M-ar interesa sa aflu daca Registrul Agricol are valoare de proba in Instanta pentru a dovedi proprietatea. Am un proces de rectificare a Carii Funciare in baza unui extras de la Arhivele Statului din care reiese suprafata reala dobindita de parintii mei de la Reforma Agrara, eu fiind in urma dezbaterii succesiunii cu o suprafata mai mica (fiind in strainatate am imputernicit pe cineva). Avocata mea a chemat in judecata ca parat primaria prin primar. In Registrul Agricol a avut loc o modificare, s-a micsorat suprafata de teren iar semnaturile sint contrafacute. Am solicitat de 5 ori primariei sa-mi comunice in baza caror acte a avut loc modificarea la care mi s-a raspuns ca in baza unei declaratii verbale a capului de familie, ca nu exista o declaratie in scris si nici nu mi s-a raspuns ce sa petrecut cu restul de teren. Acum imi fac griji ca daca primaria sustine in Instanta ca am doar suprafata din Regisrtul Agricol o sa pierd procesul. Deaceea va rog sa-mi dati un raspuns ce va fi luat de Instanta in considerare Extrasul de la Arhivele Statului sau Registrul Agricol. Va multumesc cu respect
Registrul agricol este un document oficial de evidență primară privitor la gospodăria deținută și se completează pe baza datelor declarate de capul gospodăriei, declarație dată pe proprie răspundere.și cu actele doveditoare. În caz că nu sunt acte, -declarație în fața secretarului primăriei, a unui notar sau la misiunile diplomatice.
Pe baza evidenței din CF, se stabilesc taxele și impozitele aferente.
Rectificarea de carte funciară se poate cere pt.modificare suprafață dar în cazul acesta Primăria prin primar nu are calitate procesuală pasivă deoarece nu ea are atribuțiuni în acest domeniu și nu este proprietar tabular asupra proprietății cu care doriți să faceți rectificarea.
Eu inteleg din ce relatati dvs. ca suprafata de teren pentru care ati facut succesiunea este mai mica decat cea care rezulta din actete pe care le aveti de la arhivele. statului. Dvs. ar trebui sa aveti cunostinta despre documentele care au stat la baza dezbaterii succesiunii si care sunt prezentate la notar in original. In ceea ce priveste registrul agricol, rolul deschis in acesta nu atesta proprietatea asupra suprafetei de teren , ci numai inventariaza suprafetele proprietate privata.Nu stiu cand a fost deschis rolul in registrul agricol pentru suprafata de teren proprietate a familiei dvs. Trebuie sa tineti cont de faptul ca in urma cu foarte multi ani functionarii nu erau asa rigurosi ca in zilelel noastre.O simpla declaratie scrisa sau verbala era suficienta pentru a modifica supra
Încă o dată, Primăria nu are calitate procesuală în actiunea de Carte funciară decât în cazul în care are teren pe suprafața de imobil pe care aveți și d-voastră. În rest, Primăria ca și Oficiul de Cadastru nu au calitate procesuală în acțiunea de rectificare CF iar acțiunea va fi respinsă chiar de la început.
Dacă este vorba despre înscrierile din Registrul agricol, procedura de modificare a datelor înscrise care nu corespund realității este dată de OG/2008 ȘI OG3241/2010 privind Normele tehnice de completare a registrului agricol, procedură care trebuie urmată, neputând a fi adresată direct instanței o cerere de anulare sau modificare a datelor înscrise.