avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... hot in libertate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

hot in libertate

Va rog, sa-mi spune-ti, in cazul in care un suspect marturiseste fapta, organele competente ar trebui sa solicite un mandat de arestare preventiva?Am avut ghinionul ca un recidivist sa-mi sparga casa si sa-mi fure tot ce a putut.In momentul in care a fost interogat de politie a recunoscut ce a facut, dar este inca in libertate.Ce ma sfatuiti sa fac in continuare? Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:00, 24 Iunie 2009
Luarea măsurilor preventive nu se poate face decât în cazurile strict enumerate şi condiţiile stabilite de lege, prin aceasta asigurându-se caracterul de excepţie al restrângere libertăţii individuale până la stabilirea definitivă a vinovăţiei. Simpla recunoastere a faptei de catre faptuitor nu constituie o dovada a vinovatiei acestuia. instantei ii va reveni obligatia de a administra toate probele necesare dovedirii vinovatiei . Instantei ii revine aceasta obligatie chiar daca partea vatamata , partea civila sau procurorul nu solicita aceasta . Trebuie audiati martori si administrata o rice proba concludenta si utila solutionarii cazului.In lipsa acestora , prezumtia de nevinovatie nu poate fi inlaturata. De asemenea, în cazul când există probe de vinovăţie, învinuitul sau inculpatul are dreptul să dovedească lipsa lor de temeinicie
Va multumesc pentru raspunsurile trimise.
As vrea sa va mai dau cateva detalii:
- persoana care mi-a spart casa este vecinul meu, l-am numit recidivist pentru ca 3 luni este in libertate si 3 ani in inchisoare
- ca probe: exista un martor care l-a vazut cand a iesit din curte si angajatul de la firma de fier vechi unde a vandut o parte din bunuri
- la interogatoriul organelor, a recunoscut ca el a fost cel care a luat bunurile, ca o parte din ele le-a vandut la fier vechi iar cealalta parte se gaseste la el in casa. Cum politistii nu au avut mandat de perchezitie, nu au putut intra in casa lui in momentul recunoasterii, iar in prezent lucrurile nu mai sunt.
- valoarea prejudiciului este de 4500 lei
- dupa toata intamplarea asta, la fiecare intalnire intre mine si persoana respectiva (pe strada) sunt nevoita sa suport injurii si amenintari.
Ce anume a furat ?
Fiare vechi sau ce?
Bani, aur ?
urganele de politie trebuie sa stranga probe atat in favoarea cat si in defavoarea faptuitorului, chiar daca acesta recunoaste fapta.

nu este obligatoriu sa fie arestat daca acesta a recunoscut fapta.

cu privire la amenintari si la injurii, mergeti si depuneti plangere la politie si cu privire la aceste fapte.

daca nu sunteti multumita de atitudinea organului de politie adresati-va comandantului sectiei, care va face presiuni asupra politistul;ui pentru a grabi mersul anchetei. asta daca dosarul nu este deja la procuror......
Daca prezentati de la inceput situatia exacta si completa nu mai era nevoie de interventii repetate iar raspunsurile puteau fi concrete.
Asa cum am banuit organele de abcheta ,pentru o astfel de situatie nu puteau propune masura arestari preventive.Este o speta clasica de furt...:)
In ceea ce priveste relatia dvs. cu autorul furtului ,care va este si vecin si care va adreseaza injurii,formulati plingere la organele de politie.:)
Succes.

Alte discuții în legătură

Mandatul de arestare preventiva roxanafey roxanafey ce faci atunci cand masura arestarii preventive se sustine pe litera f art 148 cod procedura penala si procurorii nu probeaza aceasta masura cu nimic si totusi ... (vezi toată discuția)
Motive retinere pentru inselaciune? burgcrist burgcrist buna seara, imi puteti spune va rog frumos daca un acuzat, fara antecedente penale, care nu prezinta pericol social, a recunoscut fapta, a colaborat cu ... (vezi toată discuția)
Art.211.cpp razvan_bob razvan_bob am fost imlicat ant-ro cauza grava artc 211 cpp si am primiy arestare preventiva si iarasi mia venit sa ma duc la tribunal.ma ajuta cineva sa stiu ce ma ... (vezi toată discuția)