avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru....
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru....

Buna ziua , am o "problema" cu un asa zis angajator , suntem 12 baieti , si lucram de aproape o luna la un depozit , salariul este 1300 de lei si ore suplimentare. Persoana care trebuie sa ne angajeze ne tot amana cu contractul , noi din prima zi ii tot zicem , si el ne tine cu: -Rezolvam marti , facem de luni , rezolvam de la intai aprilie , si tot asa... La depozitul unde lucram noi suntem pontati si la intrare , si la plecare , dar am vazut ca a inceput sa faca figuri cu banii acum cand trebuie sa ii luam... Intrebarea mea este: in caz ca vrea sa ne dea teapa , cum pot sa rezolv ca un baiat destept? Cu amenintari , etc , rezolvi pana intr-un punct...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:07, 11 Aprilie 2015
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
aalex_x1 a scris:

Intrebarea mea este: in caz ca vrea sa ne dea teapa , cum pot sa rezolv ca un baiat destept? Cu amenintari , etc , rezolvi pana intr-un punct...

Asa este. Daca vreti sa va protejati trebuie sa aveti dovezi ca lucrati/ati lucrat acolo si ca ati solicitat contractul de munca, astfel la un eventual litigiu sau reclamatie veti si putea proba ceea ce cereti/reclamati. Deci, raspunsul este - sa aveti probe (probe valide), in ziua de azi cu efort minim le veti avea.
Potrivit legislaţiei în vigoare, sunt infracţiuni şi se transmit parchetului pentru începerea urmăririi penale, următoarele fapte constatate de inspectorii de muncă din cadrul ITM-ului :
art.264 C.mun.
....
(4) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.

De asemenea, art.265 C.mun. prevede :
....
(2) Cu pedeapsa prevazuta la art. 264 alin. (4) se sanctioneaza primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.

(3) Daca munca prestata de persoanele prevazute la alin. (2) sau la art. 264 alin. (4) este de natura sa le puna in pericol viata, integritatea sau sanatatea, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(4) In cazul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la alin.2 si 3 si la art.264 alin.(4), instanta de judecata poate dispune si aplicarea uneia sau mai multora dintre urmatoarele pedepse complementare:
a) pierderea totala sau partiala a dreptului angajatorului de a beneficia de prestatii, ajutoare ori subventii publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene gestionate de autoritatile romane, pentru o perioada de pana la 5 ani;
b) interzicerea dreptului angajatorului de a participa la atribuirea unui contract de achizitii publice pentru o perioada de pana la 5 ani;
c) recuperarea integrala sau partiala a prestatiilor, ajutoarelor ori subventiilor publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene gestionate de autoritatile romane, atribuite angajatorului pe o perioada de pana la 12 luni inainte de comiterea infractiunii;
d) inchiderea temporara sau definitiva a punctului ori a punctelor de lucru in care s-a comis infractiunea sau retragerea temporara ori definitiva a unei licente de desfasurare a activitatii profesionale in cauza, daca acest lucru este justificat de gravitatea incalcarii.

(5) In cazul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la alin. (2) si (3) si la art. 264 alin.(4), angajatorul va fi obligat sa plateasca sumele reprezentand:
a) orice remuneratie restanta datorata persoanelor angajate ilegal. Cuantumul remuneratiei se presupune a fi egal cu salariul mediu brut pe economie, cu exceptia cazului in care fie angajatorul, fie angajatul poate dovedi contrariul;
b) cuantumul tuturor impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari sociale pe care angajatorul le-ar fi platit daca persoana ar fi fost angajata legal, inclusiv penalitatile de intarziere si amenzile administrative corespunzatoare;
c) cheltuielile determinate de transferul platilor restante in tara in care persoana angajata ilegal s-a intors de bunavoie sau a fost returnata in conditiile legii.

(6) In cazul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la alin. (2) si (3) si la art. 264 alin. (4) de catre un subcontractant, atat contractantul principal, cat si orice subcontractant intermediar, daca au avut cunostinta de faptul ca subcontractantul angajator angaja straini aflati in situatie de sedere ilegala, pot fi obligati de catre instanta, in solidar cu angajatorul sau in locul subcontractantului angajator ori al contractantului al carui subcontractant direct este angajatorul, la plata sumelor de bani prevazute la alin. (5) lit. a) si c).
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Aprilie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiuni complementare angajator - codul muncii tijana tijana Buna ziua! As dori sa stiu in ce situatii se aplica sanctiunile complementare prevazute pentru angajatori in Codul Muncii, spre exemplu: a) Pierderea până ... (vezi toată discuția)
Ce sanctiuni se pot aduce unui angajator ce are angajate persoane fara carte de munca IsBlacks IsBlacks Buna seara, am si eu curiozitatea ce sanctiuni se pot aduce unui angajator ce are angajata o persoana fara nici un contract sau act, ce sanctiuni se pot aduce ... (vezi toată discuția)
Itm ce sactiunii da cu munca la negru ContSters205948 ContSters205948 DACA un angajat sta 15 zile la negru si apoi semneaza contractul de munca si reclama angajatorul dupa ce isi da DEMISIA.CE sactiunii poate risca angajatorul ... (vezi toată discuția)