avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termen rezolutie N.U.P - Procuror - Numere rosii ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termen rezolutie N.U.P - Procuror - Numere rosii expirate de 3 zile - Persoana handicap

Bun gasit.

Pe data de 9 Martie am fost oprit in trafic cu numerele rosii expirate din 6 Martie. Am semnat procesul verbal, am cooperat pe deplin cu agentul constatator, iar superiorul sau din politie a facut demersuri pentru N.U.P. din partea procurorului.

Avand in vedere ca sunt persoana cu dizabilitate, grad accentuat, agentul retinandu-mi permisul, cum as putea sa ma adresez parchetului/procurorului, pentru urgentarea solutiei, tinand cont ca depind in mare masura de acel permis?

Masina am inscris-o cu numere definitive, in aceste zile, dupa ce (pe 11 Martie) mai luasem si ultimul rand de numere rosii
Cel mai recent răspuns: florintb , utilizator 21:16, 29 Mai 2015
Nu este ceva neobisnuit, mergeti si verificati la Parchet.
Am luat rezolutia azi, de la Parchet.. Era facuta, dar zacea pe la ei, prin birouri.. Teancuri de hartii.. Fusesem si pe 21 Mai, (atunci mi-au spus sa astept prin posta, cateva zile... culmea!). Pe data de 7 Mai facusem o cerere de urgentare a solutionarii... imi pierdusem rabdarea si banii pe taxiuri..

Concluzia: avem o tara frumoasa, pacat ca-i locuita!

sau: birocratia ne omoara..

sau: traim intr-o Romanie birocratica, unde viii se acopera cu hartii, iar mortii - cu pamant…
In conditiile in care Procurorul m-a scos de sub urmarire, iar cand m-am prezentat (chiar azi) la ghiseu pentru ridicarea permisului, un politist mi-a spus ca trebuie sa dau acel test (13 din 15) ca sa mi-l dea, este legal acest lucru? Mi-a spus ca, daca nu iau, se prelungeste cu inca 30 zile... Dar ce se prelungeste?? Ca nu am luat niciun termen initial, ci DOAR dovada fara drept, PANA la solutionarea cazului. Si cazul a fost solutionat cu N.U.P.
Este intemeiat ce v-a spus lucratorul de politie, aveti mai jos dispozitiile legale care reglementeaza aceste aspecte.
ART. 103 OUG 195/2002
(1) *) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
#M18
c) ***) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
#M5
(1^1) ***) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta.
ART. 106
(1) *) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
#M19
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renunţarea la urmărirea penală sau instanţa a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei;
#M5
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art. 104.
(2) **) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.
#CIN

*) Alin. (1) al art. 106 include şi modificarea efectuată prin art. I pct. 35 lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014 (#M19).
**) Alin. (2) al art. 106 include şi modificarea efectuată prin art. I pct. 35 lit. e) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014 (#M19).

Nu stiu daca este exact articolul, dar in LEGEA nr. 49 din 8 martie 2006 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, se spune:

... "in baza rezolutiei sau, dupa caz, a ordonantei procurorului prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarirea penala sau incetarea urmaririi penale"

Exista 2 cazuri cind se da examen pentru redobindirea permisului de conducere suspendat:

1. obligatorie, cind s-a suspendat permisul conform articolului 106 din OUG (in general pt neacordare de prioritate, trecere pe rosu, cu sau fara accident soldat doar cu pagube materiale, nerespectare coloane oficiale, conducere sub influenta bauturii, etc.)

2. optionala, daca se doreste reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile pt savirsirea altei fapte sanctionate la art.106 OUG

Alte discuții în legătură

Recuperare permis de conducere în urma unei infracțiuni - testare pe calculator ion_marin ion_marin Bună ziua, Acum aprox. jumătate de an am fost implicat într-un accident, în urma căruia am lovit 2 pietoni pe trecerea de pietoni, eu fiind șoferul. ... (vezi toată discuția)
Renuntare urmarire penala SorinRBS SorinRBS Buna ziua, Vineri 08.09.2017 am termen la judecatoria Cornetu pentru renuntare la urmarire penala in legatura cu un dosar de conducere fara permis. Sa ... (vezi toată discuția)
Schimbarea suspendarii initiale a permisului de conducere pe 60 zile, in 90 zile Mike67 Mike67 Buna ziua tuturor! As dori sa stiu daca cineva de pe acest forum a mai trecut prin aceasta situatie, sau daca are cineva vreun sfat. Evenimentul s-a ... (vezi toată discuția)