avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Onorariu de succes impus de avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Onorariu de succes impus de avocat

Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea problema . Acum 4 ani am angajat un avocat pt. a se ocupa de un dosar de despagubire ANRP. Anul acesta in luna februarie ,avocatul m-a informat ca dosarul meu a fost trimis la Bucuresti inca de anul trecut din luna august .Pana in prezent i-am achitat toate onorariile aferente, dar luna asta am fost sunat de el pt. un nou contract de asistenta. In acest contract era stipulat si un onorariu de succes in cuantum de 15%. Am refuzat semnarea lui iar avocatul m-a amenintat cu darea in judecata, totodata refuzand sa-mi dea si restul actelor din dosar detinute de el . Este legala aceasta amenintare ?? Pt. ce ma poate da in judecata daca nu semnez acel contract prevazut cu onorariu de succes ? Cum pot recupera restul actelor detinute de el daca refuza sa mi le inapoieze .Va multumesc anticipat.
Va multumesc pt. raspunsuri ! Dupa cum am scris in primul topic , toate onorariile fata de avocat au fost achitate la zi cum s-ar spune . Pt continuarea colaborarii cu el, a dorit incheierea unui nou contract de asistenta juridica in care era stipulat un onorariu de succes in cuantum de 15%, pe care eu l-am refuzat . In urma refuzului au inceput amenintarile si totodata refuzul de a-mi inapoia restul actelor. Mentionez ca este vorba despre un dosar ANRP . Nu inteleg de ce onorariul de succes nu a fost mentionat pana acum in nici unul dintre cele patru contracte de asistenta juridica incheiate cu el ??
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
mmihaielutza, utilizator
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Nu exista nici cel mai mic dubiu in aceasta privinta.
Daca clientul are datorie la avocat acesta ii poate retine actele pana la plata onorariului.

Nu e vorba de actele de identitate...ca sa intelegeti...daca vreti evident...

Ce sa inteleg, ca o dati in tango? Adica "actele de identitate" nu, dar atunci care? Un act de prorpietate de pilda, da? Si "unde scrie"? Se aplica cumva procedura "asa vrea muschii mei"? Nu ar fi aplicabila atunci procedura "plata inainte", ca stiti dvs, unde? Pai daca avocatul nu este in stare sa-si apere drepturile lui, in fata unui client abuziv, cum o sa ma mai apere pe mine. Zau, domnu' avocat, ma faceti sa rad.
mmihaielutza a scris:

Va multumesc pt. raspunsuri ! Dupa cum am scris in primul topic , toate onorariile fata de avocat au fost achitate la zi cum s-ar spune . Pt continuarea colaborarii cu el, a dorit incheierea unui nou contract de asistenta juridica in care era stipulat un onorariu de succes in cuantum de 15%, pe care eu l-am refuzat . In urma refuzului au inceput amenintarile si totodata refuzul de a-mi inapoia restul actelor. Mentionez ca este vorba despre un dosar ANRP . Nu inteleg de ce onorariul de succes nu a fost mentionat pana acum in nici unul dintre cele patru contracte de asistenta juridica incheiate cu el ??

Si in contractul asta, cu "onorariul de succes", pentru echilibrare, se prevede si ce da avocatul in caz de "insucces"? Ca eu, daca ma angajez undeva, in pachetul salarial poate sa fie un salariu fix, mai mic si, in caz de performanta, niste prime dolofane sau, un salariu fix, mai mare, dar nu mai iau nicio prima. La avocati nu este asa?
Avocatul de drept civil este mandatar.
Mandatarul are acest drept.;)
Aici este ceea v-a fentat...

In speta, nu se discuta despre impunerea semnarii unui contract.
Si-a luat teapa avocatul spre bucuria dvs...
Asa se intampla cand avocatul este corect si de buna-credinta...

Avocatul trebuie sa fie loial clientului dar clientul nu este obligat sa ii fie loial.
Are doar obligatia juridica sa il plateasca...
Ca intotdeauna adevarul este la mijloc.Avocatul nu va poate retine inscrisurile in original,asa cum aveti textele de lege mai sus enuntate dar va poate refuza cererea de a va fi inmanate copiile xerox de pe actele originale,notele sale scrise,copii acte din dosar,etc.,din moment ce nu ati semnat cu acesta un nou angajament pentru o eventuala cale de atac.Nu va poate obliga nimeni sa semnati un contract cu acelasi aparator sau cu orice avocat.Este dreptul dumneavoastra sa alegeti dar trebuie sa intelegeti ca si avocatul are optiunea sa nu isi inmaneze practic munca sa de pana acum,dumneavoastra ca apoi sa angajati alt avocat ce se v-a folosi de materialul redactat,procurat de colegul anterior.Ar fi convenabil pentru dumneavoastra inteleg,dar asta depinde in ce relatii ati ramas cu colegul si din cate vad nu prea bune.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.2.2 din Regulament
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar despagubire anrp- contract de asistenta juridica cu onorariu de succes emil007 emil007 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea problema . Acum 4 ani am angajat un avocat pt. a se ocupa de un dosar de despagubire ANRP. Anul acesta in luna februarie ... (vezi toată discuția)
Mostenire - plata onorariu avocatial dupa proces mireladolta mireladolta Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca pot gasii un avocat care sa ma reprezinte intr-un proces privind o mostenire caruia sa-i achit onorariul si restul ... (vezi toată discuția)
Am de plătit cheltuieli de judecată. pot solicita dovada lor? aș vrea să mă asigur că acele cheltuieli au fost reale și înregistrate flori2009 flori2009 Buna seara! As avea nevoie de o lamurire, mai precis, in cazul in care am de platit cheltuieli de judecata, pot solicita o dovada a acestor cheltuieli? Am ... (vezi toată discuția)