avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Eveniment rutier fara vatamari sau pagube
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Eveniment rutier fara vatamari sau pagube

Buna ziua !

Situatie: un pieton care iese grabit din scara de bloc si "sare"in fata unei masini la unul-doi metri.Nu este trecere de pietoni si cu doi metri inainte de locul evenimentului este si denivelare pt reducerea vitezei. Auto circula pe o strada ingusta cu masini parcate stanga si dreapta. Imposibil ca soferul sa vada pietonul .
Pietonul nu s-a asigurat inainte de a ajunge pe mijlocul stradutei.
Soferul incearca evitarea pietonului prin franare brusca si mic viraj stanga, insa loveste pietonul cu oglinda din dreapta in bratul stang( zona cotului). Sistemul de prindere( din plastic) al oglindei se sparge.
Pitonul scrie declaratie olografa pe proprie raspundere , semnata si datata, in care precizeaza ca nu s-a asigurat , ca nu sunt vatamari corporale si ca nu face plangere.

Cum trebuie procedat?
Este cazul ca soferul sa anunte politia ?
Care pot fi riscurile?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:47, 9 Aprilie 2015
Conform legislatiei conducatorul auto are obligatia sa anunte politia despre producerea unui eveniment rutier in termen de 24 ore.
Declaratia olografa a "pitonului" poate fi luata sau nu in considerare in eventualitatea unei cercetari penale. Unde a fost data declaratia, la fata locului sau la un notariat? Daca a fost data la fata locului in urma unei "negocieri" si ulterior pitonul se trezeste dupa 2 zile ca il doare capul si se duce la un spital sa isi faca niste investigatii pentru ca asa l-au sfatuit niste "prieteni" atunci pot exista consecinte asupra conducatorul auto.
Daca pitonul parea serios nu vor exista. Ramane de vazut in urmatoarele 60 de zile in care are posibilitatea de a depune o plangere penala.
Declaratia a fost scrisa de mana de catre pieton.Datata si semnata.
Nici n-ar putea sa-l doara capul pe pieton, pentru ca a fost lovit doar in zona cotului.

Multumesc frumos,
Accidentul de circulatie trebuie anuntat la politie in termen de 24 ore. In problema posibilitatii evitarii accidentului de catre conducatorul auto raspunsul este negativ in conditiile in care acesta nu avea posibilitatea sa vada pietonului din cauza autovehiculelor parcate pe ambele parti ale strazii.
Conducatorul auto poate avea probleme in cazul neanuntarii accidentului la politie in termenul legal.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident între o depasire interzisa și viraj la stanga avem ... Mary136 Mary136 Accident între o depasire interzisa și viraj la stanga Avem următoare speta: Eram pe un drum național, în localitate și la un moment dat am vrut sa ... (vezi toată discuția)
Accident rutier, culpa comuna ? leorot leorot Buna ziua, Am fost implicat intr-un accident rutier cu pagube materiale insemnate la ambele masini. Eu m-am incadrat pentru viraj la stanga, iar din sens ... (vezi toată discuția)
Accident masina (depasire) Robertrobi Robertrobi Buna seara as dori sa va cer o parere,astazi am avut parte de un eveniment rutier, Mergeam linistit cu 60 km in fata mea era un taximetrist mergea incet pe ... (vezi toată discuția)