avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Compensare in bani pt.CO neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Compensare in bani pt.CO neefectuat

Lucrez la o firma in faliment ; pentru anul 2014 nu a existat ( din partea angajatorului) planificare pentru efectuare CO dar nici eu nu am solicitat zile de CO tocmai ca asteptam de la o luna la alta sa fiu trimisa in somaj. Acum se fac disponibilizarile si firma de insolventa care se ocupa ( administratorul judiciar) nu este de acord sa plateasca , la lichidarea din firma , nici zilele de CO neefectuate din anul trecut (2014) si nici zilele CO la care am dreptul in 2015 ( proportional cu perioada lucrata).
Exista temei legal pentru acest refuz de plata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:54, 15 Aprilie 2015
Nu exista temei legal pentru a refuza compensarea in bani a CO neefectuat.

art.146 c.mun.
...
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

"Aşadar indiferent de motivele încetării contractului individual de muncă şi de durata care a trecut de la încheierea contractului de muncă până în momentul încetării acestuia, salariatul a prestat muncă şi, proporţional cu perioada lucrată, a câştigat dreptul la concediu de odihnă. Întrucât din cauza încetării contractului individual de muncă acesta nu mai poate efectua concediul de odihnă la care are dreptul, apare ca fiind constituţională obligaţia angajatorului să-l compenseze în bani. (Curtea Constituţională, decizia nr. 312/2004, Monitorul Oficial (I) nr. 797 din 30 august 2004)."
...nici temei legal pentru refuz nu exista, dar nici "pedeapsa" daca nu se conformeaza nu e. Ce poate face ITM-ul? Sa dea amenda unei firme care nu exista? Iar d-voastra ca salariat nu puteti da in judecata lichidatorul ca nu a aprobat platile in mod legal. Ati putea face acest lucru daca ati fi uniti toti salariatii si daca ati putea demonstra, cu probe, ca lichidatorul a aprobat in mod ilegal platile. Pe acest fapt se bazeaza si lichidatorul: e prea costisitor ca timp si bani pentru niste sume mici ce revin fiecaruia.
orieda a scris:

...nici temei legal pentru refuz nu exista, dar nici "pedeapsa" daca nu se conformeaza nu e. Ce poate face ITM-ul? Sa dea amenda unei firme care nu exista? Iar d-voastra ca salariat nu puteti da in judecata lichidatorul ca nu a aprobat platile in mod legal....


1. Pentru ce sa-i dea amenda ITM-ul? Care este contraventia in acest caz ?

2. Se poate angaja raspunderea lichidatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectuare zile concediu Roger25 Roger25 Buna seara, Din codul muncii: [quot]Art. 146. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă] (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare ... (vezi toată discuția)
Lichidare Andrei Gica Andrei Gica Angajatorul este obligat sa plateasca angajatului la lichidare zilele de CO neefectuate sau acestea pot fi platite si la sfarsitul anului? Exista vreo baza ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de odihna la incetarea contractului de munca oana8385 oana8385 Buna ziua, Va rog daca puteti sa-mi explicati cum se calculeaza concediul de odihna. Am pe CM salariul de 1000 lei brut. Contractul meu va inceta la ... (vezi toată discuția)