avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul punctaj pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul punctaj pensie

BUna ziua. As dori sa stiu daca la calcularea punctajului de pensie se tine cont si de conventiile civile si de contractele de drept de autor. Pe parcursul anilor, pe langa CIM, am avut si contract de drepturi de autor sau conventie civila. Astept raspunsul dvoastra. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: noidoi , utilizator 12:26, 20 Aprilie 2015
1. La calculul punctajului pentru pensie se au in vedere toate veniturile pentru care s-a platit contributia pentru pensie.

2. Intrebati la angajatorii dvs. (unde ati avut conventii civile si contracte pe drepturi de autor) daca pe perioada cat ati lucrat la ei s-a retinut si platit contributia pentru pensie.
Adevarat a-nviat!
Multumesc pt raspuns. Vreau sa va mai intreb daca, in mod normal, pt drepturile de autor sau conventiile civile angajatorul e obligat sa plateasca aceasta contributie. Sau statul a lasat la latitudinea angajatorului acest lucru?
1. Conform actualelor prevederi din Codul fiscal trebuie retinute contributiile si la veniturile din contracte civile si din drepturi de autor.

2. Puteti merge la Casa de Pensii sa solicitati o adeverinta cu stagiul de cotizare si in aceasta veti vedea daca apar si veniturile din aceste activitati ale dvs.
Buna ziua.
Referitor la raspunsul dvostra... Daca am lucrat mai multi ani la rand, pana in 2010, si cu drepturi de autor si cu CIM (in acelasi timp) angajatorul era obligat sa imi plateasa contributia de pensie si pt drepturile de autor? Se practica atunci "sistemul" prin care pe cartea de munca era trecut minimul pe economie si restul pe drepturi de autor. E cam greu sa-i intreb acum daca mi-au platit sau nu contributia de pensie si pe drepturile de autor. As vrea sa stiu daca erau obligati, conform legii, sa o faca...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce document atesta veniturile suplimentare inainte de anul 2001, necesare pentru calculul pensiei? gmarba gmarba Calculul valorii pensiei se face pe baza contributiilor individuale la CAS. Contributiile de dupa 1.04.2001 sunt centralizate informatic. Contributiile ... (vezi toată discuția)
Contributii de plata pentru conventii civile cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand ... (vezi toată discuția)
Contributie pensie pentru drapturi de autor noidoi noidoi Buna ziua. Sotul meu a lucrat ani de zile si pe contract de munca si pe drepturi de autor (in paralel). Am o intrebare: angajatorul era obligat sa ii plateasca ... (vezi toată discuția)