente?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: maria_cseh , utilizator 14:53, 28 Iulie 2009
Succesiunea este bine a fi facuta pentru a se stabili mostenitorii si intinderea drepturilor acestora. Costurile exacte le puteti afla intreband un notar public. In cazul in care veti dori sa partajati imobilul sau sa-l vindeti nu o veti putea face daca nu e dezbatuta succesiunea. daca faceti succesiunea la notarul public atunci trebuie sa fie prezenti toti mostentorii, care declara ca accepta mostenirea si apoi notarul public elibereaza certificatul de mostenitor.
Este indicat sa faceti dezbaterea succesiunii, caci prin aceasta veti primi un certificat prin care se instituie calitatea de mostenitor, masa succesorala(averea) si cota parte din aceasta ce revine fiecarui mostenitor.

Costurile nu pot fi stabilite decat de notarul public, ori de instanta de judecata.
Daca alegeti aceasta cale din urma costurile vor extrem de reduse.

Procedura este foarte scurta si intr-n caz si in celalalt, si este mai mult decat indicat ca toti mostenitorii sa fie prezenti.
Cum se procedeaza prin instanta de judecata? Cat de reduse sunt aceste costuri?
Daca doriti sa dezbateti succesiune pe calea instantei de judecata trebuie in primul rand sa introduceti cererea de chemare in judecata, in contradictoriu cu cel putin un mostenitor. Taxa de timbru este de 19 lei daca partile nu contesta valoarea bunurile de impartit. Si daca va luati si avocat ....onorariul acestuia.
este in avantajul dvs sa dezbateti succesiunea, pt a avea stabilite cotele-parti din mostenire.
succesiunea se poate dezbate in fata instantei sau la notariat .

Alte discuții în legătură

Invitatie dezbatere succesiune sandru72 sandru72 succesiunea din partea lui tata este obligatorie santem 2 frati si mama in viata ce trebuie sa facem? va multumesc:O (vezi toată discuția)
Succesiune teren neîntabulat Bibica Bibica Am rugamintea de a mă lămuri daca se poate obtine prin instanta constatarea calitatii de mostenitor după bunic, in conditiile in care toti succesorii ... (vezi toată discuția)
Taxe succesiune(mostenire) cocos44 cocos44 Buna ziua! Trebuie sa declansez ,la un notariat,procedurile de succesiune(mostenire) pentru un apart. cu 2 camere,al mamei mele decedata de curand. Care sunt ... (vezi toată discuția)