Am o problema si as dori, daca se poate, sa ma ajutati cu un sfat! La fostul loc de munca am avut niste lipsuri din stocul de marfa al magazinului din cauza hotilor! Am avut o promotie la cumparaturi de 150 lei clientul avea reducere de 20%, insa clientii care cumparau de sume mici nu doreau/asteptau bonurile fiscale. La ideea sefului de magazin, am acceptat sa cumulam sumele mici pe bonuri de 150 lei pentru a face reducerea, iar cu banii obtinuti am inceput sa achitam lipsurile pentru a iesi bine la inventar! Dupa o scurta perioada seful zonal a aflat si s-a aratat deranjat de faptul ca seful magazinului impreuna cu noi ceilalti, am procedat in aceasta maniera fara a-l anunta traind cu impresia ca sumele obtinute ni le insuseam. Seful de zona l-a acuzat pe seful de magazin si i-a cerut demisia. Noi am vazut nedreptatea comisa si i-am luat apararea. Vazandu-se contrazis ne-a dat pe toti afara. Acum dupa 6 luni de la aceste neintelegeri ne ameninta ca va depune dosar la politietribunal impotriva noastra. Tin sa mentionez ca seful de zona era nou venit pe functie si ne gandeam ca acesta a fost un pretext de a scapa de noi si a-si aduce oamenii lui in magazin. Vroiam sa va rog sa imi spuneti ce e de facut in aceasta situatie si la ce anume sa ne asteptam? Ceea ce am facut este chiar atat de grav? Va multumesc anticipat!
Pai cum ce sa faceti ? Sa stati linistita sa vi se faca plangere la politie/parchet, pentru ca intr-adevar ati comis niste infractiuni...dar ele mai trebuie si dovedite. In plus, trebuie sa existe prejudiciul. Iar prejudiciul daca exista (adica nu ati reusit acoperirea lui tot pe spinarea firmei ) va trebui acoperit, voit sau fortuit, d-voastra decideti.
In plus, nu-i costa nimic pe cei de la firma sa faca o plangere.
Apropos....ati fost intruiti sa nu eliberati bon la clienti pentru ca la un control ANAF sau in urma unei plangeri firma sa fie inchisa si amenda de rigoare primita? Doar intreb....
Degeaba depune plangere la Politie dupa 6 luni de la data de cand a aflat de savarsirea faptei.
Art. 296. C.proc.pen.
(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
...
Art. 297 C.proc.pen.
(1) La primirea plângerii prealabile, organul de urmărire penală verifică dacă aceasta îndeplineşte condiţiile de formă şi dacă a fost depusă în termenul prevăzut de lege. În cazul în care constată că este tardivă, organul de cercetare penală înaintează procurorului actele încheiate împreună cu propunerea de clasare.
...
Si amenintarea acelui sef constituie o fapta de natura penala.
Mulțumesc frumos pentru răspuns. Nu am provocat nici un prejudiciu, insa ne-au fost opriți pe doua luni banii care trebuiau decontati pentru transport. Toate produsele au fost batute in casa fara nici cea mai mica excepție. Pentru a se stabili un prejudiciu trebuia facut un inventar insa firma nu a dorit acest lucru! Seful de magazin avea intreaga gestiune, si-a dat demisia in luna octombrie iar inventarul a fost facut cu noii angajati in luna februarie! (In lipsa noastră)
Ma gandeam ca e posibil sa gaseasca o alta incadrare... nu am idee! Poate la sfatul avocatilor din firma aceasta intarziere de 6 luni a fost una voita!