avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,
Sunt tatal a 2 fetite - una de 12 ani si una de 8 ani. Am divortat in 2009, iar in sentinta de atunci nu s-a stabilit niciun program de vizita, dar nici nu mi s-a permis sa vad copiii. Pe atunci nu exista notiunea de custodie comuna. Acum, fosta sotie a aflat ca am un alt job, mult mai bine platit si a intentat proces de majorare a pensiei. Instanta a decis ca sunt obligat la plata a 33% din "venitul net realizat", cate 16.5% pentru fiecare minora pana la majorat.
Intrebare:
1. "Venitul net realizat" este considerat venitul net ce rezulta din salariul de incadrare sau este considerat cel care cuprinde bonus, prime, comisioane (baza legala)?
2. Se poate solicita ca acest cuantum sa fie transformat efectiv intr-o suma? (s-a depus la dosar adeverinta cu venitul)
3. Se poate cere "custodia comuna"?
4. Se poate cere plata pensiei in natura?
5. Daca fosta sotie considera ca nu are nevoie de plata pentru excursiile fetelor, rechizitelor, pentru asigurare medicala etc., cum se poate proceda?
Astept cu interes raspunsul dvs.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: piuta21 , utilizator 15:21, 2 Aprilie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Referitor la punctul 1 - eu sunt tot timpul plecat in deplasari si de acolo ore suplimentare sau bonus. Nu am idee daca a solicitat in cererea de chemare in judecata plata pensiei sub forma unui procent din venituri pentru ca am aflat de dosar la momentul cand a venit adresa la firma pentru eliberarea adeverintei.
Referitor la punctul 2 - consider ca adeverinta a fost solicitata tocmai pentru a se putea stabili o suma fixa si nu un procent.
referitor la punctul 5 - Din informatiile pe care le am, fosta sotie are un job de unde primeste un salariu echivalent cu pensia pe care trebuie s-o dau eu fetitelor (aproximativ 1.000 lei la salariul net fara bonus sau prime). Am intrebat ce se poate face in cazul in care refuza plata in natura pentru ca i-am lasat un numar de telefon la care ma poate contacta oricand pentru orice problema legata de fetite si nu a facut-o niciodata, iar ori de cate ori am sunat-o sa intreb daca are nevoie de ceva pentru fetite, mi-a raspuns "n-au nevoie de nimic".
Ceea ce v-am scris referitor la "cuantumul de 33% din venitul net realizat" apare pe certificatul solicitat la Judecatorie (minuta din timpul sedintei); momentan nu am primit hotararea. Se poate ca atunci cand va fi redactata Hotararea sa apara, de fapt, o suma fixa sau va trebui sa fac Apel?
Multumesc.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

calcul pensie alimentara NitaCor NitaCor 1) Daca in urma divortului s-a stabilit plata unei pensii alimentare in procent de 25% din venitul net conform adeverintei de salariu , fosta sotie a ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere ovidiudtru ovidiudtru Fosta soție a cerut majorarea pensiei de intretinere a doi copii, unul de 10 ani și cel de-al doilea în vârstă de 18 ani, încă elev la liceu,solicitând ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copil, bonusuri Minami Minami Buna ziua, doresc sa stiu daca bonusul anual (suma variaza anual) se ia in calculul stabilirii pensiei pentru copil in cazul divortului (minor 5 ani) sau daca ... (vezi toată discuția)