- Art. 62 alin. 3 din Legea 53 / 2003 privind codul muncii, republicat – (3) Decizia se emite in scris si sub sanctiunea nulitatii absolute trebuie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
INTREBARE:
1) Si decizia incetare CIM prin demisie ''art.81(7)'' trebuie obligatoriu sa contina termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta ?!
2) Ce inseamna ''trebuie motivata in fapt si in drept'' ?!
1. incetarea CIM prin demisie trebuie sa contina perioada de preaviz si data la care aceasta expira. Daca va intelegeti cu angajatorul va poate accepta demisia si fara perioada de preaviz. Instanta judecatoreasca nu are nici o legatura cu acest articol de lege, demisia reprezinta un act de vointa unilaterala a angajatului.
2. In cazul concedierii colective, angajatorul trebuie sa mentioneze cauzele/faptele care au dus la acesta situatie, mentionarea legii si a articolelor in care se incadreaza precum si motivarea aplicarii lor.
1. Chiar daca se invoca art.81 alin.7 C.mun., decizia va trebui sa cuprinda termenul de contestatie si instanta competenta sa solutioneze contestatia.
Este vorba despre principiul analogiei care are drept rezultat aplicabilitatea „dispozitiilor legale privitoare la situatii asemanatoare”. Codul civil prevede ca in cazurile neprevazute de lege (adica nereglementate de aceasta) se aplica uzantele, iar in lipsa acestora, dispozitiile legale privitoare la situatii asemanatoare, iar cand nu exista asemenea dispozitii, principiile generale ale dreptului [art. 1 alin. (2)].
2. Motivarea in fapt = situatia care a dus la luarea acelei decizii
Motivare in drept = articolul din Codul Muncii in baza careia s-a luat decizia respectiva
Avand in vedere:
- Cererea de demisie nr.xx/10.02.2015 a dlui ......... prin care notifica incetarea contractului individual de munca
- Legea nr.53/2003 - Codul Muncii, republicat
- Competente si atributiile stabilite prin Decizia nr.xxx/xx.xx.2013 a Directorului General al ...... srl
Dnul. ....... Sef serviciu Resurse umane si afaceri generale al ......... srl in baza prerogativelor si atributiilor cu care a fost investit
Constata:
Art.1. La data de 11.02.2015 inceteaza contractul individual de munca al d-lui .... nr. matricol ... avand meseria de ..... in cadrul ....... conform art 81 (7) din legea nr.53/2003 - codul muncii republicat
Art.2. Serviciul resurse umane si afaceri generale ......... si dnul ...... vor pune in aplicare prevederile prezentei decizii
semnaturi
INTREBARE:
1) Este legala aceasta decizie ?
2) Contine toate elementele necesare in fapt si in drept ?
1. Legalitatea deciziei o constata instanta de judecata.
2. Asa cum am mentionat anterior , deciziei in lipseste termenul in care se poate contesta decizia si instanta la care se contesta.
Este motivata in fapt - cererea de demisie inregistrata la angajator si motivata in drept - art.81 alin.7 C.mun.