avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Onorariu de succes impus de avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Onorariu de succes impus de avocat

Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea problema . Acum 4 ani am angajat un avocat pt. a se ocupa de un dosar de despagubire ANRP. Anul acesta in luna februarie ,avocatul m-a informat ca dosarul meu a fost trimis la Bucuresti inca de anul trecut din luna august .Pana in prezent i-am achitat toate onorariile aferente, dar luna asta am fost sunat de el pt. un nou contract de asistenta. In acest contract era stipulat si un onorariu de succes in cuantum de 15%. Am refuzat semnarea lui iar avocatul m-a amenintat cu darea in judecata, totodata refuzand sa-mi dea si restul actelor din dosar detinute de el . Este legala aceasta amenintare ?? Pt. ce ma poate da in judecata daca nu semnez acel contract prevazut cu onorariu de succes ? Cum pot recupera restul actelor detinute de el daca refuza sa mi le inapoieze .Va multumesc anticipat.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Avocatul are dreptul de a nu va restitui actele pana nu isi primeste onorariul sau.

orice avocat de drept civil stie asta...

Eu nu sunt "avocat de drept civil" asa ca va rog, sunteti atat de amabil sa mentionati reglementarea care permite cuiva sa retina actele altcuiva? Poate printre acte sunt certificate de nastere, carti de identitate, pasapoarte, ca nu faceti nicio precizare, de aceea as dori sa mentionati reglementarea, sa stim ce riscam in relatiile cu avocatii. Nu de alta dar, daca are voie avocatul sa-ti retina actele, pana platesti, poate te poate retine si pe tine.
Nu exista nici cel mai mic dubiu in aceasta privinta.
Daca clientul are datorie la avocat acesta ii poate retine actele pana la plata onorariului.

Nu e vorba de actele de identitate...ca sa intelegeti...daca vreti evident...
In caz de refuz de a va preda actele originale puteti sa va adresati conducerii baroului din care face parte.Cea mai rapida cale de solutionare dupa parerea mea,Instantei de judecata prin actiune civila avind ca obiect " obliga de a face ".In extremis se poate formula si plingere penala.

Daca clientul are datorie la avocat acesta ii poate retine actele pana la plata onorariului.

In niciun caz!!!

Legea 51/1995 (republicata)

Sectiunea 2 – Indatoririle avocatilor

Art. 45
Avocatul este obligat sa restituie actele ce i s-au incredintat persoanei de la care le-a primit.

Adica, NU exista in acest articol nicio conditionare la returnarea actelor (clientului). Orice avocat care retine actele in caz de neplata (din partea clientului), incalca prevederile din art 45!

Art. 86

(1) Avocatul raspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi sau ale statutului, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale baroului sau ale uniunii, precum si pentru orice fapte savarsite in legatura cu profesia sau in afara acesteia, care sunt de natura sa prejudicieze onoarea si prestigiul profesiei sau ale institutiei.

Art. 89

(1) Sanctiunile disciplinare sunt:
a) mustrarea;
b) avertismentul;
c) amenda de la 50 lei la 500 lei, care se face venit la bugetul baroului. Plata amenzii se va face in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii disciplinare. Neachitarea in acest termen atrage suspendarea de drept din exercitiul profesiei, pana la achitarea sumei. Limitele amenzii disciplinare se actualizeaza periodic de catre Consiliul U.N.B.R., in functie de rata inflatiei.
d) interdictia de a exercita profesia pe o perioada de la o luna la un an;
e) excluderea din profesie.
(2) In perioada interdictiei avocatul nu poate presta sub nicio forma asistenta juridica, nu poate face uz de calitatea de avocat si nu poate participa la activitatea organelor profesiei.
(3) Impotriva deciziei disciplinare pot declara recurs persoana interesata, decanul baroului si presedintele uniunii, in termen de 15 zile de la comunicare.

Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
Stefan021, utilizator

Avocatul are dreptul de a nu va restitui actele pana nu isi primeste onorariul sau.

orice avocat de drept civil stie asta...

Am si eu o interbare...cu ce drept retine avocatul niste acte in original? In baza carei legi?

Alte discuții în legătură

Dosar despagubire anrp- contract de asistenta juridica cu onorariu de succes emil007 emil007 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea problema . Acum 4 ani am angajat un avocat pt. a se ocupa de un dosar de despagubire ANRP. Anul acesta in luna februarie ... (vezi toată discuția)
Mostenire - plata onorariu avocatial dupa proces mireladolta mireladolta Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca pot gasii un avocat care sa ma reprezinte intr-un proces privind o mostenire caruia sa-i achit onorariul si restul ... (vezi toată discuția)
Am de plătit cheltuieli de judecată. pot solicita dovada lor? aș vrea să mă asigur că acele cheltuieli au fost reale și înregistrate flori2009 flori2009 Buna seara! As avea nevoie de o lamurire, mai precis, in cazul in care am de platit cheltuieli de judecata, pot solicita o dovada a acestor cheltuieli? Am ... (vezi toată discuția)