avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Adjudecare in contul creantei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Adjudecare in contul creantei

Buna seara,

Am adjudecat un imobil in contul unei creante. Imprumutul a fost dat cand eram necasatorit. Inaintea termenului de restituire a imprumutului m-am casatorit. Debitorul nu a mai platit si a inceput executarea imobilui care era ipotecat.
Actul de adjudecare a fost facut in timpul casatoriei, bunul fiind adjudecat in baza contractului de imprumut dinaintea casatoriei.

Intrebarea ar fi: acest imobil este bun comun sau bun propriu.

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 17:56, 12 Iulie 2015
doamna jana eu am mai scris aici si ma repet, toata lumea stie sa citeasca in tara asta insa nu toata lumea intelege

altfel, v-as intreba cu ce instrument dovedeste omul asta ca bunul dobandit in timpul comunitatii legale de bunuri e bun propriu?

are cota majorata de 100% la dobandire in timpul comunitatii in devalmasie sau e bun propriu?

Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Aprilie 2015
Admin, administrator
Pot dovedi cu contractul de imprumut care a fost facut cand nu eram casatorit. Contractul a fost cu ipoteca pe imobilul care l-am adjudecat ulterior in contul creantei...

Deci cu siguranta este considerat BUN PROPRIU :)
Decat sa jigniti si sa postati doar pt a contrazice, mai bine ati fi argumentat si ati fi dat o solutie, dar ma rog, unii atata pot..
Si eu apreciez ca vorbim de un bun propriu, pentru ca este dobandit in contul imprumutului. Art. 340 mai sus citat este suficient de clar. Nu conteaza faptul ca bunul a fost dobandit, respectiv in timpul casatoriei ci faptul ca, in ceea ce priveste cauza dobandirii acesta este anterioara casatoriei. Mai precis sesizati diferenta intre: dobandesc in timpul casatoriei un bun, in contul unui imprumut acordat in perioada anterioara casatoriei versus dobandesc un bun in timpul casatoriei cu bani din casatorie.

Acum depinde si ce interes aveti dvs.. dupa cum vreti sa fie propriu sau comun, se pot face interpretari.

Daca discutam pur teoretic, da vorbim de un bun propriu.
gi-jane2 a scris:

Bunurile proprii Art. 340 codul civil
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:

g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care inlocuiesc un bun propriu, precum si bunul dobandit in schimbul acestora;

Actul de adjudecare constituie act de proprietate, in baza lui intabulati, data dobandirii bunului e data actul de adjudecare,e adevarat ca dobanditi bunul in timpul casatoriei insa bunul inlocuieste suma de bani - dreptul dvs de creanta dobandit inaintea casatoriei.
Incercati sa il intabulati in nume propriu ( sfatuiti-va cu cei de la ocpi, cu un avocat, cu un notar) ca sa nu il supuneti ulterior partajului ca o instanta sa constate pe banii dvs ca e propriu.

Si eu zic ca este bun comun dupa cum se pare la o prima vedere.
Ar fi bine sa mearga la avocat si nu la notar intrucat trebuie facut u studiu atent si amanuntit ca sa afle sigur pe baze stiintifice.

Fara un studiu bunul pare comun.
Se poate sa plateasca avocatul si sa se constante ca e bun comun...

Nu conteaza decat ca e dobandit in timpul casatoriei.
Legea nu incadreaza pe exceptie si ramane regula...
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Bunuri dobandite inaintea casatoriei bex77 bex77 Daca ma poate lamuri cineva....exista vreo varianta prin care daca este vandut un imobil detinut inaintea casatoriei, banii proveniti din o eventuala vanzare a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am un imobil + teren dobandite printr-un act de vanzare-cumparare ... CtnMihai CtnMihai Buna ziua. Am un imobil + teren dobandite printr-un act de vanzare-cumparare de la rude, inaintea casatoriei. Daca acum, in timpul casatoriei vand acest ... (vezi toată discuția)
Imobil mostenit inainte de casatorie-partaj/bunuri proprii si bunuri comune mariusbt1 mariusbt1 daca ma casatoresc cu o fata,si inainte de casatorie am primit mostenire de la parinti o casa ,persoana cu care ma iau,dupa 5 ani da divort,bunurile se ... (vezi toată discuția)