avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general PRESCRIERE FACTURI
Discuție deschisă în Contabilitate în general

PRESCRIERE FACTURI

In ce conditii se pot prescrie facturile mai vechi de 3 ani?Este nevoie de Hotarare AGA - ptr.SRL.?
Vezi OMFP nr. 1753 / 2004 pct 46 - Scăderea din evidentă a creantelor si datoriilor ale căror termene de încasare sau de plată sunt prescrise se efectuează numai după ce au fost întreprinse toate demersurile juridice potrivit legii, pt decontarea acestora.
Am mai dat un răspuns pe această temă în newsletter din 31.08.2005.
Redau din acel mesaj.
Trebuie spus ca regula cuprinsă în alineatul 2 al pct. 46 din OMF nr. 1753/2004 este excesiv de pretenţioasă. Se poate spune ca M.F. pretinde ca persoanele supuse Legii nr. 82/1991 să fie "mai catolice decât papa", atunci când s-ar pune problema să scadă din contabilitate o creanţă care s-a stins prin prescripţie, ceea ce înseamnă un proces pierdut din start.
Însă, este vorba despre o normă de strictă aplicare, prevăzută cu o sancţiune pe măsură. În conformitate cu prevederile art. 41 pct. 2. lit. c) din Legea nr. 82/1991 republicată, nerespectarea acestei norme referitoare la inventarierea patrimoniului constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000.0000 lei la 50.000.000 lei (lei vechi potrivit textului legii care a fost republicată în M.OF. nr. 48 din 14 ianuarie 2005.
In cazul în care aveţi calitatea de creditor, respectarea acestei cerinţe a OMF ar putea fi îndeplinită prin promovarea unei cereri de emitere a unei somaţii de plată (care se timbrează cu o sumă fixă, destul de redusă). În ipoteza în care instanţa invocă din oficiu sau debitorul se apără ridicând excepţia prescripţiei extinctive, hotărârea instanţei de respingere a cererii (care este irevocabilă în conformitate cu prevederile O.G. nr. 5/2001) este suficientă pentru îndeplinirea operaţiunii de scădere a creanţei din contabilitate.
Pentru ipoteza în care aveţi calitatea de debitor şi "vă deranjează", evident, să prindeţi în inventarul datoriilor o datorie prescrisă (atenţie şi la problema confirmării soldurilor care este obligatorie potrivit pct. 29 din acelaşi ordin, care este sancţionată cu aceeaşi amendă), aveţi deschisă calea acţiunii în constatare negativă reglementată de dispoziţiile art. 111 C. pr. civ. (acţiune în constatarea neexistenţei unui drept, ca urmare a îndeplinirii termenului de prescripţie extinctivă). Pe baza hotărârii irevocabile prin care vi se admite o asemenea acţiune, se poate proceda la radierea obligaţiei.
Cât priveşte TVA, se cunoaşte regula potrivit căreia această taxă este datorată la momentul emiterii facturii şi nu la cel al încasării efective. Împrejurarea că creanţa dintr-o factură este prescrisă şi nu se mai poate încasa nu are nici o influenţă în privinţa taxei pe valoarea adăugată.
Dacă s-a ajuns ca unele creanţe să se prescrie din neglijenţa unor angajaţi (director economic, contabil şef, altă persoană care conduce contabilitatea) care nu au emis adresele pentru notificarea soldului şi nu au urmărit corespunzător primirea/neprimirea unui răspuns de la debitor, respectiv confirmarea/neconfirmarea soldului, trebuie să se iniţieze acţiuni pentru recuperearea debitelor prescrise de la aceşti angajaţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creante si datorii prescrise Conform pct.46/omf1753/2004 nu mai putem scoate din evidenta crentele si datoriile prescrise fara parcurgerea tuturor pasilor judecatoresti pt decontarea ... (vezi toată discuția)
Lntreruperea prescriptiei extinctive katrin katrin Factura a fost emisa la data de 28.10.2011. La data de 31.12.2011 debitorul confirma pe email debitul. Ulterior, la insistentele contabilei, solicita tot pe ... (vezi toată discuția)
Prescriptie extinctiva- pretentii Toth Sz. Toth Sz. Printr-o actiune de drept comun, avand obiect pretentii am solicitat prin instanta valorificarea unei creante, care are un fundamanet contractual etc... cert ... (vezi toată discuția)