avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Scoaterea din tara a copilului minr
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Scoaterea din tara a copilului minr

Buna ziua,de curand mi s-a intamplat sa nu fim lasati sa iesim din tara,eu si copilul meu minor. Precizez ca avem dubla cetatentie (romana si franceza), ca avem domiciliul in Franta, lucru care reiese si din adresa de pe pasapoartele franceze cu care am incercat sa iesim din Romania spre Franta. Mentionez ca am iesit de zeci de ori pe ruta Franta catre Romania si invers, ca am facut chiar si excursii impreuna cu copilul in alte state (Italia, Olanda, Bulgaria, Serbia) si nu am avut aceasta probl niciodata. Nici nu credeam ca se aplica daca avem si cetatenie franceza.Tatal copilului (de care sunt separata) traieste in Franta si nu are pasaport romanesc. Inteleg ca am nevoie de o declaratie de la tatal copilului pentru ca, minorul sa poata calatori cu mine.
Am cateva intrebari si v-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati raspunde:
In lege scrie ca tatal trebuie sa dea o declaratie ca e de acord ca minorul sa circule. Dar nu precizeaza ce fel de declaratie. Poate fi de mana pe propria raspundere, notariala (in ce tara?), la consulat (in ce tara?).
Poate fi evitata aceasta declaratie si daca da in ce conditii? Pe ce perioada de timp se da? Poate fi definitiva? Poate da posibilitatea ca parintele insotitor (in acest caz mama-eu)sa mearga oriunde in lume insotita fiind de copil? Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:10, 15 Aprilie 2015
E vb de o declaratie acord si se da fie in fata unui notar de acolo de unde e si apoi se traduce si apostileaza, fie direct in lb romana la consulat/ ambasada Romaniei din Franta.
In declaratie trebuie trecuta destinatia/ sau tarile unde poate calatori si in ce perioada ( chiar daca e mai mare ca timp), nu se poate da in toate directiile si pt o perioada nedefinita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea copilului minor din tara fara acordul tatalui doktoru2000 doktoru2000 buna, sunt un nou utilizator si vreau sa stiu si eu cum pot scoate un minor din tara ... adica ..tatal lui este plecat in italia cu jobul si nu poate veni ... (vezi toată discuția)
De ce acte are nevoie un minor nascut in franta (din doi parinti romani),nerecunoscut la ambasada romaniei,pt a putea calatori in romania si a se intoarce inapoi in franta? Carmen210181 Carmen210181 Buna ziua! Sunt mama a trei copii nascuti in Franta din doi parinti romani,necasatoriti.Singurele acte de care dispun copiii mei in varsta de 8,7 respectiv 6 ... (vezi toată discuția)
Minor de 16 ani poate calatori singur in strainatate? axa7070 axa7070 buna , poate calatorii singur in stainatate un minor de 16 ani? Problema mea este cred destul de des intalnita . Ambii parinti sunt plecati la munca in ... (vezi toată discuția)