avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Redeschidere dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Redeschidere dosar penal

BUna seara !

Se poate redeschide un dosar penal solutionat prin NUP deoarece fapta nu se regaseste in Codul penal .

Am depus contestatie la procurorul ierarhic superior , mi-a spus ca fapta e in codul penal dar nu a fost savarsita cu intentie ... dupa am depus plangere in instanta care mi-a respinso deoarece zice doamna judecator ca fapta nu se regaseste in codul penal si ca fapta nu a fost savarsita cu intentie .


Acum am gasit multe probe despre care nu s-a tinut cont la solutionarea dosarului , deoarece nu le stiam .. Se poate redeschide dosarul penal ?
Nu prea am inteles ... Adica in baza vechiul C. pro. pen. se poate cere " revizuire " dar in baza noului C.pro.pen. nu se poate ... Eu daca vin cu probe concrete .. nestiute atunci ... martori , inscrisuri + parerea unui specialist .. mai ales ca pentru a se face cercetari privind savarsirea acestei infractiuni nu este nevoie de plangerea prealabi;la .. organele de urmarire penala se pot sesiza din oficiu ... nu se paote face nimic ?
Din moment ce v-am indicat solutia, ce nu ati inteles?
Se poate vorbi de autoritate de lucru judecat a hotararii respective, in sensul ca ea poate exista doar atata timp cat nu apar fapte ori imprejurari noi in cauza, daca dvs spuneti ca au aparut, faceti ce v-am spus.
ART. 335 c.p.p.
Reluarea în caz de redeschidere a urmăririi penale
(1) Dacă procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluţia constată, ulterior, că nu a existat împrejurarea pe care se întemeia clasarea, infirmă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale. Dispoziţiile art. 317 se aplică în mod corespunzător.
#M2
(2) În cazul în care au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, procurorul revocă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale.
(3) Când constată că suspectul sau inculpatul nu şi-a îndeplinit cu rea-credinţă obligaţiile stabilite conform art. 318 alin. (3), procurorul revocă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale.
(4) Redeschiderea urmăririi penale este supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară, în termen de cel mult 3 zile, sub sancţiunea nulităţii. Judecătorul de cameră preliminară hotărăşte prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a suspectului sau, după caz, a inculpatului, asupra legalităţii şi temeiniciei ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă.
(5) În cazul în care s-a dispus clasarea sau renunţarea la urmărirea penală, redeschiderea urmăririi penale are loc şi atunci când judecătorul de cameră preliminară a admis plângerea împotriva soluţiei şi a trimis cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale. Dispoziţiile judecătorului de cameră preliminară sunt obligatorii pentru organul de urmărire penală.
Am inteles acum ... Domnul tgeorgescu ma indus in eroare .. Va multumesc frumos !
Nu ma cheama Florin Radu si nu am scris eu articolul respectiv.
tgeorgescu a scris:

Nu ma cheama Florin Radu si nu am scris eu articolul respectiv.


In afara de faptul ca este un articol din 2012 referitor la dispozitii din fostul c.p.p., ce concluzie ati tras dvs dupa ce l-ati citit, ca nu inteleg exact ?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

Alte discuții în legătură

Redeschidere proces penal rrocambole rrocambole Am citit in presa despre redeschiderea dosarului mineriadelor. In ce conditii se poate redeschide un dosar penal si in baza carui articol de lege? (vezi toată discuția)
Buna ziua, ce fel de termen este termenul de 3 zile prevazut ... Costin1184 Costin1184 Buna ziua, Ce fel de termen este termenul de 3 zile prevazut de art. 335 alin. 3 Cpp? Este unul substantial sau procedural? Multumesc. Reluarea ... (vezi toată discuția)